Osijek
KAMPANJA ZAKLADE ONKOLOGIJA

Pametni lijekovi za rak jeftiniji su od klasičnog liječenja
Objavljeno 2. prosinca, 2014.

- Pametni lijekovi za onkološke bolesnike, koji su na glasu kao vrlo skupi i teško se propisuju bolesnicima, a kojima bi znatno pomogli u liječenju, zapravo su znatno jeftiniji od terapija koje se sada koriste - najvažnija je poruka prof. dr. sc. Mirka Šamije, uglednog hrvatskog onkologa i predsjednika Zaklade Onkologija, a koji želi da ta informacija dođe do široke javnosti. Naime, jučer je i Osijek postao domaćin nacionalne kampanje “Zajedno protiv raka”, koju je pokrenula upravo ta zaklada i Hrvatsko društvo za farmaekonomiku i ekonomiku zdravstva.

- Ovom porukom želimo reći da pametni lijekovi jesu skupi, ali, gledamo li cijenu tradicionalne terapije, koja uključuje tri ciklusa kemoterapije i hospitalizaciju, ipak se pokazuje da je lijek koji daje brže i bolje rezultate u konačnici jeftiniji. U Hrvatskoj svake godine od neke vrste karcinoma oboli oko 23.000 osoba, a umire njih 13.000 Do sada su se uglavnom radile samo kampanje koje promiču prevenciju, a to se vrlo rijetko činilo kada je riječ o liječenju, kao nužnom i vrlo važnom obliku borbe protiv raka. Hrvatska je sad u EU i stoga na svim razinama mora pratiti javnozdravstvene aktivnosti koje se provode u zemljama EU i u koje su uključene vlade, parlamenti, struka, udruge bolesnika, farmaceutske tvrtke i mediji. Proaktivno uključivanje onkoloških bolesnika i svih drugih navedenih u liječenju onkoloških bolesnika karika je koja nedostaje i jedan je od razloga zašto u Hrvatskoj već 20 godina ne bilježimo znatniji pad pobola i smrtnosti, koji je evidentan u razvijenim zemljama - naglasio je prof. dr. sc. Šamija. Predsjednica jedinice Zaklade Onkologija za Slavoniju i Baranju, dr. Mira Fingler, tom je prigodom naglasila kako je iznimno važna edukacija osoba u ruralnim sredinama o načinu liječenja i života s karcinomom.

- Rak je danas kronična bolest s kojom se može dugo, ali i relativno kvalitetno živjeti. Stoga pacijente treba educirati o mogućnostima liječenja - naglasila je prim. Fingler.

N. Z. Eberhard

OSJEČKA AMBASADORICA SANDRA LONČARIĆ TANKOSIĆ

Ambasadori nacionalne kampanje u Osijeku postale su glumačke zvijezde Osijeka, i to Sandra Lončarić Tankosić, Vladimir Tintor i Jelena Perčin. Kampanju su do sada podržali i Tarik Filipović, Daria Lorenci Flatz, Hloverka Novak Srzić, Željko Koenigsknecht, Marko Tolja, Olivera Baljak, Leonora Surian te Bruna Bebić i Ivo Perkušić, a kampanja je predstavljena i u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Možda ste propustili...

OBILJEŽILI DAN SV. FLORIJANA - SVJETSKI DAN VATROGASACA

Osječka vatrogasna postrojba sada je u fazi pomlađivanja

U SUBOTU NA TRGU SLOBODE

Hod za život 5. put u Osijeku