Svijet
GRČKI SCENARIJ I U DRUGIM ZEMLJAMA EUROPSKE UNIJE?

Ovo bi mogao biti kraj politike štednje u EU
Objavljeno 3. veljače, 2015.
Pobjeda Alexisa Tsiprasa na izborima u Grčkoj za mnoge europske vlade veliki je problem

Grčki scenarij mogao bi se dogoditi i u drugim zemljama europske unije, a to bi moglo ugroziti europski koncept štednje na kojemu se temelji pokušaj izlaska iz krize.

Pobjeda Alexisa Tsiprasa na izborima u Grčkoj, piše Deutsche Welle, za mnoge europske vlade predstavlja veliki problem. Uoči izbora 2012. godine mnogi su smatrali da je Syriza opasan politički savez. Među njima su bili njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i tadašnji talijanski premijer Mario Monti. Tsipras im se činio previše radikalnim. Osim toga, Francuska i Italija grčki su vjerovnici i sada strahuju da im Grci nikada neće vratiti dugove.

Tsipras je odmah nakon izborne pobjede najavio kraj politike štednje, a mnoge pokrenute reforme želi zaustaviti, čak i poništiti. Janis Emmanouilidis, stručnjak za Grčku u Centru za europsku politiku, drži da prostora za kompromise još uvijek ima. “Nova grčka vlada pogrešno je startala, sama će uvidjeti da je s određenim stvarima otišla predaleko. Sada bi moglo doći do dugotrajnih pregovora o uvjetima otplate kredita. Iako Berlin i Bruxelles to demantiraju, ima mnogo političara koji su za to da Atena dobije dužničke olakšice. Hoće li osnovni dogovor o štednji i reformama kao uvjetima za dodjelu kredita i dalje vrijedjeti, ovisit će o tome što Syriza ima za ponuditi”, rekao je Emmanouilidis.

No, nije riječ samo o Grčkoj, nastavlja Deutsche Welle. Ono što države orijentirane na stabilnost - poput Njemačke - trenutačno uznemirava jest mogućnost izbijanja prosvjeda diljem Europe, a oni bi mogli uzdrmati s mukom postignuti konsenzus u financijskoj politici. Sada se, primjerice u Španjolskoj, nova ljevičarska stranka Podemos nada pobjedi na parlamentarnim izborima koji se održavaju na jesen. Ankete pokazuju da Podemos trenutačno ima prednost u odnosu na vladajuću Narodnu stranku i socijaliste. I u Portugalu se formira pokret po uzoru na Syrizu. U Francuskoj Nacionalna fronta Marine le Pen podržava neke izjave i postupke Syrize - posebno njezino samopouzdanje u ponašanju prema Bruxellesu i razumijevanje za politiku Rusije. Slično reagira i talijanska Liga sjever. Moskovski list Nezavisimaja gazeta već je napisao da bi "nova grčka vlada mogla biti najvažnija prethodnica otpora antiruskim sankcijama EU-a".

Eduard SOUDIL
Syriza će imati ograničeni učinak na Europsku uniju

Gospodarstvo u Španjolskoj i Portugalu bilježi rast. Portugal - za razliku od Grčke - više nije pod financijskim kišobranom EU-a. Još uspješnija je Irska, koja ne samo što više nije obuhvaćena programom pomoći, već ima i odlične gospodarske rezultate. Zanimljiv slučaj je Francuska: tamo je vlada poslije dugog oklijevanja konačno pokrenula neke reforme koje zaslužuju to ime, mada su ekonomske statistike loše kao što su i bile. Janis Emmanouilidis smatra da ukupne posljedice izbora u Grčkoj neće biti "tako krupne kao što neki očekuju". On kaže da je Grčka, zbog težine problema i nužnih transformacija "poseban slučaj" u eurozoni, te da je prerano predviđati uspjehe ili neuspjehe nove vlade u Ateni. Pobjeda Syrize je, prema njegovom mišljenju, bitna na unutarnjopolitičkom planu, ali na čitavu Europu imat će samo ograničeni učinak.

Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike