Svijet
NAPAD U BIH BIO JE TERORISTIČKI

Enes Omeragić, koji je ubio dva vojnika, navodno je blizak vehabijama
Objavljeno 19. studenog, 2015.

Bosanskohercegovačka državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) preuzela je istragu u slučaju dvostrukog ubojstva automatskom puškom koje se dogodilo u sarajevskom naselju Rajlovac, a u kojemu su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH - Armin Salkić i Nedeljko Radić.

Prema nalogu tužiteljstva Bosne i Hercegovine, SIPA provodi istragu i sve druge aktivnosti koje za cilj imaju otkrivanje motiva napada koji je izveo Enes Omeragić.

Iz Tužilaštva BiH istaknuli su da su napad i ubojstvo vojnika OS BiH kvalificirani kao djelo terorizma.

“Dosad prikupljene činjenice ukazuju da u konkretnom slučaju postoje određeni elementi kaznenog djela terorizma. Policijski službenici SIPA-e u suradnji s drugim policijskim agencijama intenzivno poduzimaju potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na rasvjetljavanju ovog događaja”, priopćili su iz SIPA-e.

Omeragić je nakon napada pobjegao s mjesta događaja te je u međuvremenu izrešetao i gradski autobus, pri čemu su lakše ozlijeđene tri osobe. Potom se, kada su ga policajci opkolili, raznio bombom u svojoj obiteljskoj kući u naselju Sokolje.

Da su ova ubojstva povezana s terorizmom govore i tvrdnje osoba iz kraja u kojemu živi da je Omeragić bio blizak vehabijskom pokretu. Njegov prvi susjed Bahtija Prašović novinarima je rekao da ga je viđao u džamiji u vrijeme bajram-namaza, ali da nikad nije primijetio neku vrstu radikalizma ili nekog odstupanja u njegovu ponašanju.

“Pucanj u vojnike pucanj je na državu Bosnu i Hercegovinu. Pričekat ćemo izvještaje tužiteljstva i vjerojatno ćemo uskoro znati motive ovakvog djela. Stupanj sigurnosti podignut je na najvišu razinu te ćemo nastaviti borbu radi sprječavanja ovakvih i sličnih događaja”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedajući Vijeća ministara BiH.

Zamjenik ministrice obrane Boris Jerinić izjavio je kako se čini da je ovaj napad bio teroristički čin. “Sve upućuje na to da je zapravo riječ o terorističkom napadu na instituciju i oružane snage”, rekao je. Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara i ravnatelj Uprave policije MUP-a FBiH Dragan Lukač odlučno tvrde kako policija kontrolira stanje, a građane pozivaju da ostanu mirni i ne podliježu panici.(E.S.)

Cvrtila: Nakon napada u BiH i Hrvatska treba biti oprezna

Gostujući na Televiziji N1, geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila ocijenio je da ubojstvo dva vojnika u Sarajevu treba gledati u svjetlu onog što se dogodilo u petak u Parizu. “Mislim da postoji veza jer svaki uspješan teroristički čin inspirira nove. Prijetnje uznemiravaju građane, ali i obavještajni aparat, jer sigurnosne službe moraju provjeravati svaku dojavu”, rekao je Cvrtila. Govoreći o novim prijetnjama ISIL-a SAD-u, ponajprije Washingtonu i New Yorku, rekao je kako se time stvaraju strah i psihoza i da se o tom pitanju ne može učiniti mnogo. “Taj strah može dovesti i do radikalizacije i daljnjeg nasilja”, kaže Cvrtila te napominje kako bi to moglo izazvati dodatne tenzije prema europskim muslimanima i mobilizirati novu mrežu ISIL-a. “Javnost očekuje odmazdu i to nije dobro”, smatra Cvrtila. Što se Hrvatske tiče, Cvrtila ističe kako “nismo otok” i da trebamo biti oprezni jer smo tranzitna država u čijem okruženju postoje radikalni krugovi. “Prednost je da nismo u Schengenu, ali treba reći da je problem prisutan i da moramo djelovati kako bismo spriječili transport terorista preko našeg teritorija”, kazao je.(E.S.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike