Sport
NK OSIJEK DOŽIVIO JOŠ JEDAN BOLAN PORAZ

Ante Čačić donio velike probleme u Gradski vrt
Objavljeno 7. prosinca, 2014.
U poluvremenu Tolj je posjetio svlačionicu “bijelo-plavih” i pred igračima najavio ostavku

Vezani članci

PREDSJEDNIKU SVEGA PREKO GLAVE

Tolj najavio ostavku

Iako je sama završnica susreta bila dramatična, nogometaši Osijeka zapravo su doživjeli klasični nokaut u borbi sa Slaven Belupom.

Nogomet je čudna igra, u kojoj 85 minuta možete izgledati očajno i ipak dobiti priliku. Dobio ju je i Osijek protiv Slaven Belupa, ali nije ju iskoristio. Gosti su do tog trenutka razbijali “bijelo-plave”, a onda su se opustili, primili dva pogotka i umalo prosuli sve za što su teško radili do tog trenutka. Naime, Mešanović je u 90. minuti imao čisti zicer za izjednačenje, ali je sa šest-sedam metara napucao loptu visoko preko vrata. Međutim, tih posljednjih sedam-osam minuta bilo je čista “duda varalica“, jer Osijek je posve razočarao svoje malobrojne navijače.

Slavenova lekcija

Osijek je već u prvih 45 minuta krenuo na put bez povratka. Domaći nogometaši izgledali su nekako usporeni, nije bilo agresivnosti i pravog žara u njihovoj igri. Sve su Osječani odrađivali nekako “u leru“ i posljedica toga bila je odlazak na odmor s golemim zaostatkom od dva pogotka. Iskreno, bio je to još i dobar rezultat, jer je vratar “bijelo-plavih” Zvonimir Mikulić u nekoliko navrata odličnim intervencijama spasio Osječane od još veće sramote. Problemi u igri Osijeka dali su se prepoznati već u uvodu susreta, kada je u petoj minuti Mirić lijepim volej-udarcem s 13-14 metara za malo promašio okvir vrata. Osijek je tek povremeno imao kontrolu igre, ali gosti su u svakom napadu izgledali vrlo ozbiljno i opasno i ubrzo su oplodili svoju dobru igru. U 13. minuti Pranjić je u kaznenom prostoru zakasnjelo startao na Cesarca i skrivio kazneni udarac, iz kojeg su gosti preko Mirića došli u vodstvo. Ta je prednost privremeno primirila goste, pa je stidljivo priprijetio i Osijek. U 21. minuti Jamak je lijepo prošao kroz sredinu, pucao s ruba kaznenog prostora, ali je njegov udarac bio za malo neprecizan. Tri minute poslije, nakon velike pogreške Jamaka, gosti su imali priliku udvostručiti svoju prednost. Cesarec je uposlio Mirića, koji je pucao, Mikulić je uspio nekako odbiti taj udarac, a poslije je Jonjić očistio situaciju ispred Cesarca. U istoj minuti vratar Osijeka imao je još bolju intervenciju, nakon dobrog prizemnog udarca Crepulje s desetak metara. Lopta je išla u donji desni kut, ali je Mikulić sjajno reagirao i spasio svoju momčad. Opasno je živio Osijek u tim trenucima. U 41. minuti Mirić je još jednom pokušao iznenaditi Mikulića, on se opet nije dao, ali u smiraj prvog dijela više ni raspoloženi Osijekov vratar nije mogao izvući nonšalanciju svojih suigrača. U 44. minuti Ozobić se doslovce prošetao kroz neodlučne redove Osječana i onda, kada je došao na 12-13 metara od vrata, snažnim i preciznim udarcem pod gredu donio gostima uvjerljivu prednost uoči odmora.

Drama u završnici

Na poluvremenu je u svlačionici Osijeka završio i predsjednik Slobodan Tolj, koji je, iziritiran slabom i beskrvnom partijom, imao što reći igračima. Međutim, to nije pomoglo, jer su gosti već nakon devet minuta drugog dijela “ubili“ utakmicu, kada je Mirić postigao svoj drugi, a Slavenov treći pogodak, što je prednost gostiju definitivno učinilo ne dostižnom. Utakmica je nakon toga ušla u mirne vode. Osijek je očajnički pokušavao učiniti nešto, ali u njegovoj igri nije bilo ni ideje ni snage za ozbiljniju prijetnju. I kad su se gledatelji već počeli razilaziti, iznenada su se stvari počele dramatično mijenjati. U samo dvije minute Osijek je preko Mešanovića i Škorića uspio stići na minimalni zaostatak i gostima je odjednom počelo gorjeti pod tabanima. Rano su se uspavali, a Osijek je stigao na korak do čudesnog preokreta. U 90. minuti Mešanović je bio u čistoj poziciji, ali je prepucao vrata iz neposredne blizine. I tu su gosti mogli odahnuti, a da sve bude na strani Slaven Belupa, pobrinuo se Ljuban Crepulja u posljednjim trenucima susreta, kada je oteo Mešanoviću titulu “najveći promašaj utakmice”. U posljednjem napadu Osijeka pred vrata gostiju otišao je i vratar Mikulić, ubačaj Osječana nije bio opasan, otišla je kontra, iz koje je Crepulja stigao posve sam na 20-ak metara od praznih vrata i - uspio ih promašiti! Nakon toga više nije bilo vremena za nova uzbuđenja, pa su gosti kući otišli s cijelim plijenom.

Dalibor KELER

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: oblačno. Teren: klizak. Gledatelja: 800. Sudac: Marijo Strahonja (Zagreb) - 7. Strijelci: 0:1 Mirić (14-11m), 0:2 Ozobić (44), 0:3 Mirić (56), 1:3 Mešanović (85), 2:3 Škorić (88). Žuti kartoni: J.Barišić, Glavaš (Osijek), Mirić, Crepulja, Fuštar (Slaven Belupo). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MARKO MIRIĆ (SLAVEN BELUPO)

OSIJEK                                2  (0)

Mikulić 6,5, Matas 5, Jonjić 5,5, Pranjić 5, Škorić 5, Špehar 5 (od 46. Pavić 5,5), Jamak 5,5, Mišić 5, Šorša 5 (od 56. Perošević 5), Glavaš 5 (od 64. Mešanović 5), J.Barišić 5

SLAVEN BELUPO               3  (2)

Kardum 6, Purić 6,5, Fuštar 6,5, Grgić 6,5, Edson 6,5, Ozobić 7,5, Brlek 7, Crepulja 7, Mirić 7,5 (od 80. Delić -), Melnjak 6,5 (od 89. Geng -), Cesarec 6,5

0:1

Pranjić je u kaznenom prostoru srušio Cesarca, a Strahonja je bez razmišljanja pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Mirić, koji je snažnim udarcem pogodio desni kut.

0:2

Ozobić je prošetao kroz obranu Osijeka i, kada je ušao u kazneni prostor, oštrim i preciznim udarcem pod gredu postigao lijep pogodak.

0:3

Brlek je iz kuta s lijeve strane ubacio loptu na prvu vratnicu, a tamo je najbrži bio Mirić i glavom je proslijedio u mrežu.

1:3

Matas je iskoristio neodlučnost gostujuće obrane, prošao po desnoj korner-liniji, a onda povratnom loptom uposlio Mešanovića, kojem je samo preostalo gurnuti je u praznu mrežu.

2:3

Škorić je dugo razmišljao što će učiniti s loptom, imao je nekoliko rješenja, a na kraju je odlučio šutirati i to se pokazalo najboljim izborom, jer je pogodio sam donji desni kut.

PLUS

Slaven Belupo uopće nije izgledao kao momčad koja se bori za opstanak. Gosti su u Gradski vrt došli samopouzdani i u svakom su trenutku točno znali što žele i kako do toga doći, za razliku od uobičajeno neuravnoteženog Osijeka.

MINUS

Osječani su pali na onom na čemu nisu smjeli – pristupu. Nije bilo borbenog duha, a kad njega nema, onda se Osijek ne može nositi baš ni sa kim. I zato je slika u 80-ak minuta bila čisti - brodolom.

BOD BI BIO NEZASLUŽEN

Tomislav Rukavina

trener Osijeka

Slaven Belupo je pobijedio posve zasluženo, a mogli smo doživjeti i mnogo teži poraz. Posljednjih desetak minuta, kad smo uz malo sreće uspjeli zakomplicirati utakmicu, nije realan odnos onoga što se događalo na terenu. Mogli smo čak i izjednačiti, ali nismo, jer to ne bi bilo ni zasluženo. Nismo uspjeli provesti u djelo ono što smo pripremali za ovu utakmicu. Pristup nije bio dobar i zbog toga smo doživjeli poraz u ovoj važnoj utakmici.

Ante Čačić

trener Slaven Belupa

Sretan sam ne samo zbog pobjede nego i zbog načina na koji smo do nje došli. Pokazali smo kako ne pripadamo u borbu za opstanak. Istina, u završnici susreta su na površinu isplivali naši strahovi, jer smo nepotrebno gotovo kompromitirali sve dobro što smo napravili, ali na kraju moramo biti zadovoljni jer smo osvojili vrlo važne bodove. Osijeku želim da pronađe put koji će ga izvesti iz ove teške situacije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike