Svijet
RAT U SIRIJI: SUKOB STRANA KOJE PODRŽAVAJU RUSI I SAD

Assadove snage okružile Alep, pregovori upitni
Objavljeno 3. veljače, 2016.
Čini se da šanse za postizanje primirja na pregovorima u Ženevi opadaju zbog napretka sirijske vojske

Ofenziva sirijske vojske, potpomognuta zračnim udarima Rusije, zaprijetila je prekidom ključnih linija za opskrbu pobunjenika u gradu Alepu, dok su mirovni pregovori koji se održavaju u Ženevi ugroženi, prenosi Al Jazeera Balkan.

Napad vladinih snaga sjeverno od Alepa, koji je počeo prije nekoliko dana, prva je velika ofenziva sirijske vojske otkako je počela ruska intervencija 30. rujna. Pobunjenici opisuju napade kao najintenzivnije dosad.

Jedan zapovjednik rekao je da bi područja koja drži opozicija u gradu Alepu mogla biti opkoljena u cijelosti, pozvavši strane države da pošalju pobunjenicima još oružja.

Čini se da šanse za postizanje primirja na pregovorima u Ženevi opadaju zbog ovog napretka sirijske vojske, uz podršku ruskih aviona protiv pobunjenika koje podržava SAD.

Izbjeglička kriza i širenje oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) povećali su hitnost da se okonča petogodišnji rat u Siriji.

Amerika očekuje primirje

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je Moskvu da zaustavi udare tijekom mirovnog procesa.

- Počinjemo razgovore, mi smo za pregovaračkim stolom i očekujemo primirje - rekao je nakon sastanka u Rimu.

Na području oko Alepa prolazi linija za opskrbu pobunjenika, koja ide iz Turske u dijelove grada koje drži opozicija.

- Te rute nisu prekinute, ali se žestoko bombardiraju. Ruski avioni pokušavaju pogoditi sjedište i prekinuti linije za opskrbu - rekao je jedan zapovjednik iz pobunjeničke grupe Levant Front, koji se predstavio imenom Abu Yasine.

Ruski avioni lete "noću i danju", dodao je i ponovio zahtjev pobunjenika "za protuavionskim raketama, kako bi se suprotstavili napadima".

Odlučujuća bitka

- Ako nemamo podršku, režim bi mogao opkoliti grad Alep i prekinuti put k sjeveru - rekao je Abu Yasine, čija je grupa jedan od pobunjeničkih pokreta koji prima vojnu pomoć od država koje se protive predsjedniku Basharu al-Assadu.

Vladine snage zauzele su selo Hardatnin, deset kilometara od Alepa, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Jedan pobunjenički zapovjednik kaže da su poslali pojačanje na to područje.

- Poslali smo nove borce, poslali smo tešku opremu tamo. Čini se da će se odigrati ključna bitka na sjeveru, daj Bože - kaže Ahmed al-Seoud, zapovjednik grupe u sklopu Slobodne sirijske vojske, poznate kao Divizija 13.

Ruska intervencija preusmjerila je tijek rata za službeni Damask, koji je pretrpio niz velikih poraza od pobunjenika na zapadu Sirije prije nego što je Moskva angažirala svoje zračne snage kao dio saveza s Iranom.

Priredio: Vuk TEŠIJA
Lavrov: Rusija neće stati dok ne pobijedi teroriste

Rusija će nastaviti opercije u Siriji dokle god terorističke snage ne budu pobijeđene, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. “Ruski zračni napadi neće prestati dok se doista ne pobijede terorističke skupine Daesh i Jabhat al-Nusra i slične”, izjavio je Lavrov. Rusko ratno zrakoplovstvo provodi zračnu kampanju protiv terorista na zahtijev predsjednika Assada, a njihovim angažmanom u Siriji promijenio se odnos snaga na terenu i sada snage predsjednika Assada prvi put imaju inicijativu na bojišnici.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike