Svijet
GRCI ĆE PONOVNO GLASOVATI 20. RUJNA

Grčki “izdajnik” Cipras ponovno najpopularniji
Objavljeno 29. kolovoza, 2015.

Nakon što se revolucionarni recept proglašavanje vlastitih dugova nepostojećima, koji je ponudila stranka krajnje ljevice Siriza i s tim obećanjem osvojila vlast početkom godine, pokazao iluzornim i neostvarivim, Grci će morati ponovno na izbore.

Time se grčka priča bez kraja nastavlja, a među vjerovnicima i političarima, koji su s Grčkom nedavno postigli dogovor o dobivanju novog kredita i otplati starih dugova, širi se nevjerica i strahovanje od novih zapleta s dužnikom nezgodnog karaktera.

Britanski časopis The Economist ironično je ustvrdio kako se čini da Grcima, koji su izumili demokraciju, nije nikada dosta glasovanja. Nažalost, Grci će izići na izbore, zbog pat pozicije u kojoj su se našli, jer veliki dio građana misli da je moguće živjeti na kredit i ne plaćati svoje dugove. Zbog toga je Siriza, ili Koalicija radikalne ljevice, kako se ta stranka službeno naziva, i pobijedila. U toj balkanskoj zemlji, koja je 1981. ugurana u članstvo tadašnje Europske zajednice iz geopolitičkih razloga, a ne zato što dijeli iste vrijednosti s ostatkom Europe, neplaćanje poreza je nacionalni sport.

Suočen s teškim posljedicama grčkog napuštanja eurozone i, u konačnici Europske unije, Sirizin prvak i tadašnji premijer Aleksis Cipras morao je, nakon višemjesečnih pregovora s predstavnicima vjerovnika popustiti i postići sporazum prema kojem će njegova zemlja, za učinjene ozbiljne reforme, dobiti novi novac iz Europskog stabilizacijskog mehanizma. Prije samog postizanja dogovora, napustio ga je njegov ključni suradnik, dotadašnji ministar novčarstva Janis Varufakis, čvrsti pristaša Greexita, kojeg su njegovi kritičari već nazvali Whatafuckis. Nastalo je zaprepaštenje među Sirizinim članovima i pristašama, ne samo u Grčkoj, nego i u svijetu. Mlađahni hrvatski političar Ivan Vilibor Sinčić komentirao je kako je “Cipras pokazao da je izdajnik”. Tumačeći previranja u taboru svojih političkih sumišljenika, Sinčić je rekao kako “tragedija Sirizine izdaje nije u tome što će stradati Siriza, nego što je narod izgubio povjerenje u sustav i demokraciju jer je još jedan političar izdao volju naroda i biračko tijelo”.

Nije trebalo dugo čekati i dogodio se raskol u Sirizi. Zajedno s 25 članova grčkog parlamenta, odvojio bivši Ciprasov ministar energetike Panagiotis Lafazanis i osnovao stranku Narodno jedinstvo. Ranih 90-ih, Lafazanis je još bio dužnosnik Komunističke partije Grčke, iste ona koja je, uz Staljinovu i Brozovu pomoć, sudjelovala u Grčkom građanskom ratu 1946. - 1949. Nova grčka “ultraultraljevica” zauzima se za napuštanje eura i uvođenje nove drahme. Navodno bi tu opciju poduprlo 25 posto birača. Ishod ovih izbora, zakazanih za 20. rujna, bit će krajnje neizvjestan.

Draško CELING
“ULTRAULTRALJEVICI” TEK 3,5 POSTO

Najnovije ankete sugeriraju kako bi Siriza na novim izborima mogla osvojiti 23 posto glasova, a slijedi je konzervativna Nova demokracija s potporom od 19,5 posto. “Ultraultraljevičarsko” Narodno jedinstvo, koja je nastalo raskolom u Sirizi, ostavilo je dobar dojam samo na 3,5 posto ispitanika. Na izborima u siječnju, Ciprasova stranka dobila je čak 36,3 posto glasova, a njihovi glavni konkurenti s desnice, koje je tada vodio Antonis Samaras, 27,8 posto. Cipras je i najpopularniji političar, njega podupire 41 posto anketiranih grčkih građana.

Među grčkim vjerovnicima širi se strahovanje od novih zapleta s dužnikom nezgodnog karaktera

Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

Najčitanije iz rubrike