Sport
KOME 29 POSTO NK OSIJEK?

Najveća ponuda Prvog hrvatskog
piva 1664, Nijemci zatražili sastanak
Objavljeno 31. srpnja, 2015.
Najbolja ponuda teška je oko 1,3 milijuna kuna, dok su Nijemci ponudili oko 200 tisuća manje

Otvaranje ponuda za kupnju dionica NK Osijek koje se nalaze u vlasništvu Gradske banke d.o.o. u stečaju, donijelo je iznenađenje. Osim njemačkih investitora pojavila se još jedna ponuda koja se na koncu pokazala najvećom.

Borba je to za paket 29,1 posto dionca, a Gradska banka d.d. u stečaju ranije je objavila oglas za prodaju svojih udjela. Na oglas su stigle dvije ponude i obje su pravno relevantne jer je uplaćena jamčevina oba ponuditelja u iznosu od 100.000 kuna. Otvaranje ponuda otkrilo je kako je njemački ponuditelj Kai Volker Langhinrichs, zastupan preko odvjetničkog ureda u Zagrebu, ponudio iznos od 150.000 eura, dok je drugi ponuditelj tvrtka Prvo hrvatsko pivo 1664 d.o.o. istaknuo ponudu od 1.333.333,30 kuna.

Gradska banka na potezu

Do prije nekoliko mjeseci činilo se kako NK Osijek nikoga živog ne zanima, a sada se pojavilo dvoje zainteresiranih. Iznenadilo je to i gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića.

- To su odlične vijesti jer govore kako ugled NK Osijek postoji i raste. Veseli me što se pojavio i domaći ponuđač, ali treba priznati kako je od Nijemca sve krenulo. Sada trebamo samo pričekati odluke onih koji su zaduženi za daljnu provedbu. Mi favorita nemamo jer nam je jedino važno klubu donijeti financijsku stabilnost. Mislim kako je ovo znak da NK Osijek ulazi u jednu novu eru koja će omogućiti Gradu Osijeku izvlačenje iz većinskog vlasništva kluba i obveze financiranja iz sredstava proračuna. To nikako ne znači da Grad diže ruke od kluba. Baš naprotiv, dat ćemo ga u ruke onome tko će biti spreman investirati svoj novac za boljitak NK Osijek - rekao je osječki gradonačelnik.

S pravne strane ima još nekoliko koraka dok ne saznamo tko će postati vlasnik tih 29,1 posto dionica NK Osijek. Konačnu obavijest o odluci dostavit će se ponuditeljima nakon dobivene suglasnosti Povjerenstva za profesionalne sportske klubove Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Krajnji rok za to očitovanje je 24. kolovoza. Zapravo, sada je sve u rukama stečajnog upravitelja Gradske banke Perice Mitrovića koji zadržava pravo čak ne prihvatiti ni jednu ponudu.

- Moguće je, dakle, da prihvatimo povoljniju ponudu od dvije koje su nam pristigle, ili da eventualno ponovimo oglas. Predstavnici oba ponuditelja osobno su bili na otvaranju ponuda, što je dokaz i njihove ozbiljnosti u ovom postupku. Inače, logično je da društvo u stečaju, poput Gradske banke, želi i mora što prije izići iz vlasničke strukure Nogometnog kluba Osijek. Ne želimo biti kočnica budućem ulaganju i poslovanju kolektiva - zaključio je stečajni upravitelj Gradske banke Perica Mitrović.

Inače, kako doznajemo, nakon što su saznali da je njihova ponuda nadmašena, potencijalni njemački investitori odmah su se najavili na razgovor kod gradonačelnika Ivana Vrkića. No, sad je sve u rukama stečajnog upravitelja Gradske banke Perice Mitrovića.

Želja je kupnja 75 posto dionica?

Pojava Prvog hrvatskog piva 1664 d.o.o., nije slučajna. Prvi znak kako se nešto ozbiljno “iza brda valja” bio je sponzorski ulazak jedne od njihovih “tvrtki kćeri” u osječkog prvoligaša.

- Da bi se steklo potpuno vlasništvo nad Nogometnim klubom Osijek potrebno je posjedovati 75 posto dionica. Dakle, ako kupci budu zainteresirani Grad Osijek spreman je oglasiti prodaju dijela svojih dionica. Jasno, o tome ćemo raspravljati možda već na prvoj sjednici Gradskog vijeća. Inače, želim naglasiti ulogu koju je Gradsko vijeće imalo u spašavanju NK Osijeka odobrivši proljetos 2,5 milijuna kuna pomoći. Time nismo samo spasili NK Osijek, nego i sva prijašnja ulaganja koja je Grad imao u klub. No, otkako smo sredili situaciju u Gradskom vrtu kompletno klupsko poslovanje bilo je dostupno Gradskim vijećnicima na uvid - dodao je Vrkić.

Navodno su kako su predstavnici te tvrtke već obavili prve razgovore i s obitelji Novalić oko kupovine njihovih dionica. Međutim, ključ će biti dionice koje su u vlasništvu Grada i javnog poduzeća Vodovod. Zajedno imaju oko 53 posto vlasništva, a Vrkić je već ranije rekao kako je Grad zainteresiran zadržati kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu. Dakle, “na bubnju” bi se moglo naći 28 posto “gradskih” dionica.

Dalibor KELER
NIŠTA OD DOLASKA ROCE
Propali pregovori

U Gradski vrt trebalo bi stići i posljednje igračko pojačanje koje je tražio Dražen Besek. Osijek je pregovarao s Goranom Roceom koji je nosio dresove Istre 1961 i Splita. Dolazak je navodno bio blizu realizacije, ali se Roce predomislio, ima opciju odlaska u Albaniju i ne dolazi u osječki Gradski vrt.

KURTOVIĆ MORA NA OPERACIJU

Hrvoje Kurtović, najiskusniji nogometaš Osijeka, trebao bi ovih dana otići na operaciju meniskusa lijevog koljena koje ga muči već duže vrijeme. Zbog toga će sigurno izostati s terena najmanje mjesec dana.

Navijački korner od 17 sati

I uoči utakmice s Istrom 1961 ispod sjeverne tribine Gradskog vrta organizirat će se navijački korner u suradnji s Prvim hrvatskim pivom 1664. Navijački korner započet će s radom od 17 sati, znači dva sata prije početka utakmice, što je sasvim dovoljno za “zagrijavanje”. Inače, pivo će se prodavati i ispod istočne i zapadne tribine, ali i na samim tribinama.

Možda ste propustili...

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Vardarac u stotoj do sva tri boda

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike