Svijet
KALIFAT SE ŠIRI

Islamisti gaze sve pred sobom, SAD se čini nemoćnim
Objavljeno 23. svibnja, 2015.
Barack Obama oslanja se na zračne napade i akcije iračke vojske, a IS napreduje

Pola teritorija Sirije u rukama je Islamske države, koja, čini se, nezaustavljivo širi svoj kalifat.

Pala je Palmira, koju nazivaju Venecijom na pijesku, informacija Sirijskog opservatorija za ljudska prava govore o 100 zaklanih sirijskih provladinih boraca u samo nekoliko sati, ali ubijeno je i mnogo lokalnih muškaraca. Pao je i Ramadi, islamisti su zauzeli posljednji granični prijelaz između Sirije i Iraka koji je držala sirijska vojska...

Može li itko zaustaviti Islamsku državu, koja gazi sve pred sobom i iz dana u dan širi teritorij? Administracija Baracka Obame i sam predsjednik SAD-a sve su češća meta kritika američkih građana. Razlog je neodlučnost. Javnost, posebice republikanski dio nje, traži odlučnu akciju američkih postrojbi. “Bez obzira na to koliko Pentagon i Bijela kuća umanjuju pad Ramadija, to pokazuje da se strategija predsjednika Obame urušava”, piše u uvodniku Wall Street Journal. Senator John McCain, kao i većina republikanaca, traži da Obama pošalje više kopnenih snaga u Irak, a Wall Street Journal poziva na slanje najmanje 10.000 vojnika kako vojna akcija ne bi u startu bila osuđena na propast.

Senator Lindsey Graham, za kojega se očekuje da će se natjecati za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore, na okupljanju američkih veterana iz Iračkog rata upire prstom u Baracka Obamu: “Nije vaša krivnja što sve ide k vragu. To je Obamina krivnja”, rekao je Graham veteranima. Istovremeno Bijela kuća vojne poraze opisuje “kao manje gubitke u dugotrajnom ratu”. “Obamina vlada unatoč napredovanju snaga IS-a odaje dojam mirnoće i kaže da nije očekivala ništa drugo od onoga što se upravo događa na bojnom polju”, piše britanska agencija Reuters. Obama tvrdi da nema razloga za paniku, a pad izuzetno važnog iračkoga grada Ramadija u ruke IS-a naziva “taktičkim neuspjehom”. Američka administracija i dalje snažno podržava iračkog premijera Haidera al-Abadija, kojega u SAD-u nazivaju središnjom figurom Obamine strategije za borbu protiv IS-a. Obama računa na snažniji otpor Iračana borcima IS-a jer ne želi slati kopnene snage na ratište i oslanja se samo na zračne napade. A upravo se na primjeru Ramadija pokazalo da Iračani nemaju ni opremu ni snagu oduprijeti se zahuktaloj Islamskoj državi. Od šijitskog vođe Abadija Amerikaci očekuju da sunitske Arape odvuče od IS-a i pokaže da je sposoban kontrolirati moćne šijitske milicije čiji su zločini izazvali nepovjerenje sunita prema njegovoj vladi. “Mislim da premijer Abadi iskreno želi iračku državu za sve i naša će vojska nastaviti iračkim snagama sigurnosti pružati svaku pomoć”, rekao je Obama i poslao još jednu jasnu poruku: “Mi to ne možemo učiniti umjesto njih.”

Eduard SOUDIL
STIŽE ORUŽJE ZA IRAČANE

Osim 2000 protutenkovskih sustava koji će biti dopremljeni idućeg tjedna, Pentagon je objavio da je posljednjih tjedana koordinirao dopremu 22 milijuna komada streljiva, uključujući i minobacačke granate. Oružje i streljivo bit će podijeljeni iračkoj vojsci i kurdskim borcima pešmergama na terenu kao odgovor na dugotrajne primjedbe plemenskih vođa i političara u pokrajini Anbar da im središnja vlada u Bagdadu ne pomaže dovoljno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike