Učionica
NOVA ARHEOLOŠKA ISKOPAVANJA U SVEUČILIŠNOM KAMPUSU

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek napokon će dobiti odgovarajuću zgradu
Objavljeno 11. rujna, 2016.

Na prostoru sveučilišnog kampusa gradit će se nova zgrada Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. Prije toga na zemljištu predviđenom za gradnju provest će se zaštitna arheološka istraživanja, koja su počela 22. kolovoza 2016.

Tim povodom ovaj su projekt u sveučilišnom kampusu predstavili prof. dr. sc. Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Jurislav Babić, prodekan za znanost Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, i Goran Skelac, arheolog iz tvrtke Geoarheo iz Zagreba, izvođača radova. “Ovo je velik dan za Sveučilište u Osijeku jer zgrada Prehrambeno-tehnološkog fakulteta posljednji je objekt koji počinjemo graditi u zapadnom dijelu kampusa. U neposrednoj blizini završena su arheološka istraživanja za gradnju nove zgrade Pravnog fakulteta, a u tijeku su istraživanja za novu zgradu Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Poznato je da se kampus nalazi na prostoru drevne Murse i da ne možemo početi građevinske radove, a da prethodno ne obavimo arehološka istraživanja”, istaknuo je prorektor Damir Markulak.

Dodao je da će arheološki radovi stajati oko 600.000 kuna, a trebali bi biti gotovi za 90 radnih dana. Ovisno o tome nađu li vrijedne arheološke nalaze, od konzervatora će dobiti uvjete za projektiranje nove zgrade. U suprotnom, koristit će prostor prema zahtjevima projektanata i korisnika. “Zgrada će imati 10.000 četvornih metara prostora, bit će suvremeno projektirana, a vrijednost projekta ovisit će o arheološkim nalazima, no okvirna je procjena od 120 do 130 milijuna kuna. Projekt će biti financiran iz sredstava Sveučilišta, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i europskih strukturnih fondova, a očekujemo da će zgrada biti gotova za četiri do pet godina”, kazao je prorektor. Arheolog Goran Skelac, direktor tvrtke Geoarheo iz Zagreba, koja počinje radove na arheološkim istraživanjima na lokaciji buduće zgrade fakulteta, kaže da je ova lokacija antičke Murse arheološki izuzetno zanimljivo područje. “Godinama se provode istraživanja u neposrednoj blizini, stoga vjerujemo da će naše istraživanje upotpuniti sliku o osječkoj Mursi. Najstariji smo u ovom poslu, imamo mnogo iskustva, koristimo najsuvremeniju tehnologiju. Ako bude moguće, izvest ćemo i 3D rekonstrukcije, nadamo se, zanimljivih nalaza”, rekao je Skelac. Na arheološkom će istraživanju raditi od 20 do 40 osoba, stručno-tehnička ekipa i radnici, a prema potrebi i drugi stručnjaci.

(Vesna Latinović)

KONAČNO RJEŠENJE PROSTORNOG PROBLEMA

“Prehrambeno-tehnološki fakultet djeluje 45 godina, a u proteklih je 25 godina radio na različitim lokacijama, uspijevajući unatoč tome postizati izvrsne rezultate u znanstvenoj, nastavnoj i stručnoj djelatnosti. Upravo zbog toga veseli nas ovaj konkretan početak rješavanja dugogodišnjeg prostornog problema našeg fakulteta”, kaže izv. prof. dr. sc. Jurislav Babić, prodekan za znanost na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike