Učionica
BUDUĆI SUVREMENI SVEUČILIŠNI KOMPLEKS STEPINČEVOJ ULICI

Na mjestu ruševnih baraka niknut
će veliki i vrijedni Sveučilišni centar
Objavljeno 13. ožujka, 2015.
SVEUČILIŠNI CENTAR KOŠTAT ĆE NEKOLIKO STOTINA MILIJUNA KUNA, A SVEUČILIŠTE ĆE FINANCIJSKA SREDSTVA OSIGURATI I IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

U dugoročnom planu razvoja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku već je prije dvadesetak godina zacrtano kako će se većina sveučilišnih sadržaja koncentrirati na lokacijama dvije nekadašnje vojarne, Drava u Donjem gradu (sada sveučilišni kampus) i Gaj u Gornjem gradu.

U tu viziju uklapa se i impozantni i višenamjenski kompleks budućeg Sveučilišnog centra koji će biti smješten u Ulici Alojzija Stepinca, na potezu između Ulice kralja Zvonimira, odnosno sadašnje zgrade T-coma, i Vukovarske ulice.

Kako bi dobili što kvalitetnije rješenje, osječko sveučilište u suradnji s Građevinskim fakultetom krajem siječnja 2013. godine raspisalo je natječaj za idejno arhitektonsko rješenje Sveučilišnog centra koji, kako je bilo navedeno, "treba postati mjesto novih oblika obrazovanja, samoobrazovanja i doživotnog/cjeloživotnog obrazovanja". " Kompleks Sveučilišnog centra treba činiti prostorno, funkcionalno i organizacijsko jedinstvo, bez obzira na to što se sastoji od nekoliko namjena i/ili zasebnih zgrada. Kompleks treba sintetizirati globalne (tehnološke, organizacijske…) i lokalne karakteristike (prostorni kontekst). Sveučilišni centar postat će javna ustanova s nekoliko namjena pa se očekuje da će njegovom gradnjom prostor bivše vojarne Gaj doživjeti konačnu transformaciju, a namjene koje se u njemu planiraju dodatno će oživiti ovaj dio grada. Postojeća skladišta uz Stepinčevu ulicu će se ukloniti", stajalo je u natječaju koji je trajao do 18. travnja 2013. godine. Ocjenjivački sud djelovao je u sljedećem sastavu: prof. dr. sc. Željko Koški, dipl. ing. arh., kao predsjednik Ocjenjivačkog suda, te članovi prof. dr. sc. dr. h. c. Gordana Kralik, tadašnja rektorica osječkog sveučilišta, prof. dr. sc. Vladimir Sigmund, dipl. ing. građ., tadašnji prorektor za financije i poslovne odnose osječkog sveučilišta, prof. dr. sc. Sanja Lončar-Vicković, dipl. ing. arh., ondašnja predstojnica Zavoda za arhitekturu i urbanizam Građevinskog fakulteta, Danijela Lovoković, dipl. ing. arh., tadašnja predsjednica Društva arhitekata grada Osijeka i zamjenik člana Miroslav Pavlinić, dipl. ing. arh.

Na natječaju 25 radova

Na natječaj je pristiglo ukupno 25 radova koji su pokazali raznorodne pristupe u rješavanju zadatka: od projektiranja masivnog jedinstvenog korpusa u kojem su locirane sve tražene namjene do formiranja različitih manjih volumena koji korespondiraju s okolnom izgradnjom. Nakon višednevnog vijećanja Ocjenjivački sud odlučio je da prva nagrada i iznos od 100 tisuća kuna pripadnu idejnom arhitektonskom rješenju Rajke Bunjevac, dipl. ing. arh., i Borisa Petrovića, dipl. ing. arh. Pritom su dodijelili još tri nagrade u iznosima od 80, 45 i 25 tisuća kuna. Od 27. svibnja do 10. lipnja u prizemlju nove zgrade Poljoprivrednog fakulteta u sveučilišnom kampusu, pak, trajala je izložba natječajnih radova, a bila je organizirana u povodu proslave Dana Sveučilišta.

Krajem studenoga iste godine aktualni rektor Sveučilišta, prof. dr. sc. Željko Turkalj potpisao je ugovor s izabranim arhitektima, koji su na osnovi njega počeli izrađivati provedbenu dokumentaciju, što bi trebalo biti završeno do kraja ove, 2015. godine.

