Svijet
UKRAJINA UPOZORAVA:

Rusija gomila vojsku uz ukrajinsku granicu
Objavljeno 23. kolovoza, 2014.

Rusija ima 18 tisuća vojnika spremnih za borbu na svojoj granici s Ukrajinom, što je znatno više nego što je dosad javno predviđao Pentagon, objavio je jučer CNN. Neimenovani američki dužnosnik za CNN je izjavio kako je većina tih vojnih postrojbi smještena na raskrižjima i u gradovima udaljenima nekoliko kilometara od granice.

Prvi dio ruskog humanitarnog konvoja prešao je u petak rusko-ukrajinsku granicu, nakon što je Rusija odlučila više ne čekati dozvolu Kijeva. Granicu je prešlo 70 od gotovo 300 kamiona, koji su se nastavili kretati ukrajinskim teritorijem pod nadzorom proruskih pobunjenika prema Luhansku.

- Ulazak ruskog konvoja na teritorij Ukrajine kršenje je međunarodnog prava - rekao je u petak ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, ali je istaknuto i kako ga neće napasti, nego “traže međunarodnu osudu tog poteza Rusije”.

- Ukrajina će surađivati s Međunarodnim odborom Crvenog križa kako nas ne bi optužili za provokacije da smo zadržavali ili upotrijebili silu protiv vozila s navodnom humanitarnom pomoći - rekao je novinarima šef državne sigurnosti Valentin Nalivajčenko.

Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od međunarodne zajednice da taj potez Rusije osudi kao nezakonit i agresivan, ali je konvoju “dopušteno da prijeđe granicu kako bi se izbjegle moguće provokacije”, priopćilo je Ministarstvo.

U Kijev u subotu (23. kolovoza) stiže njemačka kancelarka Angela Merkel, a trebala bi se susresti s predsjednikom Porošenkom i premijerom Jacenjukom. To je prvi put od početka krize da njemačka kancelarka posjećuje tu zemlju. A u utorak (26. kolovoza) u glavnom gradu Bjelorusije Minsku trebali bi se sastati predsjednici sukobljenih zemalja, ruski predsjednik Putin i ukrajinski predsjednik Porošenko.(D.Pav.)

Možda ste propustili...

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

Najčitanije iz rubrike