Crna kronika
STUDENTI I PROFESORI OPROSTILI SE OD ČETVERO STRADALIH STUDENATA

Četiri bijela lijesa krenula su nakon komemoracije na put prema Slavoniji
Objavljeno 21. prosinca, 2015.
U Vukovarsko- srijemskoj županiji danas je proglašen Dan žalosti

ĐAKOVO – Nakon što su se na komemoraciji u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru od četvero tragično preminulih slavonskih studenata Tene Vračević, Domagoja Rose, Antonije Šarić i Vjekoslava Božanovića, oprostili brojni studenti, profesori i prijatelji s Mostarskog sveučilišta, tužna povorka zaputila se jučer put Slavonije. Četiri bijela lijesa, golema tuga, govori isprekidani jecajima.

Opraštajući se od svojih studenata, rektorica prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, rekla je kako njihovo sveučilište nije doživjelo veći gubitak od ovoga. “Ovo sveučilište od svoga nastanka do danas nije doživjelo tužniji skup. Nije doživjelo veću tragediju od subote 19. prosinca 2015. godine, ni veći gubitak od smrti četvero naših studenata: Tene, Vjekoslava, Antonije i Domagoja. Bilo je kroz našu povijest tragedija. Preživjeli smo i Domovinski rat u kojem su ginuli naši studenti kao branitelji i civili, ali u mirnodopskim uvjetima, ovakva tragedija u jednome danu, u jednome trenutku, četvero naših studenata...!”, kazala je rektorica i dodala:

- Prije svega obiteljima izražavam iskrenu sućut. Isto tako mi ovdje okupljeni upućujemo naše molitve Bogu da podari snage obiteljima naših studenata, da podari snage njihovim prijateljima i snage ovom sveučilištu. Danas su mnoge misli u Hercegovini usmjerene prema Slavoniji, prema gradovima i mjestima u kojima su se rodili i živjeli naši nastradali studenti. lma nešto između Hercegovine i Slavonije što nas spaja i u dobru i u zlu. Još od godina gladi, uzajamne pomoći u teškim ratnim danima pa, evo, do ovoga trenutka kada smo povezani u boli i tuzi. Spontano okupljanje studenata u subotu navečer u kampusu. Paljenje svijeća. Molitve. Izrazi sućuti. Današnja komemoracija pokazala je našu ujedinjenost. I ovaj put kao ljudi postavljamo si mnoga pitanja. Zašto? Kako je moguće? Zbog čega? Nemamo odgovor. Ali vjerujemo u jedan odgovor - Ne, ovo nije kraj! Sveučilište, i mi okupljeni, sačuvat ćemo vječnu uspomenu na naše studente. Naše misli i sjećanja bit će okrenuti Domagoju, Antoniji, Vjekoslavu i Teni. Počivali u miru Božjem - poručila je rektorica. Okupljenima su se obratili i prof. Mario Vasilj, dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, prof. Ivan Vasilj, dekan Fakulteta zdravstvenih studija, Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta, Danijela Petrović, v.d. dekanice Agronomskog fakulteta te Janja Marušić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Komemoraciji su nazočili predstavnici svih razina vlasti na čelu s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

U Đakovu i Trnavi tuga ne jenjava. Kao da buja i sve je veća, i sve više pritišće. “Od kada smo dobili ovu pretužnu vijest ovdje kao da nitko nije nastavio živjeti. Nema priprave za Božić, sinoć (nedjelja nap.a) smo svi bili na misi, nema pečenja kolača, čekamo samo Tenin povratak, čini mi se da smo svi poput zombija”, kaže djevojka iz Trnave. U domu Domagoja Rose jučer nije bilo nikoga, u susjedstvu nam tek rekoše kako je majka otišla po sina u Mostar. Ni vrata doma jedinoga preživjelog u ovoj teškoj prometnoj nesreći, Stjepana Boškovića, jučer nitko nije otvarao.

–Nisu se oni još vratili, vjerojatno su i oni ostali ispratiti njegove prijatelje - reče jedan susjed. U Đakovu, na oglasnim stupovima, s plavom bojom uokvirenih osmrtnica smiješe se lica Tene i Domagoja. Posljednji ispraćaj Tene Vračević biti će danas (utorak), u 12 sati, na mjesnom groblju u Trnavi, dok će Domagoj biti pokopan u 13.30 na mjesnom groblju u Mrzoviću.

Maja MUŠKIĆ
Sućut gradonačelnika Vinkovića

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković uputio je izraze sućuti shrvanim obiteljima.

- Poštovane obitelji Vračević, Roso, Šarić i Božanović. Duboko me potresla vijest o smrti Tene Vračević, Domagoja Rose, Antonije Šarić i Vjekoslava Božanovića, i u ovim trenucima teško je izreći sve ono što bi moglo i malo ublažiti Vašu bol zbog gubitka voljenih osoba. Smognite snagu, pamtite sretne trenutke koje ste zajednički proživjeli i znajte da svi mi s Vama i Vašim obiteljima dijelimo bol i gubitak. U svoje ime i u ime građanki i građana grada Đakova upućujem Vam izraze duboke sućuti - kazao je gradonačelnik.

Otkazane glazbene priredbe

Zbog tragedije slavonskih studenata otkazane su glazbene priredbe koje su se u sklopu Božićnog sajma trebale održati do Božića na đakovačkom korzu, doznajemo u Turističkoj zajednici grada. Sajam se nastavlja ponudom đakovačkih udruga, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Isto tako, nastavljaju se i adventske vožnje fijakerom, a u zatvorenoj jahaonici organizirano je i jahanje za djecu.

PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI

Zbog tragične smrti Antonije Šarić iz Komletinaca i Vjekoslava Božanovića iz Donjeg Novog Sela, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je danas Dan žalosti na području Vukovarsko-srijemske županije. Dan žalosti obilježava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama, i stoga će zastave i Vukovarsko-srijemske županije biti istaknute na pola koplja, a crne zastave na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Na Dan žalosti na području Vukovarsko-srijemske županije preporuča se odgađanje održavanja kulturnih, zabavnih i športskih priredbi. Župan Galić uputio je brzojave sućuti obiteljima Božanović i Šarić, a zajednički ukop mladih studenta Antonije i Vjekoslava bit će danas u 15 sati, na mjesnom groblju u Donjem Novom Selu.

Možda ste propustili...

NASTAVAK SUĐENJA BRAĆI MAMIĆ I OSTALIMA U TZV. AFERI "DINAMO 2"

Svjedokinja Juraić: Nisam imala uvid u ugovore agencije "Mamić sport" s igračima

U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI PROTEKLOG VIKENDA

Dvoje teže ozlijeđenih na cestama

Najčitanije iz rubrike