Sport
U POLJSKOM TABORU DOBRO POZNAJU KVALITETE “KAUBOJA”

Jurkiewicz: Hrvatska nas ne može s ničim iznenaditi
Objavljeno 28. siječnja, 2015.

Malim iznenađenjem okarakterizirana je pobjeda Poljaka nad Šveđanima. Dobre igre na početku Prvenstva stvorile su privid kako se u Šveđana ponovno rađa generacija slična onoj devedesetih godina prošlog stoljeća. No sasjekle su ih ozljede, što su Poljaci znali iskoristiti. Poljska je, inače, domaćin EP-a sljedeće godine, tako je već sada na pragu osiguravanja kvalifikacija za Olimpijske igre, što joj je bio glavni cilj prije dolaska u Katar. Otkako je počeo uspon njihova reprezentativnog rukometa, 2007. godine, kada su u Njemačkoj osvojili naslov svjetskih viceprvaka, njihova igra čini se gotovo identičnom, a velik broj tadašnjih igrača i danas nosi poljski dres. Najjača snaga uvijek im je bila sjajna vanjska linija, u kojoj su i danas svjetski viceprvaci iz 2007. Karol Bielecki, Michal Jurecki i Mariusz Jurkievicz, a da nije ozljede zbog koje će propustiti ostatak SP, tu bi bio i desni vanjski Kristof Lijewski. Od srebrnih iz 2007. tu je i vratar Slawomir Szmal, koji je, zanimljivo, za reprezentaciju debitirao još 1999. te pivot Bartosz Jurecki. Vodi ih njemački trener Michael Biegler, koji se uoči četvrtfinalnog ogleda s Hrvatskom prisjetio posljednjeg međusobnog susreta na velikim natjecanjima. Prošle godine u Danskoj u drugom krugu Hrvatska je slavila, a, zanimljivo, prije toga Poljaci su, također, svladali Šveđane.

- Dobro se sjećamo te utakmice u Danskoj. Bili smo blizu. Igramo protiv teškog suparnika i trebat ćemo pronaći dodatna rješenja. Veliki problem je desni vanjski, gdje imamo problema zbog ozljeda - kaže Bigler.

Nakon ozljede Lijewskog Biegler u sastavu ima čak tri igrača koja igraju na poziciji desnog vanjskog. No Orzechowskite Rojewski i Szyba, protiv Švedske u osmini finala zajedno su imali šut 1 - 7. Mnogo kvalitetnija i uglednija je lijeva vanjska strana, gdje Biegler također ima različitih rješenja. Uz također ozljedamanačetog Bieleckog, tu su još Michal Jurecki i Mariusz Jurkiewicz. Sva trojica vratila su se iz Njemačke, prva dvojica igraju u Kielceu, a Jurkiewicz u Wisli Plock. Oba kluba inače igraju u Ligi prvaka pa dobro poznaju hrvatske igrače, ne samo one koji igraju u poljskim klubovima.

- Igrali smo često protiv hrvatskih igrača i u poljskoj ligi, Ligi prvaka, ali i na velikim natjecanjima. Zato mislim kako među nama nema nikakvih tajni. Dobro znamo kvalitete Hrvatske, koja igra jedan od najboljih rukometa općenito i uvijek je u borbi za medalje. Među nama ne može biti prevelikih iznenađenja. Protiv Hrvatske morat ćemo odigrati najbolje što možemo. Naš san je polufinale i vjerujem kako se taj san može ispuniti - rekao je Jurkiewicz, koji smatra da će za pobjedu nad Hrvatskom Poljska trebati pružiti najviše na ovom prvenstvu.

Poljaci su, inače, u Katar došli nakon što su u dodatnim kvalifikacijama izbacili Njemačku. Što je bila slatka osveta za poraz u finalu 2007. Kako Njemačka u četvrtfinalu igra protiv Katara, u slučaju pobjede nad Hrvatskom i slavlja Nijemaca nad domaćinom, njihov novi sraz bio bi u polufinalu. Nadamo se da do njega ipak neće doći. (K. L.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike