Sport
NK OSIJEK DOBIO NOVOG IGRAČA U VLASNIČKOJ STRUKTURI

Prvo hrvatsko pivo 1664 postaje vlasnik 29 posto dionica
Objavljeno 1. rujna, 2015.
Odbor vjerovnika Gradske banke d.o.o. u stečaju odlučio je prihvatiti bolju od dvije ponude za otkup dionica

NK Osijek jučer je i službeno dobio novog igrača u svojoj vlasničkoj strukturi. Naime, Odbor vjerovnika Gradske banke d.o.o. u stečaju odlučio je prihvatiti bolju od dvije ponude koje su pristigle za otkup 29 posto dionica NK Osijek koje su bile u njihovu vlasništvu. Riječ je o ponudi koju je dala tvrtka Prvo hrvatsko pivo 1664, iza koje stoji osječka pivovara. Ta je tvrtka ponudila 1,333.333 kune i tako u fotofinišu nadmašila ponudu koju su poslali njemački investitori okupljeni oko fonda Kai Volker Langhinrichs. Njihova ponuda iznosila je nešto više od 1,100.000 kuna. Treba reći kako NK Osijek Gradskoj banci d.o.o. u stečaju duguje još 4,6 milijuna kuna, što će se otplaćivati na rok od šest godina, a prva rata doći će na naplatu sljedeće godine. Dakle, tvrtka Prvo hrvatsko pivo 1664 ubrzo će i službeno po broju dionica postati drugi većinski vlasnik NK Osijek. Većinski paket i dalje ostaje u rukama Grada Osijeka i javnog poduzeća Vodovod, a on iznosi oko 53 posto vlasništva. U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti što će se dalje događati. Na tržištu još uvijek postoji značajan paket dionica koje su u vlasništvu obitelji Novalić (oko 17 posto), a, prema nekim neslužbenim najavama, upravo će taj paket biti sljedeći cilj tvrtke Prvo hrvatsko pivo 1664. No ostaje i pitanje kako će se njemački investitori postaviti u daljnjem razvoju situacije. Nakon što su doznali da postoji ponuda bolja od njihove, odmah su pojačali svoje aktivnosti, razgovarali s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, ali sve to nije donijelo nikakve promjene. Gradska banka d.o.o., iako je u teoriji mogla obje ponude proglasiti nedovoljno dobrima, odlučila se prodati svoj paket jer, kako je u jednoj prijašnjoj izjavi istaknuo stečajni upravitelj Perica Mitrović:

- Logično je da društvo u stečaju, poput Gradske banke, želi i mora što prije izići iz vlasničke strukure Nogometnog kluba Osijek. Ne želimo biti kočnica budućem ulaganju i poslovanju tog kolektiva.

Jučerašnja je odluka Odbora vjerovnika upravo u skladu s tim stavom. Znači li to kako Nijemci definitivno ispadaju iz utrke? Na to pitanje teško je odgovoriti jer su pokazali zanimanje za NK Osijek i kada je postalo jasno kako bi borbu za 29 posto dionica mogli izgubiti. Teorijski, Nijemci bi mogli ponuditi tvrtki Prvo hrvatsko pivo 1664 određeni veći iznos za te dionice, ali to je malo vjerojatno. Sada će odjednom važnu ulogu imati dionice koje posjeduje obitelj Novalić, jer bi njihovom kupnjom, recimo, tvrtka Prvo hrvatskom pivo bila sasvim blizu 50-postotnom vlasništvu NK Osijek. No, prema FIFA-inim pravilnicima, kako bi netko imao potpunu kontrolu nad klubom, potrebno je posjedovati 75 posto dionica, a da bi se došlo do te cifre, u igru ulaze dionice koje ima Grad Osijek.

Ipak, najvažnije je pitanje kakav će učinak te promjene u vlasničkoj strukturi imati na financijsko stanje u Gradskom vrtu, koje je ispod prvoligaške razine. NK Osijek dosad u svojoj vlasničkoj strukuri nije imao nikoga tko je spreman uložiti ozbiljniji kapital. Tvrtka Prvo hrvatsko pivo 1664 posljednjih nekoliko mjeseci već je dvaput intervenirala i gasila požare u tekućem poslovanju NK Osijek, ali to su bile samo vatrogasne mjere. Klub iz Gradskog vrta jednostavno vapi za svježim kapitalom i stvaranjem prave organizacije u klupskom vodstvu. Nema sumnje kako je dolazak 29 posto klupskih dionica u ruke tvrtke Prvo hrvatsko pivo 1664 velika promjena, no iznad te transakcije i dalje ostaje otvoreno pitanje hoće li ona doista donijeti bolji život NK Osijek ili će se njegova agonija produžiti sve do konačne promjene vlasničke strukture. Prema nekim izvorima, tvrtka Prvo hrvatsko pivo 1664 spremna je ići do kraja, odnosno po svih 75 posto potrebnih dionica…

D.Keler

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike