Sport
PRVA PRVENSTVENA POBJEDA NK OSIJEKA

Dva pogotka Jonjića za bijeg Osječana sa začelja tablice
Objavljeno 17. kolovoza, 2014.

Lakše se diše! Nogometaši Osijeka uspjeli su doći do prve ovosezonske pobjede i to na gostovanju kod Zagreba koji će im biti izravni konkurent u borbi za izbjegavanje opasne zone.

Nije to bila nezaboravna partija bijelo-plavih, ali koga briga! Bodovi se pišu, a s ova tri osvojena u Kranjševićevoj Osječani će pobjeći za samog začelja tablice. Sama utakmica bila je ispod prosjeka, a bit će rasprave i o suđenju, jer je Mario Zebec Zagrebu poklonio kazneni udarac budući da se prekršaj koji je napravio Jonjić na Krovinoviću evidentno dogodio izvan šesnesterca.

Uvodno ispitivanje snaga prekinuli su Osječani na način na koji su samo to mogli poželjeti. Naime, u 16. minuti Baraban je ukrao loptu obrani domaćina i iznudio udarac iz kuta iz kojeg su bijelo-plavi poveli. Ubacio je Mišić, a glavom pogodio Jonjić. Konačno je proradilo to, prošle sezone jako Osijekovo oružje – prekid. Međutim, nakon relativno ranog vodstva Osijek nije dobro reagirao. Potpuno se povukao i takva dekadentna igra dala je mogućnost domaćinu za mirno pregrupiranje i oporavak od šoka koji je donio taj pogodak. Ubrzo je Zagreb počeo i prijetiti. Jurendić je dobro opalio s 20-ak metara, ali se ispružio Mikulić i odbio loptu u korner. Ipak, u 28. minuti stigla je kazna za nedorečenu igru Osijeka u tom razdoblju. Krovinović se sjurio prema kaznenom prostoru Osijeka, a taj je njegov prodor prekršajem zaustavio Jonjić sigurno koji centimetar izvan linije šesnaesterca, ali sudac Mario Zebec pogrešno je procijenio situaciju i pokazao na kazneni udarac, a siguran realizator bio je Jurendić. Nakon izjednačenja Osijek se vratio svom agresivnom pristupu s početka susreta. Zagreb je teško iznosio loptu smišljenim akcijama iz svoje obrambene zone, ali ni Osijekove akcije baš nisu imale “glavu i rep”. Igralo se prilično rastrgano, s tim da su gosti bili ipak opasniji, a u 33. minuti dogodila se nova sporna situacija koja je presuđena na štetu Osijeka. Nakon udarca iz kuta lopta se odbijala po kaznenom prostoru da bi na koncu na nju, na rubu “peterca”, krenuli Jonjić i vratar Livaković. Došlo je do sudara u kojem je Jonjić, čini se, prije bio na lopti, a vratar Zagreba ga je omeo, Jonjić je završio na travi, a Zebec je ovaj put ostao nijem, što je izazvalo negodovanje Osječana. U završnici prvog poluvremena opet se probudio Zagreb koji je preko Štigleca pravio dosta nereda na desnoj strani obrane Osijeka. U 45. minuti mogli su domaćini doći u vodstvo nakon što je Ljubičić poslao odličnu loptu za Štigleca koji se prikrao iza leđa obrane Osijeka, došao sam pred Mikulića kojeg je prebacio, ali i vrata.

Ni nastavak susreta nije donio posebno bolji nogomet. Igralo se čvrsto, ali vrlo nepovezano i s mnogo pogrešaka s obje strane. Osijekov defenzivni blok posve je onemogućio “pjesnike” u bilo kakvim ozbiljnijim napadačkim akcijama, ali ni bijelo-plavi nisu bili posebno opasni. Ipak, kako je utakmica odmicala Osječani su pokazivali više odlučnosti da dođu do preostala dva boda koja su bila “na stolu”, pokušavali su tako Mišić i Barišić, ali njihovi su udarci bili na vrijeme blokirani. S druge strane bljesnuo je Boban, ali Mikulić nije imao problema s tim udarcem. I kada se već činilo kako će susret završiti bez pobjednika Osijeku se još jednom ukazao Jonjić koji je u 87. minuti dobro pratio i iskoristio akciju Škorića i sa sedam-osam metara postigao svoj drugi pogodak i tako Osijeku osigurao prvu ovosezonsku pobjedu.

Dalibor KELER

ZAGREB – Stadion u Kranjčevićevoj. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 700. Sudac: Mario Zebec (Cestica) 5. Strijelci: 0:1 Jonjić (16), 1:1 Jurendić (30-11m), 1:2 Jonjić (87). Žuti kartoni: Musa (Zagreb), Mišić, Vitaić, Škorić (Osijek). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: MATEJ JONJIĆ (OSIJEK)

Zagreb                           1  (1)

Livaković 5,5, Jurendić 6, Kolinger 5,5, Musa 6, Štiglec 6, Ljubičić 5,5 (od 52. Matić 5), Dučkić 6, Novak 5,5 (od 46. Konopek 5,5), Stepčić 6, Krovinović 6, Boban 5.

Osijek                            2  (1)

Mikulić 6, Matas 6, Jonjić 7,5, Novaković 6,5, Pavić 5,5 (od 73. Vitaić -), Kurtović 6, Mišić 6, Škorić 6, Mešanović 5(od 62. Glavaš 5,5), Baraban 5,5 (od 57. Ugarković 6), J.Barišić 6.

0:1

Udarac iz desnog kuta izveo je Mišić, a najbolje je ispred vrata Zagreba skočio Jonjić i glavom pogodio desni kut.

1:1

Jonjić je srušio Krovinovića, a Zebec je pokazao na “bijelu točku”. Iz kaznenog udarca siguran je bio Jurendić, koji je pogodio donji desni kut.

1:2

Škorić se probio po lijevoj strani i onda ubacio loptu pred vrata gdje je Jonjić snažnim udarcem sa 6-7 metara, ovaj put nogom, zatresao mrežu.

Plus

Sve se u toj utakmici događalo oko Osijekova stopera Mateja Jonjića. Bio je dvostruki strijelac, ali je i skrivio i prekršaj koji je pogrešno ocijenjen kao kazneni udarac. Ipak, kada stoper postigne dva pogotka i donese pobjedu zaslužuje samo pohvale.

Minus

Suđenje je opet bilo na štetu Osijeka. Nakon onih sudačkih propusta u Zadru suci su opet donosili odluke na štetu bijelo-plavih. To svakako nije ohrabrujuće, jer Osijek ima previše svojih briga da bi se još morao boriti i s ljudima u crnom.

Najčitanije iz rubrike