Svijet
AKCIJA GLOBAL I U HRVATSKOJ

U tijeku velika akcija protiv mreže krijumčara droge
Objavljeno 7. rujna, 2014.

Policija devet država, uključujući i Hrvatsku, provodi akciju suzbijanja mreže krijumčara droge koja je dobila kodni naziv Global.

Kako prenosi više internetskih portala iz regije akcija je usmjerena protiv organizirane skupine krijumčara s područja Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koja se sumnjiči za organiziranje krijumčarenja kokaina iz Nizozemske i Danske prema zemljama srednje i istočne Europe.

U okviru akcije uhićeno je osam osumnjičenih osoba koje su pod istragom zbog krijumčarenja većih količina kokaina u više država, uključujući i BiH, priopćilo je Tužilaštvo BiH. Prema nalogu Tužilaštva BiH provedena je združena policijska akcija u kojoj je sudjelovalo više desetina policijskih službenika MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo, prenosi portal klix.ba. Cjelokupnom akcijom rukovodi se iz Banje Luke.

Među uhićenima tri su osobe s područja Sarajeva i pet s banjalučkog područja. Oni su pod istragom zbog sumnje da su kao pripadnici dvije organizirane skupine, u kojima su, kako prenosi Klix.ba, djelovali Dugalić Edin (1968.) iz Sarajeva i Brnić Dragiša (1959.) iz Banje Luke, krijumčarili kokain i marihuanu u više zemalja pa je u ovoj akciji Tužilaštvo BiH uspostavilo saradnju s pravosudnim i policijskim tijelima Hrvatske (USKOK), Slovenije, Mađarske, Nizozemske i Njemačke, kako bi se provela istraga i prikupili dokazi za počinjena kaznena djela.

U do sada objavljenim informacijama o osumnjičenima za krijumčarenje droga u ovoj akciji ne spominju se osobe iz Hrvatske. Jedan od osumnjičenih državljanin je iz Nizozemske i boravi u Roterdamu.(I.M./M.S.)

U do sada objavljenim informacijama o osumnjičenima ne spominju se osobe iz Hrvatske

Možda ste propustili...

U OČEKIVANJU NOVOG ORUŽJA UKRAJINCI U PROBLEMIMA

Rusi napreduju na istoku Ukrajine

NASTAVAK JAČANJA OTPORNOSTI PROTIV TAKVIH NAPADA

NATO: Ruski hibridni napadi na Europu se intenziviraju

Najčitanije iz rubrike