Svijet
JE LI PUTIN NARUČITELJ?

Poljska otvara grobove i
traži ubojicu Kaczynskog
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

Poljska će ekshumirati i ponovno napraviti obdukciju tijela bivšeg predsjednika te zemlje Lecha Kaczynskog i svih 96 žrtava zrakoplovne nesreće u Smolensku, na zapadu Rusije, prije šest godina.

Time želi otkloniti ili potvrditi sumnje da je Rusija počinila atentat na predsjednika i visoku državnu delegaciju i srušila njihov zrakoplov. S dolaskom na vlast konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog, brata blizanca pokojnog predsjednika, u studenom 2015. ponovno je počela istraga o navodima da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se sruši avion Kaczynskog. Tu teoriju je, kao apsolutno neosnovanu, 2010. godine isključila i ruska i poljska službena istraga, podsjeća EurActiv.

- Istraga je bila vođena aljkavo, a sada će biti ubrzana - kazao je na sastanku s obiteljima žrtava tužitelj Marek Pašonek, šef novog tima, koji je istragu nesreće preuzeo od poljskog vojnog tužiteljstva.

On je objasnio kako je ekshumacija tijela svih žrtava potrebna, kao prvo, da se isključe pogrešne identifikacije tijela, što je već utvrđeno u šest slučajeva, i, kao drugo, zato što prije pogreba nije obavljena obdukcija svih tijela.

Ostaci tijela postaju i glavni dokaz za razne verzije uzroka nesreće, jer Rusija odbija vratiti Poljskoj olupinu zrakoplova sve dok se potpuno ne okonča istraga ruskog tužiteljstva, piše Gazeta viborča.

- Potrebno je provjeriti teoriju o atenatatu zato što su vojni tužitelji prerano odustali od nje - objasnio je Pašonek obiteljima, koje su duboko podijeljene - dio njih vjeruje u atentat i da Kremlj i bivša poljska liberalna vlada na čelu sa sadašnjim predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom kriju istinu. Druge obitelji odbijaju teoriju zavjere, stvaranje novog kulta od tragedije u Smolensku u političke svrhe i traže da se poginuli konačno ostave na miru. Ekshumacije će početi u jesen, a mogu biti čak i prisilne, ako obitelji ne daju dozvolu za to.

Eduard SOUDIL
UZROK PADA ZRAKOPLOVA JE MAGLA?

Poljsko tužiteljstvo vjeruje da bi na posmrtnim ostacima 96 putnika i članova posade predsjedničkog “tupoljeva” i sada, nakon šest godina, moglo naći dokaze da se zrakoplov nije srušio zato što su piloti pokušali po gustoj magli i nemogućim vremenskim uvjetima sletjeti na slabo opremljen vojni aerodrom u Smolensku, na koji tada već godinu dana nisu slijetali civilni zrakoplovi.

Najčitanije iz rubrike