Svijet
SUSRET PREDSJEDNIKA UKRAJINE I RUSIJE

Porošenko: O sudbini Ukrajine odlučuje se na ovom sastanku
Objavljeno 27. kolovoza, 2014.
I dok su čelnici sastančili, na istoku Ukrajine došlo je do novih sukoba

“O sudbini Ukrajine i Europe odlučuje se na ovom sastanku. Tako ja to vidim”, rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nakon rukovanja s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Dva predsjednika susrela su se jučer u Minsku na sastanku država članica Euroazijske carinske unije (Rusija, Bjelorusija i Kazahstan), Ukrajine i predstavnika EU-a.

Putin je pak rekao kako kriza u Ukrajini ne može biti okončana dodatnom vojnom eskalacijom. Nije odbacio ni dijalog s predstavnicima regija Ukrajine gdje većinu čine Rusi. Progovorio je ruski predsjednik i o najavama da bi Ukrajina s EU-om mogla ratificirati sporazum o pridruživanju. Za nju bi to, kaže, bilo političko samoubojstvo.

- I Ukrajina i Rusija pretrpjele bi veliku materijalnu štetu u slučaju ratificiranja sporazuma. Rusija bi tada pretrpjela oko 2,77 milijardi dolara štete, no puno lošije prošla bi Ukrajina, koju bi tranzicija na trgovinske standarde EU mogla stajati 165 milijardi dolara u idućih deset godina - rekao je Putin.

Ako do ratifikacije ipak dođe, Moskva će uvesti ekonomske protumjere. Posljedice će osjetiti i Bjelorusija i Kazahstan, koji s Rusijom čine Carinsku uniju.

I dok su čelnici Rusije i Ukrajine bili na sastanku u Minsku, na istoku Ukrajine došlo je do novih incidenata. Ukrajinske snage zarobile su deset ruskih padobranaca, a objavljen je i videointervju s nekima od zarobljenika. Ruski mediji prenijeli su izjavu ruskih vojnih dužnosnika da je grupa ruskih vojnika slučajno prešla granicu. Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko na ruske tvrdnje nema komentara. “Smiješno je tvrditi da elitne jedinice ne poznaju topografiju i ne znaju gdje se nalaze. Nije riječ o zabuni, već vjerojatno o posebnoj misiji”, kaže Lisenko.

U ponedjeljak je Ukrajina optužila Rusiju da šalje svoje vojnike preko granice kako bi otvorila novu bojišnicu u separatističkom ratu.

Do sada je u sukobima proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske ubijeno više od 2000 ljudi.M.Bugarić

Porošenko ide i u Bruxelles

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji je u ponedjeljak raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore za 26. listopada, otputovat će krajem tjedna u Bruxelles. Tamo će se susresti s dužnosnicima EU-a, neposredno prije izvanrednog summita europskih čelnika. Navodno je dogovoren sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, a večer prije trebao bi razgovarati i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. Tema summita, na kojem Porošenko neće sudjelovati, nekoliko je međunarodnih kriznih žarišta, među kojima pije svega sukob u Ukrajini, ali i Gaza te stanje u Iraku.

Ukrajinske snage zarobile su deset ruskih padobranaca

Možda ste propustili...

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

Najčitanije iz rubrike