Učionica
VELIKI PROJEKT ZA POVEĆANJE STUDENTSKOG STANDARDA

Počela 17 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija zgrade starog studentskog doma u Osijeku
Objavljeno 11. travnja, 2016.

Vezani članci

VLASTA DRAGUŠICA, TAJNICA STUDENTSKOG CENTRA U OSIJEKU

Rekonstrukcijom starog doma značajno ćemo podići studentski standard stanovanja

Svečanom prigodom u petak, 1. travnja 2016., obilježen je početak projekta "Rekonstrukcija zgrade studentskog doma na adresi I. G. Kovačića 4, Osijek" koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Željko Turkalj, naglasio je kako je ovaj projekt od izuzetnog značaja za razvoj i povećanje konkurentnosti samog Sveučilišta u Osijeku. "Stari studentski dom napokon dobiva novo lice, a projekt je unaprijed planiran tako da građevinski radovi na zgradi započnu 1. srpnja 2016., kako bismo studentima omogućili dovršetak obveza u ovoj akademskoj godini. Što se tiče smještaja studenata za trajanja projekta, trenutno smo u pregovorima s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i tražimo najbolje moguće rješenje, koje će uskoro biti i dogovoreno", naglasio je gospodin rektor.

Ukupna vrijednost projekta je 16.899.400,26 kuna od čega su dodijeljena nepovratna sredstva u iznosu od 13.510.000 kuna (85 % iznosa dodjeljuje se iz EFRR-a, a 15 % iznosa čine nacionalna sredstva), dok je Sveučilište u Osijeku iz vlastitih izvora osiguralo sredstva u visini od 3.389.400 kuna. Ukupno trajanje projekta je 13 mjeseci. Projekt službeno započinje 1. travnja 2016., dok bi 1. svibnja 2017. godine dom bio potpuno opremljen i useljiv. Projektom će se rekonstruirati, modernizirati i opremiti postojeći studentski dom u Osijeku sagrađen 1968. godine. Trenutnih 256 ležaja smanjit će se na 193 (80 dvokrevetnih soba, 23 jednokrevetne, dvije trokrevetne sobe te četiri jednokrevetne sobe za osobe s invaliditetom), tako što će umjesto zajedničkih sanitarnih čvorova po etažama sada između svake dvije sobe biti ugrađene kupaonice. U zgradi su predviđene i dvije prostorije za učenje i tihi rad, te zajednički prostor praonice i sušionice rublja s energetski učinkovitom opremom. Osigurat će se pristup osobama s invaliditetom izgradnjom četiri potpuno i najmodernije prilagođene sobe, izgradnjom pristupne rampe, kao i drugim zahvatima na objektu, što će rezultirati podizanjem standarda stanovanja u studentskom domu s posebnim naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, s invaliditetom i one sa smanjenom pokretljivosti. Projektom će se znatno poboljšati energetska učinkovitost same zgrade, što će pridonijeti niskim troškovima održavanja u budućnosti jer će se zgrada rekonstruirati prema modelu ''pametne zgrade''.

Rekonstrukcijom je planirano znatno povećanje energetske učinkovitosti korištenjem obnovljivih izvora energije: dizalica topline, sunčeva elektrana 58-60 kW fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije na krovu zgrade. Planirana je i ugradnja podzemnih rezervoara za skupljanje kišnice koja će se koristiti za ispiranje WC školjki u kupaonicama. U zgradi će biti osigurana mogućnost razvrstavanja otpada u svrhu poticanja osviještenosti korisnika doma o recikliranju i zaštiti okoliša.

Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava potpisan je još 8. ožujka 2016. između ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislava Tolušića, dipl. iur., ministra znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Predraga Šustara, te rektora Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Željka Turkalja.

(Damir Markulak, Sanja Scitovski)

Ciljevi projekta

Opći cilj projekta je pridonijeti smanjenju troškova studiranja i povećanju pristupa visokom obrazovanju za redovite studente te osobito za studente u nepovoljnom položaju. Specifični cilj projekta je rekonstrukcija i modernizacija postojeće infrastrukture studentskog smještaja u visokom obrazovanju u "pametnu zgradu" te povećanje pristupa visokom obrazovanju studentima u Osijeku za osobe u nepovoljnom položaju.

Rezultati projekta

l osigurano 193 kreveta raspoređenih u 80 dvokrevetnih soba, 23 jednokrevetne, dvije trokrevetne sobe te četiri jednokrevetne sobe za osobe s invaliditetom;

l omogućen smještaj za četiri osobe s invaliditetom;

l najmanje 72 % smještajnog kapaciteta u domu koji se rekonstruira predviđeno za osobe u nepovoljnom položaju;

l rekonstruirana i modernizirana zgrada u "pametnu zgradu" koja je energetski učinkovitija i koristi OIE.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike