Svijet
RUSKI ZRAKOPLOVI UNIŠTAVAJU SVE PRED SOBOM

Rusija nastavlja udar po Asadovim neprijateljima
Objavljeno 2. listopada, 2015.
Izvješća o pogibijama civila i djece ruska strana negira

Vezani članci

NISU ČEKALI DUGO NAKON ODOBRENJA PARLAMENTA:

Rusija počela zračne napade na IS u Siriji

Ruski borbeni zrakoplovi nastavili su napade na uporišta terorista u Siriji. Napadi su usmjereni prema pobunjeničkim pozicijama na sjeverozapadu zemlje koji drži savez poznat kao Osvajačka vojska, javlja libanonska televizija al-Mayedeen.

SAD i Rusija dogovorili su hitan sastanak kako bi se izbjegli sukobi u Siriji, najavljeno je iz visokih diplomatskih izvora.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je da mehanizam koordinacije zračnih udara s drugim državama iz međunarodne koalicije funkcionira. “Rusija ciljeve u Siriji bira u dogovoru sa sirijskim oružanim snagama”, izjavio je Peskov dan nakon što je Rusija izvršila prve zračne napade na ciljeve tzv. Islamske države.

Na dvojbe oko toga što su mete ruskih zračnih udara u Siriji, iz Kremlja je u četvrtak priopćeno da su na udaru "svi s liste dobro poznatih terorističkih organizacija", što je dogovoreno s vojskom Bašara al-Asada.

Predstavnici ruskog ministarstva obrane kažu da su u srijedu njihovi avioni izveli oko 20 misija protiv tzv. Islamske države. No Sjedinjene Države, i ne samo one, strahuju da su njihove mete umjesto IS-a svi protivnici sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

NATO je priopćio da je bilo “malo” koordinacije Rusije s kolicijom koju predovodi SAD protiv Islamske države. SAD kaže da su ih Rusi o zračnim napadima obavijestili sat vremena prije početka.

Novinari The New York Timesa i Wall Street Journala iz Sirije, kao i dio sirijske opozicije, tvrde da su mete ruskih napada bile uporišta pobunjenika, uključujući i neke grupe koje je obučavala CIA.

Prema tvrdnjama sirijske opozicije, u ruskim zračnim udarima gađano je nekoliko gradova. Osim Homsa, bombardirani su Zafraneh, Rastan i Talbiseh i ubijeno je 36 civila, među njima je bilo i djece.

BBC-jev novinar s lica mjesta citira stanovnika Talbiseha koji mu je rekao: “Prema mom mišljenju, oni u biti pomažu Asadu da se oslobodi pobunjenika.”

Ruska strana demantirala je da je bilo civilnih žrtava prilikom udara.

Nakon ovih prvih kontradiktornih informacija s terena, u New Yorku su se sastali američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, gdje su konstatirali kako je “potrebno uspostaviti kanale komunikacije da bi se izbjegli nenamjerni incidenti” i da će se vojne misije sresti “što je prije moguće.” Uključujući se u četverogodišnji građanski rat u Siriji na strani svog saveznika Bašara al-Asada, u novoj fazi, kako ocjenjuje Reuters, "Putin silom pokušava povratiti utjecaj na nestabilnom području."

Na novinarsko pitanje upućeno glasnogovorniku ruskog predsjednika je li Vladimir Putin zadovoljan tijekom zračne kampanje, Peskov je odgovorio da je “još rano govoriti o tome.”

Priredio: Vuk TEŠIJA
UNIŠTENI IS-ovi CENTRI U PLANINAMA

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako su ruski vojni mlažnjaci u Siriji u srijedu izvršili 20 vojnih misija te napali više od osam IS-ovih ciljeva u gorskoj regiji zemlje. "Kao rezultat toga, pogođeni su spremnici oružja i goriva, a IS-ovi koordinacijski centri u planinama potpuno su uništeni", dodao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov. Istaknuo je i kako su napadi izvedeni nakon misija prikupljanja podataka te u bliskoj suradnji sa sirijskom vojskom. Naglasio je da ruski avioni nisu napadali civilne lokalitete, niti su napadali ciljeve u blizini civilnih lokaliteta.

Najčitanije iz rubrike