Svijet
SASTANAK U RIGI PODIŽE RAZINU SIGURNOSTI U EUROPI

EU mijenja taktiku u borbi protiv terorizma
Objavljeno 31. siječnja, 2015.
Osim nadzora putnika, namjera je pratiti komunikaciju na društvenim mrežama

Uoči europskog summita koji će se održati 12. ožujka, ministri unutarnjih poslova EU-a donijeli su, tvrde, “konkretan i ambiciozan plan” za sprječavanje novih terorističkih napada u Europi, ali i za suzbijanje radikalne islamističke propagande.

Taj su proces potaknuli napadi u Parizu početkom siječnja kada je ubijeno 17 nevinih ljudi i trojica džihadista. Vrijedi podsjetiti da je na ovakva događanja, posebice kada je riječ o radikalizaciji mladih muslimana nastanjenih u Europskoj uniji, još 2008. upozorio europski koordinator za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove. No tada, a ni kasnije nitko ga nije shvatio dovoljno ozbiljno. Francuski ministar Bernard Cazeneuve priznao je: “Bili smo prespori. Prijetnja je jaka i svaka izgubljena minuta prigoda je teroristima za djelovanje”, a njegov latvijski kolega Rihards Kozlovskis nakon sastanka rekao je: “U teškoj smo situaciji, ali nismo poraženi.”

Belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon naglasio je da Europa mora što prije djelovati te podsjetio da je njegova zemlja nakon pariških napada izvela akciju protiv ćelije radikaliziranih mladih belgijskih muslimana spremnih za izvođenje atentata. Tada su koordinirane akcije provedene u islamističkim krugovima u više europskih zemalja.

No što to konkretno želi Europa kako bi bila sigurnija od napada terorista? Prvenstveno je to obveza kontrole građana EU-a prilikom njihova dolaska na vanjske granice schengenskog prostora, posebice kada je riječ o zračnim lukama. Dio zemalja zalaže se i za mogućnost lakše nasumične kontrole na svom teritoriju. EU također želi stvoriti i koristiti europski upisnik podataka o putnicima u zrakoplovima kako bi lakše pratio kretanje potencijalnih sumnjivaca.

Namjera je početi koristiti tehnologiju koja će omogućiti praćenje komunikacije na društvenim mrežama, blokiranje internetskih stranica, snimaka i poruka koje se koriste za radikaliziranje najmlađih i opremu za dešifriranje komunikacija. Taj dio posla bit će povjeren Europolu, europskom uredu kriminalističke policije.

Eduard SOUDIL
Između 3000 i 5000 građana EU-a ratuje na strani IS-a

Želja je Europske unije ugušiti sve pokušaje radikalizacije muslimana u Europi. Kao velik problem istaknuti su zatvori gdje zatvorenike za svoje nakane vrbuju islamistički pokreti. Više pozornosti bit će poklonjeno i mladima koje islamisti indoktriniraju i šalju na ratišta u Siriji, Iraku i Libiji. Pokušat će se priječiti njihov odlazak, a ako u tome ipak uspiju, nakon povratka u Europu nastojat će ih se locirati “kako bi ih se učinilo neškodljivima.” Procjena je da je između 3000 i 5000 građana Europske unije otišlo na ratišta i bori se na strani Islamske države, a trećina ih se već i vratila. Upravo oni predstavljaju golemu prijetnju građanima Europe.

Možda ste propustili...

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike