Svijet
NA SJEVERU AFGANISTANA

Talibani vratili kontrolu nad Kunduzom?
Objavljeno 4. listopada, 2015.

Talibani su navodno vratili kontrolu nad Kunduzom, gradom na sjeveru Afganistana, nakon nekoliko dana žestokih borbi protiv afganistanskih snaga podržanih američkim zračnim udarima, objavila je Al Jazeera. Kontrolu nad gradom koji su talibani zauzeli prošlog ponedjeljka u nedjelju su pokušale povratiti državne snage, ali se čini da u tome nisu uspjele.

Humanitarna organizacija Liječnici bez granica (MSF) povukla se u nedjelju iz bolnice u Kunduzu, nakon američkog zračnog napada u kojem je poginulo najmanje 19 ljudi, uključujući 12 članova osoblja Liječnika bez granica i sedam pacijenata. Istraga o bombardiranju bolnice se nastavlja, a Liječnici bez granica za napad okrivljuju SAD, iako afganistanski dužnosnici navode kako je “helikopter uzvratio vatru talibanskim borcima koji su se skrivali u objektu”. Tu su tvrdnju Liječnici bez granica demantirali ustvrdivši kako je bombardiranje trajalo "više od pola sata" nakon što su afganistansku i američku vojsku obavijestili o napadu na svoju bolnicu.

NATO je priznao da je u jednom američkom zračnom udaru “možda počinjena kolateralna šteta u obližnjem medicinskom centru”, a američki ministar odbrane Ash Carter rekao je kako se vodi istraga o bombardiranju bolnice u Kunduzu, iako nije potvrdio da su ga izvele američke snage.(D.Pav.)

Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

TEMELJNE VRIJEDNOSTI HUMANOSTI U OPASNOSTI

Ratovi i autoritarne vlade prijetnja ljudskim pravima

Najčitanije iz rubrike