Sport
DRAGUTIN KERŽE O PREMINULOM MILETU DUMANČIĆU

Otišao je jedan od najodanijih bijelo-plavoj boji u povijesti kluba
Objavljeno 6. svibnja, 2015.

Vezani članci

OTIŠLA LEGENDA GRADA OSIJEKA I KLUBA

Preminuo Mile Dumančić

Kad sam, stjecajem okolnosti, lani bio među onima koji su odlučivali treba li Mile Dumančić primiti županijsku Nagradu za životno djelo u području tjelesne kulture i sporta, pomislih kako je taj dugogodišnji stožernik slavonsko-baranjske nogometne obitelji, ipak, još premlad za takvo cijenjeno priznanje.

Jer, susrećući ga gotovo svakodnevno na gradskim ulicama i trgovima, uvijek onako elegantnog s profinjenim građanskim manirama, čak i kad se odlučio za puštanje sijede brade i brkova, odavao je dojam vječnog mladića. A onda je, jučer prijepodne, s otoka Iža gdje Dumančić ima vikendicu i kamo je, s kćeri Deom i zetom, otputovao tražeći svježega zraka vjerojatno bježeći od najavljenih osječkih sparina, stigla teško prihvatljiva vijest da našeg Dumbe više nema. Poglavito njegovi sugrađani vezani uz nogomet, jednostavno, dugo su provjeravali neumoljivost istine o onomu što se za 62-godišnjeg sportsmana najblaže rečeno – činilo nestvarnim. A Dumbe, ipak, više nema...

“Bijelo-plavi” 11 godina

Jer, Mile Dumančić tijekom (pre)kratkog života izgradio je ugled jednog od “najutjecajnijih i najprominentnijih nogometnih djelatnika Slavonije i Baranje uopće”, kako je to istaknuto u obrazloženju pri dodjeli Nagrade za životno djelo Osječko-baranjske županije za 2013., posvetivši se u potpunosti matičnom Nogometnom klubu Osijek. Kao jedan od najstandardnijih i najodanijih igrača “bijelo-plavih” u povijesti tog kluba, Dumba je u 11 sezona (1971. – 1982.), isključivo kao lijevi branič (s brojem tri na leđima, što ga je i potaknulo da tako prozove vlastiti kafić u središtu Osijeka, nap.a.), odigrao više od pet stotina utakmica, nastupivši i u čuvenim kvalifikacijskim utakmicama s NK Zagrebom 1973., ali i četiri godine kasnije kad je osječka momčad, poslije 21 godine čekanja, opet svome gradu izborila mjesto u prvoligaškoj konkurenciji. Ni nakon što je “objesio kopačke o klin”, Dumančić nije okrenuo leđa sportu koji ga je sasvim afirmirao, a ni klubu koji je doslovce obožavao. U dva navrata, u sezoni 1994./1995., s volonterskom ulogom, te od 2005. do 2010. kao profesionalac uspješno je obnašao dužnost direktora NK Osijek; od 1994. do 1999. bio je član Izvršnog odbora HNS-a; u prvoj dekadi novog stoljeća našao je svoje mjesrto u Skupštini HNS-a, kad mu je bila dodijeljena i uloga potpredsjednika Uduge profesionalnih klubova Prve HNL...

“Trica” za vječnost

Mile je rođen 13. veljače 1953., u Čepinu, u obitelji s još tri brata, također nogometašima - Zvonkom, Zdravkom i Darkom. U Osijeku je, nakon osnovne i srednje škole, stekao '79. zvanje nastavnika tjelesnog odgoja na Pedagoškom fakultetu, a dopunu stručnom zvanju apsolvirao je 2009., na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, gdje je stekao specijalističko zvanje višeg sportskog trenera sportske rekreacije. Kao jedan od začetnika privatnog poduzetništva u gradu, Dumba je još 1976. otvorio kafić “Trica caffe bar”, koji je i danas, u Lučkom prilazu 2, stjecište brojnih uglednih Osječana, a 1989. otvorio je i trgovinu očne optike Lens, koja je jedno vrijeme koegzistirala s pripadajućom parfumerijom, a i danas uspješno posluje na osječkom korzu. Dragovoljac je Domovinskog rata, a kao član 130. brigade HV-a (91/92) razvojačen je u svojstvu zamjenika zapovjednika brigade s časničkim činom.

Znali smo da Mile ima poteškoća sa zdravljem, no unatoč operacijskim zahvatima na srcu, bar se tako činilo u neposrednim kontaktima s njim, budući da se rekreacijski bavio i tenisom, ništa nije slutilo na ono što mu se jučer dogodilo na Ižu. Nedvojbeno je, zacijelo, i to da je Dumba teško podnio lanjsku iznenadnu smrt sina Marija, da su ga opterećivale nagle vremenske promjene kakvima je posljednjih dana bio podložan njegov voljeni grad. Pokušao je, zato, pronaći osvježenje na Jadranu, ali prst sudbine jučer je kao grom iz vedra neba poslao njegovim Esekerima poruku koju teško možemo prihvatiti:

- Nema više Dumbe...

Dragutin KERŽE

IVO ŠUŠAK, trener Osijeka

Šokiran sam viješću. Mileta se sjećam još kao odličnog igrača, a kasnije smo u dva moja mandata na klupi Osijeka blisko surađivali. Bio je vrhunski direktor koji je odlično vodio klub u vrijeme koje pripada u najuspješnija u klupskoj povijesti. Nismo imali samo poslovni odnos, nego smo bili i obiteljski prijatelji.

ALEN PETROVIĆ, bivši sportski direktor Osijeka

Ostao sam bez riječi. Uvijek ću se na pozitivan način sjećati naše suradnje u NK Osijeku. Mnoge sam stvari naučio od njega kao sportski djelatnik, a bio mi je direktor i u igračkim danima. Znao sam za njegove probleme sa srcem, ali mislio sam da je to iza njega. Obitelji iskrena sućut.

PAVO MAJER, bivši suigrač i prijatelj

Mile je bio pravi igrač i pravi prijatelj. Imali smo uvijek pošten odnos prema sportu i prema našem NK Osijeku. Sada mi se vraćaju slike. Našli smo se za Novu godinu, Mile, Grnja, Rupnik, Kobe Iličin i ja i dogovorili jednom mjesečno sastanke. Na žalost, jedan iz “momčadi” nas je napustio. (D.Kl.)

GRNJA OSTAO BEZ RIJEČI

Na žalost, jučer smo bili i prenositelji loših vijesti. Ivica Grnja, još jedan legendarni “bijelo-plavi” s kraja sedamdesetih godina upravo je od nas doznao tužnu vijest o smrti svoga bivšeg suigrača i prijatelja.

- Pa kako? O Bože mili - uspio je izgovoriti Grnja i ispričao se jer ga je vijest kao i mnoge Osječane doista potresla. (K.L.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike