Svijet
NOVO UPORIŠTE ISLAMISTIČKIH MILITANATA

Pripadnici IS-a na vojnoj obuci u BiH
Objavljeno 21. srpnja, 2015.
Selo Ošve nalazi se u teže dostupnim brdima u blizini Maglaja

Islamska država uspostavila je novo uporište u Europi. Prema pisanju britanskog Sunday Mirrora, ona se nalazi u izoliranom selu Ošve kraj Maglaja u BiH, okruženom dubokom šumom, gdje islamisti potajno kupuju zemlju.

Britanske sigurnosne službe upozoravaju kako Islamska država u tom selu ima kamp za obuku militanata te da ta činjenica može biti temelj za razarajuće islamističke napade na Zapadu.

- Ovo je bosansko selo na strateškom položaju zbog blizine Mediterana, kojim dolaze i odlaze brojni ekstremisti iz Sirije, Iraka i Sjeverne Afrike. Najmanje 12 ISIS-ovih boraca obučeno je u selu Ošve, a u posljednjih su nekoliko mjeseci otputovali u Siriju. Vjeruje se kako je pet od njih poginulo - piše Sunday Mirror.

Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam, kaže kako iz spomenutog sela borci konstantno odlaze u Siriju. "Izabrana lokacija za neke od nekretnina nalazi se na brežuljku, tako da ne postoji mogućnost da im se približite a da ne budete viđeni. Jasno je da je izvor terorističke prijetnje upravo ovdje. Ne postoji nitko tko se nije spreman odazvati pozivu na džihad", rekao je.

Selo Ošve dostupno je samo preko strmih i zavojitih cesta koje su jedva dovoljno široke da bi njima prošao jedan automobil. Brojne kuće u selu izgledaju napušteno ili nedovršeno, mještani nose islamski stil odjeće, a žene na sebi imaju burke. "Naša prisutnost ovdje počinje izazivati sumnju. Ovo je prekrasno mjesto, ali je nevjerojatno opasno. Ne možete podcijeniti moguću prijetnju ovdje. Ako oni vide kameru, nastat će pakao", rekao je reporterima Mirrora njihov vodič. Vjeruje se kako je zloglasni pristaša ISIS-a Harun Mehičević među onima koji su u ovom selu kupili zemlju. On je pobjegao iz Bosne 1990-ih godina i smjestio se u Melbourneu, gdje se smatra jednim od najopasnijih ljudi u zemlji.

Jedan je mještanin Mirrorovim novinarima rekao kako se njegovi sumještani boje ovog područja koje nazivaju terorističkim gnijezdom. “Redovito čujemo pucnjeve iz šume. To se događa svakog tjedna. Ne znam što točno rade. Zabrinjavajuće je čuti kako zloglasni članovi ISIS-a kupuju ovdje zemlju. Povučeni su i drže se po strani, ali najbolje je ne postavljati pitanja", dodao je mještanin.

Eduard SOUDIL
u dvije godine u siriju otišlo najmanje 156 državljana bih

Bosna je idealna pozicija za džihadiste koji putuju ilegalno iz Sirije u Grčku, preko Turske, a potom preko Makedonije i Srbije. Oružje je lakše dobiti u Bosni nego u bilo kojem drugom dijelu Europe. Vjeruje se kako je između 2013. i 2014. godine 156 bosanskih muškaraca i 36 žena otputovalo u Siriju, a sa sobom su poveli i 25 djece.

Najčitanije iz rubrike