Svijet
ZAVRŠENO MARATONSKO SUĐENJE

Pistoriusu pet godina zatvora zbog ubojstva djevojke Reeve
Objavljeno 21. listopada, 2014.

Oscar Pistorius, najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim hendikepom, osuđen je na pet godina zatvora zbog ubojstva djevojke Reeve Steenkamp u veljači 2013.

Presudu je jučer na sudu u Pretoriji izrekla sutkinja Thokozile Masipa. Proglasila ga je krivim za ubojstvo iz nehaja, a izrečena mu je i trogodišnja uvjetna kazna zbog ilegalnog posjedovanja oružja. Kaznu će služiti istovremeno. Pistoriusu je, prema južnoafričkom zakonu, prijetilo 15 godina zatvora zbog ubojstva iz nehaja, a tužiteljstvo je tražilo da ga se osudi na deset godina zatvora. Izricanju presude nazočili su i roditelji ubijene Reeve, koji nisu bili raspoloženi za izjave. Njihov odvjetnik kratko je poručio da je obitelj Steenkamp zadovoljna visinom kazne i da je pravda zadovoljena.

Za razliku od suđenja, kada je pokazivao znakove kajanja, očaja, nerijetko plačući, Pistorius je presudu saslušao mirno, hladno, bez ikakve reakcije i emocija. Prije iznošenja presude psihologinja Lore Hartzenberg držala je Pistoriusa za ruku i razgovarala s njim. Liječnica je svjedočila u njegovu obranu rekavši da je Pistorius “slomljen čovjek” te da je nakon ubojstva djevojke patio emotivno i financijski.

Podsjetimo, Pistorius je kao prvi sportaš s amputacijom nastupio na Olimpijskim igrama, i to onima u Londonu 2012., kada je sudjelovao u polufinalnoj utrci na 400 metara. Pistorius je rođen s prirođenom manom, zbog čega su mu u dobi od 11 mjeseci amputirane noge ispod koljena. Kao srednjoškolac bavio se ragbijem, vaterpolom i tenisom, no najveće je rezultate postigao u atletici. Uspio je pobijediti i atletske moćnike izborivši se za nastup u konkurenciji sa zdravim sportašima. Čelnici Međunarodne atletske federacije (IAAF) smatrali su, naime, kako mu proteze omogućuju prednost pred ostalim atletičarima, koji nemaju tjelesna oštećenja, zbog čega se on žalio Arbitražnom sudu u Lausanni, koji je presudio u njegovu korist i odobrio mu nastup na londonskim Olimpijskim igrama.

Pistorius ima proteze od karbonskih vlakana koje imaju oblik oštrica, zbog čega je i dobio nadimak Blade Runner. Osim na OI u Londonu sudjelovao je na Paraolimpijskim igrama 2004. u Ateni i 2008. u Pekingu i ukupno je osvojio šest zlatnih medalja.

Milan BUGARIĆ
DETALJI IZ OPTUŽNICE

Pistoris je ubio 30-godišnju manekenku Reevu Steenkamp jer ju je zamijenio za provalnika kad ga je ona, oko 4 ujutro, htjela iznenaditi za Valentinovo. Pistorius je mecima iz pištolja pogodio svoju djevojku u glavu, prsa i ruku, od čega je ona na mjestu preminula. Njih su dvoje bili sami u kući u trenutku kada se dogodila pucnjava.

Izricanje presude pratili su brojni mediji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike