Sport
PREKINUTA DOMINACIJA ŠPANJOLACA

Vicente Del Bosque: Poremetio nas je poraz od Hrvatske
Objavljeno 28. lipnja, 2016.

Bili su na tronu osam godina, a aktualni prvaci bit će još samo desetak dana. Španjolska je u Parizu predala krunu i izgubila prigodu da napravi “hat-trick”, a u istom ćemo gradu 10. srpnja dobiti nasljednika “furije”, koja je na ovom prvenstvu najmanje bila furiozna. Ali, zato su takvi bili njihovi suparnici u osmini finala, Italija je odigrala najboljih 90 minuta od svih selekcija do sada na turniru i u velikom stilu je detronizirala prvaka Starog kontinenta.

Italija je kao osvajač C skupine na otvaranju nokaut-faze dobila najtežeg suparnika. U posljednjem dvoboju skupine, “azzuri” su u kombiniranoj postavi izgubili od Republike Irske, a Španjolsku je u nokdaun bacila Hrvatska. Bilo je otvoreno pitanje tko će doživjeti nokaut i zaključiti Euro, a mnogi su mislili da će događaji na travnjaku Saint-Denisea ići drukčijim tijekom. Ali, Italija je bila moćna, brza i efikasna i zasluženo je izborila četvrtfinale.

Momčad Antonia Contea bila je briljantna 90 minuta. Postavila se autoritativno, od prve minute zaigrala je onako kako Talijane nemamo često prigodu gledati baš svaki dan. Napadačke aspiracije bile su jasne pa je moglo na kraju biti i uvjerljivije od konačnih 2:0. Jasno, bilo je i razdoblja u završnici kada su Španjolci ozbiljno prijetili, ali sjajna obrana na čelu s neuništivim vratarom Gianluigijem Buffonom nije imala namjeru kapitulirati.

- Svladali smo velikog suparnika, jednu od najbolji reprezentacija na svijetu. To smo ostvarili prije svega velikim zajedništvom, jednim klupskim duhom koji sam očito uspio usaditi u ovu skupinu igrača koja diše kao jedan. Ponašamo se i igramo kao momčad koju svaki tjedan čeka novi izazov, a ne kao selekcija napravljena za jedno natjecanje - kaže Conte, koji je nakon velike pobjede odmah počeo razmišljati o novoj, ništa lakšoj prepreci. Nakon europskog, čeka ih aktualni svjetski prvak - Njemačka.

Španjolska je teško podnijela rano napuštanje eurosmotre. Dva poraza u nizu nisu česta rezultatska pojava, ali onaj prvi očito je imao veliki utjecaj.

- Uoči posljednje utakmice u skupini imali smo odličnu situaciju i rasploženje. Ali poraz od Hrvatske nas je očito poremetio, a to je iskoristila i Italija koja je zaslužila pobjedu. Pa naš najbolji čovjek na travnjaku bio je vratar, a i u drugom smo dijelu stvorili neke prigode, ali nije išlo - priznaje Vicente Del Bosque, kojem je ovo vrjerojatno bila i posljednja izbornička utakmica.

Osim prolaza među osam najboljih, Italija je uzvratila i za poraz u finalu odigranom prije četiri godine u Kijevu. Tada je završilo 4:0 za Španjolsku, a u tom porazu participiralo je i pet igrača sadašnje selekcije, koja je očito kadra napraviti velike stvari u Francuskoj. Na tom putu slijedi Bordeaux, 2. srpnja, i stari rival. N. Benčina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike