Sport
SVJEDOK USPONA

Jurica Vranješ: Bivši suigrač Klose je zaslužio ući u povijest
Objavljeno 16. srpnja, 2014.
Kada smo Marko i ja 2000. stigli u Njemačku, svaki klub dobio je po 100 milijuna eura za razvoj nogometnih škola, priča Vranješ

Jedan od onih koji je uoči Svjetskog prvenstva u Brazilu tipovao na Njemačku kao svjetskog prvaka. Ništa čudno jer Jurica je gotovo cijelu svoju igračku karijeru proveo u Bundesligi. Bayern Leverkusen, pa Stuttgart, pa na kraju Werder.

Dijelio je i svlačionicu s nekima od današnjih svjetskih prvaka. - Da, igrao sam s Lahmom kad je bio na posudbi u Stuttgartu, te s Mirom Kloseom u Werderu - kaže Vranješ.

Najveća snaga kolektiv

“Njegovi” Nijemci konačno su postali i svjetski prvaci. Generacija koja je uvijek bila pri vrhu u Brazilu je iskoraknula na njega.

- Vjerovao sam u njih i prije početka turnira, iako moram priznati kako mi je Urugvaj bio čak veći favorit - priznaje Vranješ.

Da, ali onda je Suarez ugrizao Chelinija i Urugvajci su postali samo prosječna reprezentacija, a Njemačka je otišla do kraja.

- Pokazali su konstantu. Nisu uvijek blistali, ni skupina im nije bila laka, ali oni znaju kako igrati na rezultat. Prava su turnirska momčad. Osim toga, i izbornik Löw je vukao odlične poteze. Obično bi mu igrači s klupe donosili prevagu. Znao je dozirati Schweinsteigera, koji je bio ključni igrač u tom trijumfu. Na početku ga nije previše koristio. Evo, i u finalu je ubacio Götzea u pravom trenutku. Toliko su ga kritizirali, ali to će sad valjda prestati. Löw s Njemačkom ima sjajne rezultate, a ovaj je naslov, naravno, kruna svega. Ipak, ono što je najveća snaga Njemačke je kolektiv. Mislim da je njegov udio u naslovu 80 posto, dok ostatak otpada na indivudualne vrijednosti njemačkih igrača.

Europski prvaci (U-21) 2008.

Kod nas se sa sjetom priča kako su Nijemci nakon kraha na Euru 2000. godine, kada nisu prošli skupinu, odlučili okrenuti ploču i početi novi način rada. To je bilo točno u vrijeme kada je Jurica stigao u Njemačku.

- Tako je, Marko i ja smo te zime došli u Njemačku kada im se dogodio krah na Euru. No, nisu očajavali i kukali nego su zasukali rukave i promijenili sve iz korijena. Svaki klub u Njemačkoj dobio je po 100 milijuna eura za razvoj nogometnih škola. I to se nije protraćkalo, nego je počelo davati rezultate. Osam godina poslije, 2008. godine, bili su europski prvaci do 21 godine, a iz te generacije danas je nekoliko igrača koji su okosnica A reprezentaciji poput Khedire, Özila, Boatenga ili Neuera.

Nekadašnji suigrač Miroslav Klose ušao je u povijest kao prvi strijelac svjetskih prvenstava sa 16 pogodaka.

- Čuo sam se s njim, i čestitao, naravno. Iskreno, nije me iznenadilo jer on je strašan napadač unutar kaznenog prostora. Uporan je i vrlo jednostavan u realizaciji. Ne treba mu puno vremena i prostora za postizanje pogotka. Ipak, kad gledam s tehničke strane, a igrao sam s puno sjajnih napadača, sigurno ne ulazi ni u top 10. Pravi realizator koji nije baš dobar u suradnji. No, koga briga, ispisao je povijest i drago mi je zbog njega.

Dugo su se vodile polemike gdje treba igrati Lahm. Na zadnjem veznom ili na desnom boku. Što Jurica misli o tom problemu?

- Apsolutno na desnom boku kada je reprezentacija u pitanju. Zadnjeg veznog može igrati u Bayernu, ali reprezentacija treba njegove kvalitete na bočnoj poziciji. Za mene nema dvojbe o tom pitanju.

Ni svjetski prvaci nisu savršeni. Njemačka je do zlata došla, praktično, bez pravog lijevog beka.

- Eto, i njima se potkrade pogreška, ha, ha. Ljevaci su danas problem u cijelom svijetu. Njemačka ima Schmelzera i Jansena, ali oni su obojica u posljednje vrijeme u određenom padu. No, nije im smetalo, zar ne?

Nije. Ništa njima ne smeta. Takvi su Nijemci...

Dalibor KELER

Jurica Vranješ

bivši hrvatski reprezentativac

Nije me Klose iznenadio, premda s tehničke strane ne bi ušao u top 10 napadača s kojima sam igrao

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike