Svijet
U VOJVODINI ZABILJEŽEN PRVI OVOGODIŠNJI SLUČAJ

Liječnici upozoravaju na novu epidemiju virusa Zapadnog Nila
Objavljeno 18. srpnja, 2014.

Državni Zavod za javno zdravstvo "Dr. Milan Jovanović Batut" potvrdio je u srijedu da je u Srbiji zabilježen prvi ovogodišnji slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila, ali i upozorio kako se očekuje veći broj zaraženih. Virusom koji prenose tigrasti komarci zaražen je pacijent iz Bečeja u Vojvodini.

Prema statističkim podacima s kraja rujna, prošle je godine u Srbiji od groznice Zapadnog Nila preminulo najmanje 25 osoba, službeno je prijavljeno 210 slučajeva te bolesti, a 203 su pacijenta hospitalizirana.

Na Klinici za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek tijekom 2012. od zaraze virusom Zapadnog Nila liječeno je pet pacijenata, a u Hrvatskoj je lani službeno zabilježeno 18 osoba sa sumnjom na zarazu tim virusom. Kako je groznica Zapadnog Nila virusna bolest i javlja se uglavnom ljeti, u uvjetima visokih temperatura i velike vlažnosti zraka, nakon obilnih kiša i poplava koje se obilježile ovu godinu kao posljedica očekuje se pojava ove bolesti i na našem području. Treba reći i da je Služba za monitoring Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prošle godine na mjernoj postaji Tenja prvi put na osječkom području otkrila prisutnost azijskog tigrastog komarca (lat. Aedes albopictus) kao nove vrsta na tom području. No, ove godine još nije zabilježena njihova prisutnost u Osijeku, do sada se ta vrsta komaraca u Hrvatskoj isključivo pojavljivala na zagrebačkom i primorskom području.

Simptomi groznice Zapadnog Nila slični su onima koje imaju oboljeli od gripe ili prehlade, pa ih je teško prepoznati. Najčešći simptomi te viroze su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, osip na koži, natečeni limfni čvorovi i bol u očima. Simptomi teške zaraze su nepodnošljive glavobolje, ukočenost vrata, dezorijentacija, drhtanje, loša koordinacija, iznenadna paraliza ili slabost u rukama i nogama. Recimo kako virus Zapadnog Nila u Srbiji postoji već deset godina i njegovo ponovno pojavljivanje nije nikakvo iznenađenje. Na području Sredozemlja njegova pojava uočena je još pedesetih godina prošlog stoljeća, a prva veća epidemija bila je 1996. u Rumunjskoj. N.Z.Eberhard

U NOVOM SADU I KRAVLJE LUDILO?

Srbijanski mediji jučer su objavili vijest o tome da se na Klinici za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine pod sumnjom na Creutzfeldt-Jakobovu bolest, poznatiju kao kravlje ludilo, već mjesec dana liječi 48-godišnji mesar iz Čelareva, mjesta kod Novog Sada. “Sumnja da boluje od Creutzfeldt-Jakobove bolesti postoji samo kod jednog pacijenta koji se liječi u našoj ustanovi, ali to još uvijek nije potvrđeno”, kažu u novosadskoj Klinici za neurologiju.

Služba za monitoring sveučilišnog Odjela za biologiju lani je u Tenji prvi put otkrila prisutnost tigrastog komarca

Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike