Sport
ODBOR VJEROVNIKA IPK-a ODBIO MAĐARE

Vrkić pozvao na objavu imena
onih koji guraju NK Osijek u likvidaciju
Objavljeno 28. siječnja, 2016.
Napravljen je korak unatrag u dovršetku procesa prodaje osječkog prvoligaša i njegovoj financijskoj stabilizaciji

Neizvjesnost i prijetnja likvidacijom lebde nad NK-om Osijek nakon što je Odbor vjerovnika IPK-a Osijek d.d. (u stečaju) odbio ponudu mađarskog ulagača Lorinca Meszarosa o kupnji dionica osječkog prvoligaša i potraživanja spram njega!

Takav šokantan zaokret dogodio se jučer, kada je stigla “odbijenica” za ponuđenih 150.000 kuna za 9,7 posto dionica NK-a Osijek u vlasništvu IPK-a Osijek d.d. te 1,2 milijuna kuna potraživanja. Time je napravljen veliki korak unatrag u dovršetku procesa prodaje osječkog prvoligaša, a time i njegovoj financijskoj stabilizaciji. Je li to i korak koji prvoligaša iz Gradskog vrta nepovratno baca u ponor doznat ćemo vrlo brzo, ovih dana. Naime, još se čekao odgovor stečajnog upravitelja Gradske banke Perice Mitrovića o ponudi za 29,1 posto dionica NK-a Osijek, koje ima banka u svom vlasništvu. S tim paketom mađarski bi ulagač, sa svojim hrvatskim suradnikom, Osječaninom s adresom u Dubaiju i poslovnim aktivnostima u Mađarskoj Ivanom Meštrovićem, stekao željeni kontrolni paket (potrebno je 75 posto + 1 dionica, nap. a.), no pitanje je bi li to bilo dovoljno. Naime, Meszaros i Meštrović više su puta isticali kako ih zanima isključivo kupnja sva četiri paketa (Grada Osijeka, Vodovoda, Gradske banke i IPK-a Osijek), s kojima bi posjedovali nešto više od 90 posto dionica kluba. Tako je još jednom kratko potvrdio Meštrović, nakon saznanja da je njihova ponuda IPK-u Osijek odbijena.

Vrkić traži imena

- Čekamo službenu obavijest, tek tada možemo komentirati. Ostajemo pri stavu da smo dali jedinstvenu ponudu za sva četiri paketa dionica, što je naglašeno pri predaji ponude za svaki od paketa - izjavio je Meštrović.

Odluka Odbora vjerovnika IPK-a Osijek d.d. u stečaju ostavila je zatečenog i osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića. Nakon što su dionice osječkog kluba u posjedu Grada (46,6 posto) dobile “zeleno svjetlo” za promjenu vlasnika te je prihvaćena ponuda tvrtke Meszaros & Meszaros, a odmah potom i one u vlasništvu Vodovoda (5,7 posto), činilo se kako se sve raspleće prema sretnom završetku. Razumljivo je stoga razočaranje čelnog čovjeka našeg grada nakon odluke koja u pitanje dovodi cijeli ovaj proces prodaje, a time i budućnost jednog od simbola Osijeka.

- Žalostan sam što je odbor vjerovnika donio odluku o odbijanju ponude. Nevjerojatno mi je da je Grad Osijek, koji je najviše uložio u klub, odnosno vijećnici Gradskog vijeća jednoglasno donose odluku o prodaji svojih dionica, a oni koji su parcijalno, na razne načine, dolazili do dionica, kalkuliraju i ne prihvaćaju ponudu i tako izravno cijeli proces zaustavljaju, a NK Osijek šalju u likvidaciju. S obzirom na to da je Grad učinio sve što je bilo moguće učiniti za spas kluba, ovom prilikom javno pozivam da se objave imena onih koji su sudjelovali u donošenju odluke o odbijanju ove ponude. A sve zainteresirane za budućnost kluba, posebno predstavnike Kohorte, pozivam da ubuduće razgovaraju s onima koji su donijeli takvu odluku - poručio je gradonačelnik Vrkić.

Šok i nevjerica

Šok i nevjerica osječkog gradonačelnika razumljivi su, pogotovo kada se zna da je upravo Grad posjedovao najveći paket dionica, a prodao ga je po najmanjoj cijeni (100.000 kuna - što je višestruko manji iznos po dionici nego što je ponuđen IPK-u!), i to nakon što je godinama ulagao u klub, slobodno se može reći, desetke milijuna kuna (neki su se jučer pitali koliko je proteklih godina u klub ulagao IPK?!). Takvim su potezom gradonačelnik i Gradsko vijeće htjeli potaknuti ostale vlasnike paketa na prihvaćanje ponude jer time ne samo da spašavaju NK Osijek, nego i ipak dobivaju određeni iznos za svoje dionice, koje bi inače bile bezvrijedne. Naime, ako osječki klub bude likvidiran, tada “nestaju” i dionice i sva potraživanja koja su vjerovnici imali prema njemu. Znači, svi vlasnici ovih paketa na “vagi” su imali dobiti nešto za dionice i potraživanja ili ne dobiti ništa, ako klub bude izbrisan. Začuđuje stoga ovakva “odbijenica”, pogotovo kada se zna da baš i nije bila jagma za kupnju kluba iz Gradskog vrta. Naprotiv, ovo je jedina ponuda koja je pristigla i u slučaju nerealiziranja prodaje sve pada u vodu. Ugasio bi se jedan od prepoznatljivih simbola Osijeka, više od 300 djece svih uzrasta ostalo bi bez prilike razvijati se u jednoj od najboljih nogometnih škola Hrvatske, a svi zaposleni u klubu završili bi na “cesti”. I to u trenutku kada je ulagač najavio ne samo podmirivanje nemalih dugova (ukupno gotovo 25 milijuna kuna) te stabilnu financijsku situaciju u sljedećem dužem razdoblju, nego i ulaganje u infrastrukturu, čime bi se stekli bolji uvjeti za rad s djecom te njihov još veći napredak.

Govoreći o odluci vjerovnika IPK-a Osijek, jedan poznati osječki gospodarstvenik, koji je vrlo dobro upoznat sa situacijom u toj tvrtki, kratko kaže:

- Ako je točna informacija o razlogu odbijanja, smatram da je država (vjerovnici koji predstavljaju državne institucije, a koji su navodno bili protiv, nap. a.) pogriješila i da je IPK Osijek trebao prodati svoje dionice i napokon razriješiti to pitanje.

Tračak nade iz Gradske banke

Ipak, tračak nade kako se najcrnji scenarij ipak neće dogoditi pojavio se nakon što smo dobili i odgovor stečajnog upravitelja Gradske banke d.d. Perice Mitrovića. Iako je bila jasna bojazan kako će se negativan odgovor Odbora vjerovnika IPK-a Osijek reflektirati na njegovu odluku, prema njegovim riječima nema nikakvih prepreka za prodaju dionica u vlasništvu banke. Uz mali dodatak.

- Prihvatili smo ponudu za 29,1 posto dionica u iznosu od 62.500 kuna, a o potraživanjima smo spremni još pregovarati. To po nama nije uopće povezano. Već s ovim paketom kupac bi stekao oko 80 posto dionica, a time i kontrolni paket. Nikome nije u interesu da NK Osijek ode u stečaj, a mislimo da je ovaj iznos za dionice u redu, proporcionalno s onim koji je plaćen za dionice u posjedu Grada. Zato za nas i nije bila sporna prodaja dionica, pogotovo kupcu koji je najavio daljnja ulaganja u klub. Međutim, naravno da se oko iznosa za potraživanja trenutno razilazimo. To je uobičajeno, jer i prodavač i kupac žele proći najbolje. No, vjerujem da ćemo se u kasnijim pregovorima dogovoriti i oko toga - pojasnio je Mitrović svoj odgovor upućen ponuđaču. Podsjetimo, ukupna ponuda za 29,1 posto dionica te oko 4,7 milijuna kuna potraživanja iznosila je 400.000 kuna.

I tako, umjesto da svi oni kojima je bijelo-plava boja u srcu slažu “križaljke” oko pojačanja te sanjaju uspješnije proljeće, idućih dana i dalje će strepjeti nad sudbinom svog kluba. Je li uistinu NK Osijek pred gašenjem ili će se ipak dogoditi sretan rasplet? Hoće li grobar “slavonskog ponosa” postati firma bez zaposlenih, svojevrsni relikt nekadašnje države? Postoji li volje za rješenje situacije i razumijevanja za jedan od simbola grada na Dravi? Teško je to više i predvidjeti, jer činilo se posljednjih tjedana da sve ide u pravom smjeru. Nakon jučerašnjih događaja sudbina kluba ostaje neizvjesna.

Goran ROGULJIĆ
KOHORTA: Tko se može grubo igrati sudbinom kluba?

U Kohorti su burno reagirali na najnovije vijesti o neprihvaćanju mađarske ponude od strane Odbora vjerovnika IPK-a Osijek u stečaju. Osječki fanovi pomislili su kako je posao već gotov pa je ova informacija došla kao grom iz vedra neba.

- Ne znam tko se na ovaj način može grubo igrati sudbinom kluba. I nas, kao i gradonačelnika, zanima tko stoji iza takve odluke, tko su ljudi koji su odlučili praktički stopirati jedan već gotovo završen posao? - pitao se Ivica Polih-Ita, predsjednik Udruge Kohorta.

Hoće li Kohorta poduzeti neke akcije?

- Ne znamo protiv koga. Još uvijek ne možemo vjerovati da se ovo dogodilo. U ovom trenutku možemo samo sjesti i plakati - rekao je Polih.

Hoće više novca

Pojašnjenje negativnog odgovora na ponudu za dionice i potraživanja IPK-a Osijek dobili smo od stečajne upraviteljice Edite Đurkin. “Skupština vjerovnika IPK-a Osijek odbacila je ponudu s više od 90 posto onih s pravom glasa. Procjena vjerovnika je da je ponuđeni iznos za dionice bio nedostatan te se za njih može ponovno oglašavati”, rekla je Đurkin.

Neslužbeno, pak, doznajemo kako su protiv prodaje bili predstavnik Državnog odvjetništva i državnog Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike