Učionica
PROF. DR. SC. LORETANA FARKAŠ DEKANICA FILOZOFSKOG FAKULTETA OSIJEK

Studentima ćemo pružiti programe koji će im omogućiti konkurentnost na tržištu rada
Objavljeno 11. studenog, 2016.
"NAGLASAK U STRATEGIJI RAZVOJA STAVILI SMO NA VIDLJIVIJU MEĐUNARODNU PREPOZNATLJIVOST I ZNANSTVENU PRODUKCIJU"

Akreditacijski savjet Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske na svojoj je sjednici 17. svibnja 2016. godine donio zaključak o izdavanju certifikata Filozofskom fakultetu Osijek za učinkovit, razvijen i funkcionalno ustrojen sustav osiguravanja kvalitete.

Certifikat je nedavno i službeno uručen čelnicima ove sastavnice, što je bio povod za razgovor s prof. dr. sc. Loretanom Farkaš, dekanicom Filozofskog fakulteta Osijek.

Molim vas, ukratko ocijenite značaj dobivanja ovoga Certifikata za Filozofski fakultet Osijek i što on može donijeti u budućnosti.

- Vrednovanje je obavilo neovisno Povjerenstvo sastavljeno od stranih i domaćih procjenjivača te izdani Certifikat potvrđuje da je Filozofski fakultet Osijek ustrojio unutarnji sustav osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja u skladu s nacionalnim i međunarodnim standardima i smjernicama. To nas ističe u odnosu na druge fakultete te nam već sada, a tako i u budućnosti, donosi veću prepoznatljivost budući da smo ispunili najviše kriterije u sustavu osiguravanja kvalitete znanosti i visokog obrazovanja.

Što je, prema vašem mišljenju, bilo presudno za dobivanje ovoga Certifikata? I što je vaš Fakultet uvrstilo među 17 najboljih visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj, i to kao jedinu instituciju humanističkog usmjerenja?

- Kako bismo dobili Certifikat i bili ocijenjeni razvijenom fazom, sudjelovalo je više činitelja. U prvom redu to je rezultat planiranja, vizije, želje, motivacije te aktivnog rada i entuzijazma svih studenata, nastavnika, fakultetskih službi i Uprave. Rad na ispunjavanju najviših kriterija počinje još 2006. godine i Certifikat je rezultat dugogodišnjih napora svih prijašnjih uprava. Ne bojimo se izazova i željeli smo vidjeti kako stojimo u odnosu na druge fakultete, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Inicirali smo vrednovanje od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje kako bi nas rezultati vrednovanja potaknuli da uvidimo koji su naši potencijali koje možemo dodatno razvijati, a koje su naši mogući nedostatci koje u što kraćem roku možemo ispraviti, što smo na kraju i na naše veliko veselje i ponos i uspjeli.

Iznesite koji su najznačajniji potezi i projekti što ih je vaša institucija učinila - realizirala ili bar započela - nakon što je aktualno vodstvo, na čelu s vama, preuzelo upravljanje Fakultetom.

- Naš je strateški cilj reorganizacija postojećih i ustrojavanje novih studijskih programa. Želimo našim studentima pružiti studijske programe koji će im omogućiti konkurentnost na tržištu rada. U posljednje smo dvije godine napravili znatne intervencije u postojeće studijske programe te pokrenuli dva nova dvopredmetna diplomska studija – Studij nakladništva i Studij informacijske tehnologije. Većina aktivnosti usmjerena je na naše studente te smo znatna sredstva preusmjerili u omogućavanje terenske nastave, studijskih putovanja, kao i sudjelovanja na znanstvenim i stručnim konferencijama. Prvi smo u Hrvatskoj uveli funkciju studenta prodekana kako bismo studente uključili i u proces upravljanja i odlučivanja u cilju preuzimanja odgovornosti upravljanja Fakultetom. Utemeljili smo i Fond za znanstveni i istraživački rad kojim podupiremo znanstvene i istraživačke aktivnosti nastavnika, poslijedoktoranada i asistenata. Prostora za poboljšanje i te kako ima, pa ćemo i dalje stvarati preduvjete za još bolje pokazatelje naše ustanove, studenata i nastavnika.

Koji su neki od najvažnijih projekata i programa što ih vaš Fakultet planira realizirati u kratkoročnom ili dugoročnom razdoblju?

- Naglasak u Strategiji razvoja za sljedeće petogodišnje razdoblje stavili smo na vidljiviju međunarodnu prepoznatljivost i znanstvenu produkciju. U tom smislu aktivirali smo niz mehanizama kako bismo znanstvenike potaknuli na vidljiviju znanstvenu produkciju. Jedan nam je od prioriteta i stvaranje ozbiljnije infrastrukture kako bismo bili što konkurentniji pri apliciranju na domaće i međunarodne projekte. Posljednji takav uspjeh dolazi s Odsjeka za informatologiju koji je u suradnji sa sedam europskih sveučilišnih odjela realizirao projekt EINFOSE u polju knjižnične, informacijske i računalne znanosti. Projekt se bavi premošćivanjem razlika vezanih uz upisne preduvjete za diplomske studije i ishode učenja u području informacijskih znanosti, a koje istovremeno izazivaju probleme u mobilnosti studenata na razini europskih visokoobrazovnih ustanova. Namjera nam je realizirati više takvih projekata. Želja nam je modernizirati i upravljanje Fakultetom te pokušati riješiti prostorne probleme.

Razgovarao: Tomislav Levak
Studij sociologije - od iduće jeseni

Već duže najavljujete ustroj novoga studija sociologije. Kada je planirana njegova provedba u praksi i imate li nekih drugih novih studija (ili izmjena sadašnjih) koje predviđate?

- Prvu godinu studenata sociologije upisat ćemo sljedeće, 2017./2018. akademske godine. U planu su i novi studijski programi povijesti umjetnosti, lingvistike, geografije, jednopredmetni studij engleskog jezika i književnosti… Ideja nam ne nedostaje, no pokretanje novog studijskog programa složen je i zahtjevan proces koji zahtijeva suradnju i suglasje na više razina, pa će ostvarivanje naših planova sigurno potrajati, ali razvijanje novih i inovativnih studijskih programa jedan je od naših najvažnijih strateških ciljeva.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike