Svijet
SEIZMOLOZI O RASJEDU SAN ANDREAS

Kalifornija se priprema za megapotres i mrtve
Objavljeno 11. svibnja, 2016.
Los Angeles ojačava najvrijednije zgrade kako bih ih pokušali spasiti od uništenja

U južnoj Kaliforniji svakoga trenutka mogao bi se dogoditi katastrofalan potres, rasjed San Andreas spreman je za akciju, upozorili su seizmološki stručnjaci SAD-a.

Prema pisanju Independenta, gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti nedavno je progurao kroz Gradsko vijeće zakon koji nalaže da se najvrijednije građevine što prije ojačaju kako bi mogle izdržati snažan potres. “Rasjed San Andreas spreman je poput napete puške. Situacija kod rasjeda je takva da bi vrlo lako moglo doći do velikih potresa u Kaliforniji”, izjavio je Thomas Jordan, direktor Središta za potrese južne Kalifornije, na seizmološkoj konferenciji. Geološka aktivnost posljednjih tjedana potvrđuje da se nešto veliko sprema, a u prilog tomu ide i činjenica da je od zadnjeg velikog postresa, snage 7,9 po Richteru, prošlo gotovo 160 godina. Od tada se tektonske ploče koje se susreću kod rasjeda konstantno kreću brzinom od oko pet centimetara godišnje. To znači kako je tijekom 159 godina došlo do pomicanja od gotovo osam metara, a svaki novi cntimetar stvara dodatni pritisak na stijene ispod zemljine površine. Potres snage osam po Richteru u južnoj Kaliforniji mogao bi biti mnogo destruktivniji od potresa u Northridgeu iz 1994., koji je ubio 60 ljudi.

Geološka služba Sjedinjenih Država upozorila je 2008. kako bi čak i potres snage 7.8 koji bi se dogodio u južnome dijelu rasjeda San Andreas rezultirao s više od 1800 mrtvih, 50.000 ozlijeđenih i materijalnom štetom oko 200 milijardi dolara, kao i teškim poremećajima u infrastrukturi.

Eduard SOUDIL
Možda ste propustili...

U INDIJI ZAPOČELA DRUGA FAZA GLASOVANJA NA IZBORIMA

Užarena atmosfera i milijarda s pravom glasa

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

Najčitanije iz rubrike