Obrazovno središte

"Sveučilišni centar ponajprije treba postati obrazovno središte koje treba pružati kvalitetne uvjete za učenje i rad studentima i nastavnicima te osiguravati potporu svim razinama obrazovanja, prije svega akademskog obrazovanja za potrebe Ekonomskog fakulteta te samoobrazovanja i doživotnog / cjeloživotnog obrazovanja. U tom smislu očekuje se da su korisnici Sveučilišnog centra sve generacije stanovništva. Uz to, u Sveučilišnom centru planiraju se održavati razna kulturna događanja kao što su predstavljanja knjiga, projekcije filmova, izložbe i slično te pružati različite usluge. Centar treba omogućiti pristup znanju i informacijama te biti mjesto susreta pojedinaca i skupina koje djeluju na cijelom Sveučilištu i obližnjem Ekonomskom fakultetu", istaknuto je tom prilikom. "Ovaj Centar dopunit će već postojeće sveučilišne sadržaje na tom prostoru. Dok ne bude završena ta dokumentacija, ne možemo znati točnu vrijednost toga projekta, koja se okvirno procjenjuje na nekoliko stotina milijuna kuna. U svakom slučaju, nakon što dobijemo idejno rješenje i glavni projekt, bit će srušene postojeće ruševne, nekadašnje vojne zgrade na tom prostoru", objašnjava rektor Turkalj. Naglašava kako će se Centar sastojati od dva odvojena objekta, jednog potpuno u funkciji Sveučilišta, a drugi će biti stambeno-poslovni. Jedna zgrada bit će višekatni objekt s velikim brojem stanova za sveučilišne nastavnike i asistente, ali i za slobodno tržište. U drugoj zgradi u prizemlju će se nalaziti poslovni i ugostiteljski sadržaji, a na katovima iznad niz kabineta i učionica u kojima će se provoditi nastava za različite kategorije osoba, u prvom redu studente. "S obzirom na situaciju u kojoj je država, teško je očekivati da bismo mogli očekivati financiranje iz resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zato ćemo ovaj projekt aplicirati na fondove Europske unije, što traži i vrijeme i sredstva za pretpristupno financiranje. Prije sljedeće godine ništa, no do kraja godine imat ćemo kompletno sređenu dokumentaciju za Sveučilišni centar. Posrijedi je doista golemi projekt, za koji je potrebno nekoliko godina, i zato nećemo žuriti. Kada bude završen za nekoliko godina, Osijek će postati bogatiji za jedan vrijedan sveučilišni sadržaj u samom središtu grada", najavio je rektor.

Tomislav LEVAK
PROSTOR BIVŠE VOJARNE GAJ
Odjel za fiziku, Odjel za matematiku i TERA Tehnopolis

Lokacija na kojoj se planira graditi Sveučilišni centar nalazi se na prostoru bivše vojarne Gaj, tzv. Crvene vojarne, nekada domobranske vojarne, potom vojarne Kraljevine Jugoslavije pa vojarne JNA, u kojoj je poslije Domovinskog rata bila smještena Hrvatska vojska. Vojarna se na temelju Odluke Vlade RH o prijenosu nekretnina („Narodne novine“ broj 33/97.) unatrag 18 godina prenamjenjuje u prostor za potrebe osječkog sveučilišta pa se tako tamo, primjerice, već nalaze Odjel za fiziku i Odjel za matematiku (donedavno i Odjel za biologiju) te ustanova TERA Tehnopolis. "Kompleks vojarne Gaj, danas dio Sveučilišta, nalazi se u bloku trapeznog oblika koji s istočne strane omeđuje Gajev trg, s južne Vukovarska ulica, s istočne strane Stepinčeva ulica, a sa sjeverne sudski prolaz. Trapeznom obliku bloka podredio se i tlocrt glavne zgrade: glavno krilo orijentirano je na Gajev trg, a bočna krila prate kosinu Vukovarske ulice i sudskog prolaza. Uz Stepinčevu ulicu sagrađene su manje zgrade skladišta i klaonica, a poslije su dograđene kuhinja, drvarnica, staje i zahodi. Na tom mjestu gradit će se Sveučilišni centar. Prenamjenom prostora bivše vojarne u javnu sveučilišnu namjenu stvorit će se jedno novo urbano žarište Gornjeg grada. Prostor je to koji treba u cjelini prenamijeniti i završiti gradnju u Stepinčevoj ulici, kako bi ta lokacija formirala jedinstvenu prostornu cjelinu", stoji u planu osječkog sveučilišta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike