Svijet
U SAD-U ZARAŽENA JOŠ JEDNA OSOBA, JAČA STRAH OD EPIDEMIJE

I europske zemlje pojačavaju kontrolu putnika iz zemalja pogođenih ebolom
Objavljeno 13. listopada, 2014.

Vezani članci

U SRBIJI 700 OSOBA POD PREVENTIVNIM MJERAMA

U Hrvatskoj zbog ebole pod nadzorom 26 osoba

Bolničarka koja se brinula o Thomasu Ericu Duncanu, muškarcu oboljelom od ebole, u Prezbiterijanskoj bolnici u gradu Dallasu, u američkoj saveznoj državi Teksas, pozitivna je na virus te smrtonosne bolesti. Duncan je, podsjetimo, prva osoba zaražena virusom ebole izvan Afrike, a preminuo je u srijedu, 8. listopada. On se razbolio nakon što je 20. rujna stigao u SAD iz Liberije kako bi vidio obitelj, a njegova bolest pojačala je strahove od širenja epidemije na sjevernoameričkom kontinentu. Bolničarka je s Duncanom bila u kontaktu više puta, i prema riječima dužnosnika Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), pri tome je nosila propisanu zaštitnu opremu.

SAD, ali i brojne europske zemlje, najavili su pojačanu kontrolu putnika u zračnim lukama koji dolaze iz afričkih zemalja u kojima vlada epidemija. Mogućnost širenja zaraze zabrinula je i Srbiju, koja je u međunarodnoj zračnoj luci Nikola Tesla, u Beogradu, počela mjerenje temperature putnicima koji stižu iz kritičnih područja. Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao je kako nema razloga za paniku, jer se poduzimaju odgovarajuće preventivne mjere.

Zdravstvene vlasti Srbije odredile su da karantena, ako se ebola pojavi u Srbiji, bude u hotelu Nacional, uz autocestu Beograd - Zagreb. Već od danas (13. listopada) sedam specijaliziranih ekipa krenut će diljem Srbije i započeti edukaciju svih koji bi zbog prirode posla mogli biti izloženi riziku od zaraze virusom ebole. Lončar je za RTS rekao i kako je započela hitna nabava zaštitne opreme.(D.Pav.)

TESTIRANJE CJEPIVA

Ruska ministrica zdravlja Veronika Skvorcova objavila je kako će ta zemlja usavršiti tri cjepiva protiv ebole u roku od šest mjeseci, javljaju agencije. Svjetska zdravstvena organizacija istaknula je ovih dana kako postoje dva "obećavajuća" cjepiva - jedno britanske tvrtke GlaxoSmithKline (GSK) i drugo kanadske agencije u Winnipegu, čiju komercijalnu licencu ima američka New Link Genetics. Klinička testiranja cjepiva GSK-a nedavno su počela u Maliju, zemlji koja graniči s Gvinejom. WHO se nada prvim rezultatima testiranja tih cjepiva u studenome i prosincu te početku druge faze testiranja (koja omogućuje procjenu učinkovitosti cjepiva) u virusom zahvaćenim zemljama u siječnju i veljači.

Najčitanije iz rubrike