Učionica
STUDENTI POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA STJEČU ISKUSTVO RADA U MEDIJIMA

Na Poljoprivrednom fakultetu djeluju studentski radio i TV
Objavljeno 10. lipnja, 2016.

UOsijeku je mnogo studenata a sudeći po brojnim projektima na razini Sveučilišta u Osijeku vidljivo je da će se broj studenata u sljedećim godinama povećavati. Za sve te studente postoje brojne aktivnosti i događaji, a razne događaje za studente prati medijska aktivnost.

Poljoprivredni fakultet tako je došao na ideju da omogući vlastitim studentima da amaterski rade u medijima i tako svojim kolegama daju mogućnost da lakše poprate razne događaje, budu involvirani u trenutačne događaje, nešto nauče i, ono najvažnije - razbiju monotoniju svakodnevice družeći se i stvarajući nešto novo. Korištenjem sveučilišnih i studentskih medija dobiven je novi prostor za informiranje studenata, ne samo o događajima vezanima uz njihovo slobodno vrijeme nego i o događajima vezanima uz njihove obaveze na fakultetu. Studentima se tako daje i mogućnost da napreduju u nekim drugim područjima, koja nisu striktno vezana za njihovu struku. Komunikacijske vještine, radne navike, organizacija samo su neka od brojnih područja, to jest sposobnosti, koje se mogu razvijati pomoću ove izvannastavne aktivnosti, a da pritom i sam fakultet ima koristi glede širenja znanja i informiranosti studenata.

Tako je prije sad već tri godine krenuo Radio PFOS, prvi studentski radio na Sveučilištu, na inicijativu gospodina Davora Šege, zaposlenika IT službe na Poljoprivrednom fakultetu, koji je koordinator i tehnička podrška navedenog projekta. Radio PFOS posljednjih je godina bio emitiran isključivo preko interneta, a u posljednjih mjesec dana napravio je velik iskorak te započeo, uz internetski prijenos, emitiranje i preko FM frekvencije na području grada Osijeka, unutar programa Radija UNIOS, s emisijom EKO lege. S Radijem UNIOS ostvarena je dobra suradnja te se očekuje da će uskoro preuzeti još neke emisije Radija PFOS.

Nakon pokretanja prvog radija studenti Poljoprivrednog fakulteta tu nisu stali, pa su u travnju 2014. osnovali i prvu televiziju na Sveučilištu. Ekipa TV PFOS-a snima videoulomke koje postavlja na svoj YouTube kanal i svoju Facebook stranicu, preko koje prenosi novosti svojim studentima i informira ih o raznim događajima vezanim kako uz njihovu struku tako i uz studentski život općenito. Radio i TV PFOS danas funkcioniraju zajedno pod uredništvom studenta i člana Studentskog zbora Poljoprivrednog fakulteta Ivora Šurlana Spitzmullera. Zajedno Radio i TV ovoga trenutka imaju deset aktivnih članova, studenata, ukupno je od početka rada sudjelovalo oko 30 članova, a za nekoliko dana očekuje se dolazak i novih članova. Radio i TV PFOS danas imaju i opremljenu redakciju i uredništvo te spremaju nove projekte i svoje novo širenje, ovaj put na prostor Slavonije. Svi voljni za rad u ovim amaterskim medijima i zabavu sa svojim kolegama dobro su došli i pozivamo ih da se pridruže ekipi Radio TV-a PFOS.

(Ivor Šurlan Spitzmüller)

Podrška vodstva Fakulteta

Oba projekta toplo su dočekana i podržana od čelništva samog Fakulteta. Prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan Poljoprivrednog fakulteta, osobno je podržao projekte te je Fakultet financijski pridonio njihovoj realizaciji. Vodstvo Poljoprivrednog fakulteta tako je dalo dobar primjer drugima kako podržati svoje studente i omogućiti im da se bave kako nastavnim tako i izvannastavnim aktivnostima kao što su Radio i TV PFOS.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike