Svijet
NA RUBU UNIŠTENJA

Iz Iraka je već otjerano
750 tisuća kršćana
Objavljeno 20. lipnja, 2016.

Otkako je tzv. Islamska država preuzela dijelove Iraka i Sirije, ne prestaje s nasilnim progonom kršćana, jezida i ostalih vjerskih manjina.

Masovna ubojstva i očajnički pokušaji bijega doveli su te skupine do ruba uništenja. Sam Andrews s Arapske akademije za ljudska prava upozorio je na brutalnu strategiju ISIL-ovaca.

- Svi koji se ne slažu s ekstremnim fundamentalizmom ISIL-a prisiljeni su mijenjati religiju ili budu pogubljeni. Brojčano vrlo male manjine u Iraku nalaze se između vladinih snaga i ISIL-a. Dok vlada traži način da stvori ujedinjeni Irak sunita, šijita i Kurda, zanemaruje sve manje manjine, čija se temeljna prava malo-pomalo ukidaju. Trebamo osigurati da se tom stanovništvu omogući pomoć kako bi preživjelo. Zbog povijesnog progona neki nemaju identifikacijske iskaznice i ne mogu tražiti pomoć vlade. Moramo osigurati da svi oni tradicionalno marginalizirani ne propadnu kroz rupe u zakonu, poručio je Andrews.

Archimandrite Emanuel Youkhana, vođa asirijskih kršćana, podsjeća da je postojanje autohtonih zajednica, koje su stare više od dvije tisuće godina i starije su od islama, danas ugroženo.

- U Iraku je 2003. živjelo više od milijun kršćana, a danas optimistične procjene kažu da ih je otprilike 250 tisuća. Bogatstvo Bliskog istoka je u raznolikosti, međutim u školama učenici ne nauče riječi za nemuslimansko stanovništvo, kao što su židovi, jezidi i kršćani. ISIL nas fizički tjera, ali mi smo još prije protjerani iz svijesti građana. Ciljaju sve ljude koji ne dijele ideologiju, ali kršćani i jezidi glavne su mete. Ljude se tjera iz njihovih domova, djecu i žene odvodi u roblje, crkve su srušene i opljačkane - rekao je.

Eduard SOUDIL

Sundus Abbas

predstavnica iračkih Turkmena

Irak nisu samo šijiti, suniti i Kurdi

“Treća nacionalna skupina po zastupljenosti u Iraku, irački Turkmeni od 2003. izloženi su granatiranju, ubojstvima i otmicama, a našu zemlju otimaju Kurdi. Rezolucija Europskog parlamenta iz 2013. zatražila je od iračkih i kurdskih vlasti da nas zaštite. Nažalost, obje strane ostavile su nas potpuno izloženima napadima ISIL-a. Iračke i kurdske snage povukle su se iz Tal Afara, grada u kojem 90 % stanovništva pripada iračko-turkmenskoj manjini, te su ostavile grad da se sam suoči s ISIL-om. Više od 350 tisuća ljudi moralo je pobjeći, više od 500 žena i 150 djece je oteto. Tražimo od europskih zemalja da razumiju da je Irak mozaik, ne samo šijiti, suniti i Kurdi. Ako iračke i kurdske vlasti ne pruže zaštitu, to znači da irački Turkmeni imaju pravo osnovati svoju vlast i oružane snage kako bismo se zaštitili. Osuđujemo zlodjela protiv jezida i kršćana, ali i mi trebamo pomoć.”

A. Emanuel Youkhana

vođa asirijskih kršćana

U području Ninive i Mosula više od 120 tisuća kršćana istjerano je iz svojih gradova i sela te se prvi put u dvije tisuće godina u Ninivi, biblijskom gradu, ne služi misa

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike