Sport
TANDEM OSJEČKIH VESLAČICA

Sonja Kešerac i Maja Anić traže uvjete za Rio
Objavljeno 1. listopada, 2014.

Sonja Kešerac i Maja Anić, veslačice osječkog Iktusa, još od 2009. natječu se u dvojcu bez kormilara u kojem su se, pod nadzorom trenera Krešimira Ižakovića, brzo prometnule u najkvalitetniju hrvatsku žensku posadu.

Iza njih je, osim redovnih pobjeda na nacionalnom, naime, i osvajanje triju brončanih medalja na europskim prvenstvima, a i danas pamte da im je na izlučnoj regati u Luzernu viza za OI u Londonu 2012. izmakla za 2,2 sekunde.

Godina izvan veslanja

U međuvremenu, tijekom postolimpijske godine, Sonja i Maja predahnule su posvetivši se drugim egzistencijalnim obvezama, a tijekom protekle sezone planovi su im iznenada propali zbog Majine ozljede leđa. Ipak, i peto mjesto na EP-u službeno je najbolji međunarodni uspjeh članova Iktusa u 2014. godini.

- Pod nadzorom sam fizioterapeuta Osječanina Stiva Kurica i Ivana Golubičeka iz veslačke reprezentacije Hrvatske. Ljetošnja terapija urodila je plodom i spremna sam za sve napore - ispričala nam je Maja Anić tijekom nedjeljne Miholjske regate.

– Sonja i ja već smo tjednima na posebnim pripremama u Zagrebu, što smo označile kao start realizacije plana s ciljem nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016.

I tu priča, u koju se uključila i Sonja, kreće novim smjerom, jer su obje danas na prepoznatljivom sportskom raskrižju. Jedna s diplomom Kineziološkog fakulteta u Zagrebu (Sonja), druga s apsolviranim Pravnim fakultetom u Osijeku, više ne žele ništa prepuštati improvizacijama. U traženju su optimalnih uvjeta za pripreme koje će ih odvesti u Rio.

- Ne bismo željele da nas se pogrešno protumači - kažu one.

Potreban i čamac

– Tražimo samo da nam se status u matičnom klubu izjednači s ostalim seniorskim reprezentativcima. Jer, stekle smo dojam da ima i onih kojima baš i nije stalo da postanemo olimpijke. Želimo da nam se omoguće pripreme, da ne razmišljamo svakodnevno o osnovnim potrebama, nego da se možemo sasvim posvetiti ispunjavanju svih obveza iz plana i programa treninga. Štoviše, iza nas su rezultati koje se mora cijeniti i valorizirati na odgovarajući način.

Za one koji to ne znaju, u Iktusu su reprezentativcima osigurana redovna primanja sukladno važećim propisima pa su Šain, Janjić, Kolobarić i Vekić u situaciji da mogu slobodno trenirati i nastupati na domaćoj i međunarodnoj sceni. Sonja i Maja žele isto, a u ovom trenutku imaju i aktualan problem – čamac!

- U prošlom (pred)olimpijskom ciklusu snalazili smo se uz pomoć HVS-a i dobrih prijatelja tvrtke Filippi, a kako sada već na startu priprema za iduću, predolimpijsku godinu, kad budemo izišle ne vodu, umjesto u samcu, već na početku ćemo zajedno trenirati u dvojcu. Stoga je i kupnja novog čamca jedan od najvažnijih preduvjeta za realizaciju svih naših ambicija- kažu na kraju Kešerac i Anić.

Držimo da potraga za uvjetima koji bi ih odveli u Rio ima svoju apsolutnu, nadasve sportsku i ljudsku opravdanost. Treba li sve potkrijepiti i konkretni(ji)m pokazateljima, Sonji i Maji u ovom trenutku treba osigurati desetak tisuća kuna mjesečno hranarine te nabaviti čamac koji se na tržištu može dobiti za desetak tisuća eura. Neki će reći da je mnogo, oni trezveniji promptno će povući poteze kojih ćemo se 2016. itekako rado prisjećati!

Dragutin KERŽE

Krešimir Ižaković

trener osječkog ženskog dvojca

Sonja i Maja uz odgovarajuće pripreme veslat će u Brazilu

Osim braće Sinković u dublu (ili, opet, četverca na pariće s Martinom i Šainom, dakako, nap.a.), dvojac s Majom i Sonjom od svih hrvatskih posada ima najbolje izglede da stekne pravo nastupa na OI-ju u Riju, tvrdi Ižaković.

– Sljedeće godine SP je u Francuskoj, a vizu za Rio s te priredbe osvojit će 11 prvoplasiranih, što bi za naše djevojke bila objektivna opcija. Osim toga, i '16. bi, kao i prije četiri godine, na izlučnoj utrci još četiri dvojca stekla olimpijski status. Uz odgovarajuće uvjete i realizaciju priprema, što podrazumijeva i da nas mimoiđu bilo kakve ozljede, Sonja i Maja veslat će u Brazilu.

Denis Ambruš

Spremni smo sve ispuniti

Denis Ambruš, predsjednik Iktusa, staloženo je i konkretno odgovorio na pitanje može li osječki klub osigurati postavljene uvjete:

- Bitno je, prije svega, vidjeti kakav je zdravstveni bilten. Ako je i Maja sasvim fit, prirodno je da će Iktus uložiti sve napore da im osigura optimalne uvjete za pripreme. Da, naravno, i nabavu novog čamca!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike