Sport
OSJEČKI KARATAŠI - SP ZA NATJECATELJE S INVALIDITETOM

Medalje koje motiviraju
Objavljeno 19. studenog, 2014.
Natjecanja za 2014. su završila, ali mi već krećemo u pripreme za 2015., u kojoj su ambicije velike - kažu

Prvi put na velikom natjecanju i odmah medalja. Ne samo prva njezina, nego i prva svjetska za Hrvatsku.

To je priča Ivane Bilić, članice osječkog Karate kluba Hvidra, koja je u Bremenu, gdje se održavalo 1. svjetsko prvenstvo u karateu za osobe s invaliditetom, osvojila treće mjesto. U OVB Areni medaljom istoga sjaja okitio se i Ivica Vuković, također član osječke HVIDRA-e. To dvoje iznimnih entuzijasta prepričavalo je svoje još uvijek svježe dojmove iz Njemačke.

- Nisam bila na puno natjecanja, ali, eto, na svom prvom svjetskom nastupu došla sam do bronce i moj uspjeh će se uvijek spominjati, jer sam prvi osvajač medalje na SP-u za svoju domovinu - komentirala je nakon natjecanja u Njemačkoj 37-godišnja Osječanka koja se karateom za osobe s invaliditetom počela baviti 2008.

- Nakon prometne nesreće u kolicima sam, a na nagovor trenera Danijela Küfnera došla sam u klub Hvidra. Svidio mi se karate kao sport, ali i atmosfera i društvo u klubu, pa sam nastavila trenirati. I kruna je ova bronca sa Svjetskog prvenstva - priča prva hrvatska osvajačica svjetske karete bronce za osobe za invaliditetom.

Medalja Osječanki puno znači, u prvom redu je poticaj da nastavi raditi i trenirati.

- Karate je za mene dobra zabava, ali i sport koji mi je omogućio da održavam svoje dobro fizičko stanje, održavam svoju ravnotežu i mišiće u formi, što je za osobu u kolicima jako važno - dodaje Ivana, koja na bronci iz Bremena ne planira stati.

- Natjecanja za 2014. su završila, ali mi već krećemo u pripreme za 2015., u kojoj su ambicije velike - dodala je simpatična osječka osvajačica medalje.

U bremenskoj OVB Areni medaljom se okitio i Osječanin Ivica Vuković, koji je kući također donio broncu. Naš karataš s invaliditetom zauzeo je četvrto mjesto u svojoj kategoriji, a nakon žalbe vodstva hrvatske reprezentacije uručena mu je brončana medalja.

- Moj trener Danijel Küfner inzistirao je na tome da budu dodijeljene dvije brončane medalje u svakoj kategoriji, kao što je i na natjecanjima sportaša bez invaliditeta. Tako sam i ja osvojio medalju - kazao je Ivica, koji je član hrvatske reprezentacije već nekoliko godina.

Svjetska medalja velik je uspjeh, a, kao i Ivana, Ivica kaže kako je bronca velik motiv i poticaj da se nastave treninzi i rad.

- Ova me medalja tjera da idem naprijed, ali nadam se da ćemo našim uspjesima moći motivirati što više invalidnih osoba da se počnu baviti plemenitim sportom kao što je karate - zaključio je brončani Ivica Vuković.

Ivana LIOVIĆ

Ivica Vuković

osvajač medalje na SP-u

Nadam se da ćemo našim uspjesima moći motivirati što više invalidnih osoba da se počnu baviti plemenitim sportom kao što je karate

Ivana Bilić

brončana na SP-u

Karate je za mene dobra zabava, ali i sport koji mi je omogućio da održavam svoje dobro fizičko stanje

Danijel Küfner

trener

Lijepa osječka priča u Njemačkoj

Danijel Küfner trener je u Karate klubu Hvidra Osijek i bio je u pratnji dvoje svojih uspješnih učenika. S njim u ekspediciji u Bremenu bila je i Ivanina sestra Nikolina.

- Bila je ovo lijepa osječka priča u Njemačkoj. Naime, susreli smo se s međunarodnim karate sucem Zvonkom Čelebijom i predsjednikom Karate saveza Kanade Draganom Kljenakom, našim Osječanima koji žive u Kanadi i imaju ugled u karate svijetu. Cijelo smo se vrijeme družili i bili su nam na dispoziciji - pričao je Küfner, ponosan na svoje učenike.

- S obzirom na ozljede kakve imaju, smatram kako su odradili savršeno. A ovo je tek početak. Sljedeće je godine Europsko prvenstvo u Istanbulu i Prvenstvo Balkana pa od njih možemo očekivati nove lijepe rezultate - rekao je Küfner.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike