Sport
“BARAKUDE” PO NOVO ZLATO

Hrvatska u finalu
Objavljeno 18. kolovoza, 2016.
Vaterpolisti će u subotu (22,40 sati) braniti zlato iz Londona

Hrvatska vaterpolo reprezentacija igrat će u finalu Olimpijskih igara u Riju! Naši su vaterpolisti nakon sjajne igre u polufinalu nadigrali Crnu Goru s 12:8 te će tako u subotu braniti zlato osvojeno u Londonu prije četiri godine. Uz ponovno odličnog Bijača (10 obrana), a napadački raspoložene Bušlju (4) i Šetku (3) “barakude” su i drugi put na ovim Olimpijskim igrama svladali Crnogorce te izborili svoj treći olimpijski finale.

Treći finale

Bez suspendiranog Burića te ponovno s Bijačem na vratima Hrvatska je krenula u polufinalni susret. Šetka je odmah na asistenciju Garcije realizirao prvi napad, a nedugo potom Bušlje je iskoristio neopreznost crnogorske obrane, koja ga je ostavila samog te lijepim lobom povećao na 2:0. Zahvaljujući drugoj obrani Bijača uspjeli smo se obraniti s igračem manje, a potom je Lončar na asist Garcije u 4. minuti donio sjajnih tri pogotka prednosti. Na žalost, kako smo brzo stigli do takve zalihe, još smo je brže izgubili. Nakon minute odmora Crnogorci su preko Ivovića prvo kaznili isključenje Bušlje, odmah potom nakon našeg prekršaja u napadu iz kontranapada je zabio Dr. Brguljan, a nedugo zatim Da. Brguljan pogodio je za 3:3. Ipak, na prvi odmor “barakude” su otišle s pogotkom prednosti zahvaljujući Bušlji koji je zabio na asist Petkovića. U odnosu na vrlo efikasnu prvu četvrtinu, druga je počela dosta tvrdo, s propuštenim napadima na obje strane. Istaknuo se ponovno Bijač koji je sjajno obranio pokušaj Ivovića s dva metra, no i on je bio nemoćan malo kasnije, kada je isti igrač realizirao prednost igrača više i zabio za 4:4. Garcia za nas te Da. Brguljan za Crnogorce realizirali su igrača više, a onda je Sukno sjajnim lobom donio novo vodstvo (6:5). Nakon obrambenog bloka naših te potom neiskorištenog igrača više, ipak smo na poluvrijeme otišli s dva pogotka viška, zahvaljujući prvom pogotku Macana na ovim Igrama.

Sjajni Bijač

U trećoj je četvrtini Lončar “šraubom” ponovno donio velika tri pogotka prednosti Hrvatskoj (8:5), a imali smo zatim i napad za plus četiri. Nažalost, nismo ga realizirali, dok je najbolji crnogorski igrač Ivović bio precizan smanjivši na 8:6. Zapali smo tada u napadačku krizu, no dodatni priključak Crnogorcima nije dopustio ponovno sjajni Bijač, koji je do kraja četvrtine obranio čak četiri njihova napada, od kojih su dva bili čisti ziceri. S dva pogotka prednosti ušli smo u posljednjih osam minuta gdje smo u prva dva napada propustili već tada definitivno “prelomiti” susret. No, novih tri razlike dočekali smo nakon sjajnog pogotka Bušlje koji je 5.19 minuta prije kraja zabio iz daljine. Smanjili su brzo Crnogorci preko Da. Brguljana, imali i napad za minus jedan, no mirnije posljednje četiri minute lijepim lobom nakon kontre osigurao je Šetka podigavši prednost na 10:7. Šetka je zabio i sljedeći naš pogodak, za 11:8, nakon čega je Crna Gora pokušala s maksimalnim rizikom. Međutim, neuspješno, Bijač je do kraja skupio nove tri obrane, a konačnih 12:8 zabio je iznimno raspoloženi Bušlje.

Hrvatski vaterpolisti tako će u subotu (22.40 po hrvatskom vremenu) igrati za svoj drugi olimpijski naslov protiv pobjednika drugog polufinala Italija - Srbija, koji su svoj dvoboj odigrali sinoć.

Goran ROGULJIĆ
Crna Gora                 8
Hrvatska                   12

Olympic Aquatics Stadium. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Peila (SAD).

CRNA GORA: Radić, Dr. Brguljan 1, Pašković, Petrović, Da. Brguljan 3, Radović, Janović, Čučković, Ivović 3, Mišić, Klikovac, Jokić 1, Šćepanović (2 obrane).

HRVATSKA: Pavić, Petković, Lončar 2, Joković, Bukić, Macan, Bušlje 4, Sukno 1, Krapić, Šetka 3, Garcia 1, Bijač (11 obrana).

PETERCI: Crna Gora -, Hrvatska -

IGRAČ VIŠE: Crna Gora 4-8, Hrvatska 3-8

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 3:4, 2:3, 1:1, 2:4

Ivica Tucak

hrvatski vaterpolo izbornik

Naplatili smo sve silne izostanke, otkaze, ozljede i suspenzije koje su nas pratile u zadnje četiri godine. Ponosan sam na sve što smo učinili. Ova ekipa diše zajednički, a najbolje o tome govori kako je sportski kapetan Pavić prihvatio da ga zamijeni Bijač.

Najčitanije iz rubrike