Učionica
OPIS PRVONAGRAĐENOG RADA POD ŠIFROM “06”, NAZVANOG “KRSTARICA POTEMKIN”

Razbijanje masivnog volumena na četiri manja studentska doma
Objavljeno 12. veljače, 2016.

Vezani članci

POZNATI REZULTATI NATJEČAJA ZA IDEJNO URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKO RJEŠENJE NOVE ZGRADE U SVEUČILIŠNOM KAMPUSU

"Krstarica Potemkin" izabrana kao najbolji projekt novog Studentskog paviljona u Osijeku

U obrazloženju stoji kako rad određuje razbijanje masivnog volumena studentskog doma čije dimenzije autori uspoređuju s onima ruske krstarice „Potemkin“, na četiri manja u mjerilu postojećeg studentskog doma.

U „pukotine“ između tako usitnjenih stambenih volumena smješteni su zajednički društveni sadržaji doma. Pješački prilaz domu nalazi se na njegovu zapadnom pročelju i generira socijalnu interakciju korisnika i posjetitelja studentskim trgom, omeđenim postojećim zgradama domova i zelenilom. Osim ulaznog dijela, studentskih soba i komunikacija, u prizemlju se nalaze čajne kuhinje i učionice za tihi rad studenata.

Stambene etaže su funkcionalne sa zenitalno i bočno osvijetljenim središnjim hodnikom. Lociranje, dimenzioniranje i oblikovanje svih komunikacija je pregledno i jasno, što je nužno s obzirom na veliki broj korisnika (gotovo 800) i sigurnosni aspekt korištenja. Oblikovanje, novog doma je kontrastno u odnosu na postojeći dom; oblikovni jezik je drugačiji, pročeljno platno, novog doma je dinamičnije, s naglašenim vertikalama i organskim integriranjem kosog krova kao sastavnog dijela volumena zgrade. Stoga je spoj s postojećim domom (pješački most) neutralan i transparentan. Jednakovrijedno su artikulirana sva pročelja zgrade, a posebno zabatno južno i sjeverno pročelje gdje se kroz transparentnu opnu stubišta gubi granica između vanjskog i unutarnjeg prostora. Obavezni prostor potkrovlja tlocrtno je iskorišten formiranjem dvoetažnih stambenih prostora.

Idejnim rješenjem ponuđene su dvije varijante uređenja soba. Prva varijanta je ujedno i standardna verzija studentske sobe, koja se sastoji od ulaznog pretprostora sa sanitarijama te spavajućeg dijela sobe s krevetima i radnim stolovima, dok druga varijanta uređenja nudi sobe višeg standarda opremljenosti, pri čemu je preoblikovan njihov ulazni prostor. Predlaže se, unutar iste tlocrtne površine implementiranje niše s hladnjakom, sudoperom i sklopivim stolićem. Sobe za osobe smanjene pokretljivosti dodatno su opremljene čajnom kuhinjom. Parking za 600 bicikala frekventno je korišten dio podruma, kojim dnevno cirkulira nezanemariv broj studenata. Predviđeno je krajobrazno uređenje zelenih površina te osiguravanje dodatnih parkirnih mjesta. Predloženim rješenjem zadovoljeni su i traženi ekološki zahtjevi u obliku 3E forme: energija-ekonomija-ekologija. Planirano je korištenje obnovljivih izvora energije, prije svega toplinska energija sunca. Sunčeva energija primijenit će se na dva načina: aktivno (aktivno korištenje Sunčevog zračenja podrazumijeva njegovo izravno pretvaranje u toplinsku ili električnu energiju. To pretvaranje planirano je pomoću različitih uređaja, solarnim kolektorima za stvaranje toplinske energije i fotonaponskim panelima za stvaranje električne energije) i pasivno (sustav funkcionira tako da se pomoću dobro ukomponiranih tradicionalnih materijala za građenje, kao što su beton, kamen, staklo, drvo i metal, maksimalno iskoristi Sunčeva energija. Temeljni princip leži u tome da se zgrada otvara prema Suncu i koristi njegovu energiju.).

Rad je u najvećoj mjeri zadovoljio natječajne kriterije, ponuđeno je promišljeno autorsko rješenje koje je zadovoljilo tražene programske zahtjeve. Nadopunjavanje urbanističkog i arhitektonskog koncepta, tj. njihovo integriranje u jedinstveno rješenje, neupitna je vrijednost rada i doprinos unaprjeđenju prostornih odnosa u istočnom dijelu kampusa.

(Damir Markulak, Sanja Scitovski)

Ukupno 404 sobe

Predloženo rješenje pruža kapacitet od 798 ležaja, raspoređenih u 404 sobe na sljedeći način:

l 358 dvokrevetnih soba (716 ležaja)

l 18 trokrevetnih soba (54 ležaja)

l 18 jednokrevetnih soba (18 ležaja)

l 10 soba za invalide (10 ležaja)

UKUPNO 798 ležaja

Ostale nagrade za radove

II. NAGRADA u iznosu 50 tisuća kuna neto dodijeljena je radu pod šifrom „01“. Autori: ATELIERarhitekti d.o.o., prof. Jurij Kobe u.d.i.a., Nataša Blažko, m.i.a., Maja Kovačič, m.i.a., Tanja Paulin, m.i.a., Peter Plantan, u.d.i.a., Urša Podlipnik, u.d.i.a.

III. NAGRADA u iznosu 32 tisuće kuna neto dodijeljena je radu pod šifrom „09“. Autor: Ivan Božičević, suradnik: Krešimir Božičević

IV. NAGRADA u iznosu 25 tisuća kuna neto dodijeljena je radu pod šifrom „23“. Autori: Tin Sven Franić, Vanja Rister, Ivana Krstinić, Mateja Markešić

V. NAGRADA u iznosu 18 tisuća kuna neto dodijeljena je radu pod šifrom „33“:

Autor: G.D.- ARH d.o.o.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike