Svijet
UPOZORENJE ZA TAJNE I OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE EUROPE

ISIL poziva teroriste da napadnu Njemačku
Objavljeno 5. travnja, 2016.
Njemačka je kao član koalicije protiv ISIL-a od početka sukoba u Siriji i Iraku

Teroristička, samoproglašena Islamska država pozvala je njemačke muslimane da napadnu tu zemlju prema uzoru na napade u Bruxellesu.

Njemačka je kao član koalicije protiv ISIL-a od početka sukoba u Siriji i Iraku jedna od mogućih meta, a u novoj poruci islamisti kao mete izdvajaju ured kancelarke Angele Merkel i zračnu luku Köln-Bonn, priopćila je obavještajna agencija SITE.

Nakon pariških te posebice nakon terorističkih bombaških napada na Bruxelles zapadna je Europa na visokoj razini pripravnosti zbog velikoga broja onih koji su u zemljama EU-a spremni na ekstremno nasilje koje za cilj ima širenje panike i ubojstvo što većega broja civila.

Službeni medij takozvane Islamske države, Al-Furat, pokrenuo je kampanju kojom distribuira računalno izmijenjene fotografije na kojima je prikazan ured kancelarke Merkel u plamenu te kako terorist stoji ispred zračne luke Köln-Bonn u zapadnoj Njemačkoj. Na fotografijama su i slogani koji na njemačkom jeziku pozivaju muslimane da napadnu “neprijatelje Allaha”. “Ono što su tvoja braća mogla učiniti u Belgiji, učini i ti”, stoji na nekima od njih.

Njemačka federalna policija, koja prati osumnjičene militante s njemačkim putovnicama pri povratku iz Sirije i Iraka, rekla je da zna za ove fotografije, ali da one u ovome trenutku ne zahtijevaju dodatne sigurnosne mjere. Šef savezne policije Holger Muench rekao je da nakon 22. ožujka i napada u Bruxellesu ISIL želi provesti i druge spektakularne napade u Europi, posebice zbog poraza na ratištima u Iraku i Siriji. Kako bi ih potaknuli na samoubilačke napade u Njemačkoj, ISIL ih pita “hoće li i dalje samo plakati ili će konačno djelovati?” ISIL u zaključku poziva "usamljene lavove kalifata" da napadnu Njemačku.

Eduard SOUDIL
tisuću je boraca u europi!?

Stručnjaci za terorizam i politički analitičari upozoravaju da bi broj potencijalnih terorističkih boraca Islamske države u EU mogao biti i znatno veći od tisuću te da je moguće da u Europi postoji najmanje stotinjak, a realno možda čak i nekoliko stotina malih terorističkih ćelija.

Svima je posve jasno da se EU u ovome trenutku ne može u cijelosti zaštititi od terorističkih napada, unatoč svim nastojanjima policije, vojske, tajnih i obavještajnih službi. “Nevjerojatno je, primjerice, da na razini Europe gotovo da i nema razmjena informacija o sumnjivim osobama, unatoč tvrdnji Europskog centra za protuterorizam koji djeluje u sklopu policijskog ureda Europske unije - Europola. Još uvijek ne postoji središnja baza podataka, koja će prikupiti sva imena ljudi koji mogu predstavljati prijetnju za javnu sigurnost u EU”, upozorava portal Altermainstream.info.

Možda ste propustili...

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

Najčitanije iz rubrike