Ekonomija
SLAVONIJA SVE JEFTINIJA

U Požeškoj županiji kuće na
prodaju po samo 373 eura kvadrat
Objavljeno 4. kolovoza, 2015.
Najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu

U Osijeku i Slavonskom Brodu cijene nekretnina su u padu, dok se u Vinkovcima i Vukovaru bilježi rast cijena stambenog kvadrata u odnosu na srpanj prošle godine.

Prosječna cijena “kvadrata” u Osijeku je s prošlosrpanjskih 903 ”skliznula” na 862 eura, dok se primjerice u Vukovaru bilježi tropostotni rast - s 457 na 486 eura.

Ipak, gledano po županija sve slavonske županije bilježe pad cijena nekretnina, nažalost rekordni je pad u Požeško-slavonskoj županiji - 14,55 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupno gledajući cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad za jedan posto prema istom razdoblju prošle godine. Na ove promjene upozorava detaljna analiza napravljena na 157.000 nekretnina, oglašenih na Njuškalu u srpnju. Na godišnjoj razini sve županije, osim Ličko-senjske i Varaždinske, pokazuju pad u traženim cijenama nekretnina. Dva mjeseca zaredom Opatija drži prvo mjesto kao najskuplji grad u Hrvatskoj, dok se grad Hvar približio Dubrovniku u prosječnim traženim cijenama nekretnina.

I dalje najviše cijene bilježe nekretnine na Jadranu, posebice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok je najveći pad cijena na godišnjoj razini prisutan u županijama u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a posebno u istočnom dijelu. U Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji su najniže tražene cijene kvadrata. Priprematelji materijala tako navode kako je prosječna cijena kuće u Požeško-slavonskoj županiji 373 eura po kvadratu - primjerice, tražena cijena kuće u Lipiku kreće se prosječno od 358 eura po kvadratu.

U srpnju 2015. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu - u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Grad Zagreb nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata. Od većih gradova u Hrvatskoj najniže prosječne cijene kvadrata imaju Bjelovar, Sisak, Vinkovci i Vukovar, gdje je prosječna cijena nekretnine niža od 700 eura.

Dario KUŠTRO

Prosječne cijene u €/m²

Dubrovnik2935

Zagreb1545

Osijek862

Slavonski Brod783

Vinkovci635

Vukovar486

Možda ste propustili...

SAD IM POSTAO GLAVNI TRGOVINSKI PARTNER

Pao njemački uvoz kineskih proizvoda

NA GAME CHANGERU ODRŽANOM U ZAGREBU

Prestižna nagrada platformi GoAgro i projektu Pig NFT

Najčitanije iz rubrike