Sport
SLAVKO GOLUŽA UOČI SUSRETA OSMINE FINALA SP-a OTKRIO:

Uoči Brazila podršku
nam je dao Niko Kovač
Objavljeno 25. siječnja, 2015.
BRAZILCI SU VELIKI FANATICI, NEĆE SE PREDATI SVIH 60 MINUTA, REKAO JE HRVATSKI IZBORNIK

U nedjelju (19 sati) u Ali Bin Hamad Al Attyah dvorani, najmanjoj od  tri dvorane koje su ugostile Svjetsko rukometno prvenstvo Hrvatska će odigrati susret osmine finala protiv Brazila. Sva sreća radi se o sudaru rukometnih, a ne nogometnih reprezentacija. U rukometu je Hrvatska favorit otprilike koliko su Brazilci bili favoriti u susretu otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva.Kada smo već kod nogometa Goluža je otkrio kako su mu podršku ponovno dali i braća Robert i Niko Kovač.
. Bili smo na kavi u Kataru. Drago mi je da je iskoristio priliku dok je bio s Bayernoj ovdje. Nakon toga izmijenili smo nekoliko poruka. Naravno da su uz nas, daje nam apsolutnu podršku kao što i mi dajemo njima. Nije me nazvao, ali bili smo na kavi kada je bio u Kataru. Jako mi je drago što je tada iskoristio priliku i došao nas posjetiti. Nakon toga smo izmjenili nekoliko poruka. Naravno da su uz nas, daju nam apsolutnu podršku.
Nema Brazil u svojoj rukometnoj reprezentaciji igrača kalibra Neymara u nogometnoj, ali ih se ne smije podcijeniti. I Goluža apelira na ozbiljnost kod svojih igrača.
- Brazil nije nimalo naivna momčad. Posljednjih godina u Brazilu se u rukomet jako puno ulaže, što se najbolje moglo vidjeti po njihovoj ženskoj reprezentaciji, Brazilke su prvakinje svijeta. Sigurno je da će dati sve od sebe da nas pobijede, svjesni smo toga i zbog toga ih respektiramo. Nema mjesta podcjenjivanju, u obzir dolazi samo dobra priprema.
Najveći problem mogla bi Hrvatskoj zadati duboka obrana?
- Igraju dinamično, agesivno, s obranom 5-1 koja se ponekad pretvara u 4-2. Veliki su fanatici, borci, ne predaju se bez obzira na rezultat. Na terenu izgaraju do posljednjeg zvuka sirene. Igra im se prvenstveno bazira na toj vanjskoj poziciji, na vanjskim igračima. Lijevi i desni vanjski su odlični šuteri, a srednji vanjski puno radi za njih i za pivotmena preko kojega imaju zaista jaki pritisak. Koriste svaku priliku i odmah to kažnjavaju. Krila su im isključivo kontraši. Ako nisi sto posto u šutu, ako uđeš s malo kalkulacija vratar će im sigurno biti na visini zadatka. Dakle, sve to ukazuje da podcijenjivanja ne smije biti i da pristup mora biti pravi. Osim toga, težina ove utakmice jako se dobro zna.
Hrvatska u nedjelju nema pravo na popravni ispit. I zato je pritisak i veći.
Moramo biti oprezni. Priprema će biti ista kao i za svaku drugu utakmicu. Ozbiljnost prije svega, fokus na konkretne zadatke i na izvršenje istih. Nemamo mi tu puno šta za jedan trening popraviti ili promijeniti. Hvala Bogu imamo dobru podlogu, nema ozlijeđenih, atmosfera je dobra, nema razloga za nervozu. Mirni smo i tako se pripremamo za daljnje natjecanje. Jedan dio smo završili i sada postavljamo druge ciljeve. A prvi sljedeći cilj je Brazil.
Što Hrvatska može popraviti u svojoj igri. Rekli ste da niste otkrili sve karte.
- Za sada ćemo ostati na ovome što imamo. Mi smo spremni na sve i to je najvažnije, a hoćemo li već sada morati otkriti sve karte to će utakmica pokazati.


Kakvu Hrvatsku možemo danas očekivati?
- Borbenu, ozbiljnu, s pravim pristupom. Agresivnu. Pokušat ćemo nametnuti naš ritam igre, jaku obranu i lagane pogotke. Pokušat ćemo Brazil natjerati da oni protiv nas igraju šest na šest, odnosno nastojat ćemo što manje protiv njih igrati na taj način. Međutim, svjestan sam da nam neće biti lako. Rekao bih da su ponekad i malo dosadni u napadu s tim svojim fintama i traženjem najmanjega prostora da bi uspjeli poentirati. Morat ćemo imati veliku koncentraciju u obrani. Budemo li igrali pokretljivo u obrani kao što smo igrali neke utakmice u dosadašnjem dijelu prvenstva protiv Brazila ne bismo smjeli imati problema. 
Može li kakvu ulogu imati promjena dvorane u kojoj do sada niste igrali.
- Ako sam rekao da se samo moramo fokusirati na naše zadatke onda sam tako i mislio. Ne može nas iz toga fokusa ništa izbaciti. Što se mene tiče protiv Brazila možemo igrati i na livadi. Imamo jedan zacrtani cilj i naš je cilj da ga ispunimo. A u kojoj dvorani igramo za mene je to najmanji problem.
Veseli spoznaja da su se protiv BiH raspucali Stepančić i Slišković, da je Karačić odigrao dobro utakmicu.
- Ja sam to znao i prije, oni uostalom u Kataru i jesu jer su to zaslužili svojim igrama. Dva dana sam razgoravao s njima, radio sam posebno s njima. Rekao sam im da s moje i strane stožera nemaju nikakav imperativ niti pritisak. No, moraju imati disciplinu u igri. Bilo je nekoliko brzopletih reakcija kojih nije smjelo biti upravo zbog toga što sam tražio od njih da se smire i ne razmišljaju ni o kome. Ni o suparniku, ni o suđenju, ni o navijačima.
Nije konkretno imenovao, ali mislio je na Filipa Ivića, koji je burno reagirao nakon što su mu navijači BiH dobacivali „Iviću pederu“.
Pokušao je Goluža prognozirati i poznate parove u osmini finala.
Ajde mi recite prvo tko igra. Ja sam isključivo koncentriran na svoju momčad?
Prvo Slovenija – Makedonija.
- Apsolutnu prednost dajem Makedoncima.
Katar - Austrija?
- Bit će zanimljivo!
Tko će pobijediti?
Kažem vam biti će zanimljivo?
Španjolska - Tunis?
Tunis ja još ne bih otpisivao - zaključio je Goluža na kraju jučerašnjeg druženja s novinarima.
Krešimir LACKOVIĆ

Možda ste propustili...

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

Najčitanije iz rubrike