Svijet
NAJSTARIJI U EUROPI

U Srbiji ima više pobačaja nego poroda
Objavljeno 21. kolovoza, 2014.

Srbija ima poražavajuće demografske podatke zbog sve manje rađanja, a problem nataliteta pitanje je sustavne potpore majčinstvu i obitelji, koja izostaje, ocijenjeno je na konferenciji o zaštiti majčinstva.

Ministar rada, zapošljavanja, veteranskih i socijalnih pitanja u srbijanskoj vladi Aleksandar Vulin rekao je kako “Srbija ima poražavajuće demografske brojke”. “Mi smo najstariji narod u Europi, a drugi u svijetu nakon Japana", istaknuo je ministar govoreći u povodu Svjetskog tjedna dojenja. Vulin je naveo da "zastrašujuća statistika" pokazuje da se u Srbiji obavi više pobačaja nego porođaja.

"Jedna žena rodi 1,4 djeteta, a 2,8 se pobaci na ovaj ili onaj način", rekao je Vulin. Ministar zdravstva Zoran Lončar kazao je da je radna skupina pri ministarstvu napravila smjernice za prehranu trudnica i rodilja, koja je, kako je istaknuo, na vrlo lošoj razini.

Zbog negativnog prirodnog priraštaja Srbija svake godine izgubi 30.000 stanovnika. Kako bi se se zaustavio taj trend, žene bi trebale rađati četiri djeteta, smatraju demografi. (dc)

Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike