Svijet
VUJADIN POPOVIĆ I LJUBIŠA BEARA PROGLAŠENI KRIVIMA ZA ZLOČIN IZ 1995.

Osuđeni na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici
Objavljeno 31. siječnja, 2015.

Žalbeno vijeće haškog tribunala jučer je proglasilo krivima petoricu bivših oficira Vojske Republike Srpske za genocid te druge zločine u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu proglasili su krivima i potvrdili doživotne kazne zatvora za genocid, Dragi Nikoliću potvrđena je kazna zatvora od 35 godina za pomaganje u genocidu. Vinko Pandurević osuđen je na 13 godina, a Radivoje Miletić na 18 za zločine protiv čovječnosti, umjesto ranijih 19. Popović nije proglašen krivim za ubojstva šestorice Bošnjaka iz Srebrenice kod Trnova. On je inače bivši načelnik za sigurnost Drinskog korpusa VRS-a. Beara je također dobio doživotnu kaznu zatvora. On je bio sigurnosni oficir u Glavnom štabu VRS-a. Žalbeno vijeće usvojilo je, uz suprotno mišljenje suca Nianga, djelomično Bearinu žalbu i ukinulo mu osudu za genocid, istrebljenje, ubojstvo i progon, a u onoj mjeri u kojoj se to odnosi na ubojstvo šestorice Bošnjaka blizu Trnova. Vijeće je odbilo Bearinu žalbu u svim drugim aspektima i potvrdilo preostale točke optužbe.

Inače, prvostupanjskom presudom izrečenom 2010. godine, ova petorka proglašena je krivom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi i osuđena je na dugogodišnje zatvorske kazne. Prema prvostupanjskoj presudi proglašeni su krivim za genocid nad oko 7000 srebreničkih muslimana nakon što je VRS 11. srpnja 1995. zauzela UN-ovu "zaštićenu" enklavu Srebrenicu.

Možda ste propustili...

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

GLAXOSMITHKLINE PROTIV AMERIČKOG PFIZERA I NJEMAČKOG BIONTECHA

Tužba za krađu tehnologije

Najčitanije iz rubrike