Sport
DOBRI REZULTATI NOGOMETNE AKADEMIJE

Akademija Krpan & Babić dala
tri stalna i dva potencijalna
državna reprezentativca
Objavljeno 16. prosinca, 2014.

OSIJEK - Jednostavna je formula svakodnevnog napretka Akademije Krpan & Babić koja je upravo ušla u petu godinu egzistiranja! Napreduju, zapravo, polaznici te privatne osječke nogometne škole koju su vlastitim sredstvima stvorili bivši hrvatski reprezentativci i internacionalci Petar Krpan i Marko Babić. Dobri poznavatelji toga zahtjevnog i neizvjesnog procesa koji plodove donosi nakon protoka niza godina. Pod uvjetom da se on provodi prema pravilima struke koje ne nedostaje na bivšem igralištu LIO-a gdje je smješten taj funkcionalni objekt. S približno 250 registriranih dječaka i mladića radi, naime, osam verificiranih trenera koji, zapravo, ne prestaju svakodnevne i cjelodnevne aktivnosti jer će se nastaviti trenirati i u ovim zimskim mjesecima kada će umjetni travnjak natkriti balon i većina će polaznika naći utočište pod njim. Neće biti onih koji moraju ispraviti negativne ocjene u školi i nešto starijih koji u suradnji s Elektrom rade na igralištu Kraj Drave te pojačavaju toga gradskog županijskog prvoligaša u seniorskom prvenstvu. Među, pak, osam trenera u Akademiji neposredno nema više Krpana, koji je otišao u instruktorsku službu, ali je zato Babić permanentno prisutan preuzevši veću logističku i ulogu vođenja kadetske vrste.

- Znali smo da neće biti jednostavno podići školu, praktički, ni iz čega i u općim nepovoljnim okolnostima naročito iskazanima u istočnoj Hrvatskoj! Nakon više od četiri godine djelovanja mogu reći da smo u tome uspjeli jer okupljamo mladež iz gotovo cijele regije odakle, uz to, stalno dolaze upiti kako se uključiti u naš rad! Njega sigurno ne nedostaje, a što se najbolje vidi u postignutim rezultatima svih naših kategorija koji su na vrhu ili pri njemu u svojim natjecateljskim konkurencijama. U kontekstu poželjnosti naše sredine sigurno idu česta putovanja svih uzrasta na međunarodne turnire i(li) posjeti europskim nogometnim velikanima, što je doista atraktivno i ostaje za cijeli život - pojasnio je Babić razloge postojanosti projekta u koji se posve uključio. Nakon što je, naime, prije godinu i pol definitivno zaključio igračku karijeru, posvetio se trenerskoj, gdje je već ishodio UEFA A licencu, a uskoro će dosegnuti i najviše PRO zvanje. Znanje i iskustvo neposredno prenosi kadetskoj selekciji koja se, kao i ostale, natječe pod imenom glavnog sponzora Hypo limač. Ne i jedinoga jer je Akademija ustrojena na tržišnom principu kakav mnogi zagovaraju, a rijetki provode. Voditelji, pak, škole drukčije ne znaju jer su iskustvo donijeli iz razvijenoga svijeta koji tako funkcionira.

- Najteže smo razdoblje ustroja i etabliranja škole prošli te nam sada predstoji strpljivo i uporno raditi na onom zbog čega smo krenuli u taj projekt. Stvaranje igračkog kadra za seniorske profesionalne vode na čijem smo, držimo, dobrom putu. Potvrdu toga dobivamo u natjecanju za hrvatski Kup gdje smo u kadetskoj i pionirskoj konkurenciji stalni sudionici završnica među osam i(li) 16 sudionika s kojima se ravnopravno nosimo i rezultati minimalno pretegnu na nečiju stranu. To, dakako, ne bi bilo moguće bez raspoloživog kadra koji je na dobroj razini i sigurno će još napredovati. U međuvremenu je tercet Edi Vinogradac, Marko Hanuljak i Toni Fruk stekao stalni državni reprezentativni status u U-16 i U-15, odnosno U-14 vrsti, a Lovro Perić (U-15) i Marin Kuzminski (U-14) na pragu su toga. Na našu radost i ponos te potvrdu da smo na dobrom putu - zadovoljno je Marko Babić zaključio četverogodišnju priču koja se tek zahuktava...D.Lekšan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike