Sport
SUDAR DVOJICE SENATORA HNL-A

Na Špacinu “spiralnu impostaciju”
Šušak će odgovoriti fanatizmom
Objavljeno 6. ožujka, 2015.

Nogometaši Osijeka u nedjelju će biti u prilici napraviti najduži niz bez poraza ove sezone. Dosad se on protegnuo u tri utakmice, čime je izjednačen učinak od jesenas kada su baš u ovom dijelu rasporeda bijelo-plavi bili u toj pozitivnoj seriji.

Pobijede li ili remiziraju protiv Hajduka, bit će im to četvrti uzastopni pozitivan rezultat s Ivom Šuškom na kormilu. To bi već bila ozbiljna serija.

- Ne smijem o tome niti razmišljati. Moramo prvo odraditi posao, a onda možemo razgovarati o tom pozitivnom nizu - kaže uvijek pribrani Šušak.

Njegova momčad svakako će letjeti na krilima odličnih igara i rezultata koje postiže u posljednje vrijeme. U Gradski vrt stiže Hajduk sa Stankom Poklepovićem. “Špaco” je u svom trenerskom opusu imao epizodu i u Gradskom vrtu. I to vrlo pamtljivu, jer je 1999. vodio bijelo-plave do jedinog trofeja u njihovoj povijesti - hrvatskog Kupa.

Inače, taj okršaj Osijeka i Hajduka bit će zanimljiv iz još jednog aspekta. Bit će to sudar dva najiskusnija stručnjaka u HNL-u.

- Ne treba to potencirati. Mnogo važnjiji su igrači na terenu od nas trenera na klupama - kaže Šušak.

No, bit će tu itekakvog taktičkog nadmudrivanja. Poklepović je odmah po inaguraciji opet “zadivio” javnost svojim verbalnim akrobacijama. Odustao je od čuvene svoje “pirije” i okrenuo se “spiralnoj impostaciji” što god to značilo. Kako će se Osijek suprotstaviti tom Poklepovićevom izumu?

- Na isti način na koji smo igrali u prethodne tri utakmice, nadam se. Moramo biti borbeni, fanatični, a trebat će nam i raspoloženje i nadahnuće. Osim toga, način na koji ćemo igrati dijelom uvijek ovisi i o suparniku i o tome koliko ti on dopusti. Uvjeren sam da će igrači dati maksimum, a to je sve što od njih tražim prije svake utakmice - kaže Šušak na čisto razumljiv način.

Nije se niti trudio komentirati te “impostacije”. Šušak će se radije posvetiti igri vlastite momčadi. Inače, treba znati kako je Hajduk jedna od rijetkih momčadi s kojima Osijeku u Gradskom vrtu u posljednje vrijeme ima izrazito pozitivan skor. Već sedam godina bijelo-plavi nisu izgubili od Splićana na svom stadionu, što govori kako se nedjeljni gost u Gradskom vrtu jednostavno ne osjeća dobro. No, to ne znači kako se bijelo-plavi mogu opustiti. Tradicija je zgodna stvar za priče i sjećanja, ali zapravo na samu utakmicu nema nikakvog utjecaja.

- Iako sam životni tradicionalist, na nogometne tradicije ne polažem previše. Lijepo je znati da Hajduk teško igra kod nas, ali tradicije postoje zbog rušenja i zato moramo biti fokusirani samo na tih 90 minuta koje nas očekuju u nedjelju - smatra trener osječkog prvoligaša.

Zapravo, mnogo je zanimljivosti još vezano uz taj nedjeljni okršaj. Šušak, kao trener Osijeka, nikada nije izgubio od Splićana u Gradskom vrtu, a svoj posljednji susret na klupi Osijeka prije ovog trećeg mandata vodio je upravo protiv Hajduka. Tada je Osijek pogotkom Ante Vitaića u sudačkoj nadoknadi slavio s 1:0, a Šušak je odmah nakon tog susreta podnio ostavku zbog nerazumnih pritisaka navijača. Iskreno, ne bismo imali ništa protiv sličnog raspleta i u nedjelju. Rezultatskog, naravno, bez onog dijela s ostavkom. Šušak opet na raspolaganju ima jednog Vitaića. Samo teško da će on zaigrati. Od početka gotovo sigurno neće...

Dalibor KELER
ŠORŠA UPITAN ZA HAJDUK

Zdravstveni bilten osječkog prvoligaša ne izgleda loše, iako nije baš besprijekoran. Naime, jučer su se normalnim treninzima vratili Hrvoje Kurtović i Tomislav Šorša (gležanj), a Urugvajac Sasha Aneff i dalje radi prema posebnom programu. Za Kurtovića i Aneffa nema nade da će kandidirati za momčad protiv Hajduka, a za nastup Šorše postoje izgledi. Minimalni, ali postoje.(D.Kl.)

TRADICIJA

OSIJEK VEĆ SEDAM GODINA NIJE PORAŽEN OD HAJDUKA U GRADSKOM VRTU

196

utakmica u HNL-u vodio je Ivo Šušak

150

utakmica u HNL-u vodio je Stanko Poklepović

Možda ste propustili...

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA

Bez pobjednika u Vukovaru i Vinkovcima

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

Najčitanije iz rubrike