Osijek
SEKCIJA SENIORA HRVATSKOGA GASTROENTEROLOŠKOG DRUŠTVA

Prof. dr. Božić: Umirovljeni liječnici neiskorišteni su ljudski resurs
Objavljeno 8. lipnja, 2014.

Sekcija seniora Hrvatskoga gastroenterološkog društva, odnosno umirovljenih specijalista ove grane medicine, prva je takva sekcija u Hrvatskoj i uopće prva među specijalistima, a pokrenuo ju je renomirani osječki stručnjak prof. dr. sc. Dubravko Božić, inače dugogodišnji pročelnik Kliničkog odjela za gastroenterologiju KBC-a Osijek.

Cilj je ovog udruženja iznaći načine da ovi umirovljeni stručnjaci i dalje nastave aktivno pridonositi društvu i to kroz znanstveni, ali i nastavni te praktični rad. Upravo s ovom idejom jučer je u Osijeku održan i prvi sastanak ove sekcije, na kojoj se okupilo petnaestak najvećih hrvatskih imena gastroenterologije.

- Unatoč nedostatku liječnika, pričama o štednji i slično, konkretan ljudski resurs koji leži u svima nama, a koji još želimo i možemo dati kao svoj doprinos društvu, ne koristi se. Razlog je što su ljudi koji idu u mirovinu otpisani, iako se sada već postavlja pitanje rada do 67. godine, jer se ljudski vijek produžava. No, mi smo, završivši svoju profesionalnu karijeru, i dalje sposobni sudjelovati u edukacijama i želimo mladim ljudima, koji tek počinju s gastroenterologijom i nemaju iskustva, pomoći svojim znanjem - kaže prof. dr. Dubravko Božić, predsjednik Sekcije seniora.

No, iako u Hrvatskoj nedostaje liječnika, prof. dr. Miroslava Katičić upozorava na to da ova zamisao umirovljenih specijalista i nije baš lako provediva u praksi.

- Donekle ima mogućnosti da sudjelujemo u nastavi i to lakše u poslijediplomskoj, a možemo raditi i u privatnim ordinacijama, sve što ide preko Hrvatske liječničke komore, ali u dodiplomskoj nastavi možemo sudjelovati vrlo teško, u znanosti još teže. Naime, znanstveni projekt danas od umirovljenih liječnika može voditi samo professor emeritus, ili član HAZU-a. Većina europskih zemlja ima slične zakone, ali u SAD-u, Australiji i Kanadi dobnih ograničenja nema, a zanimljivo je da je Ekvador pozvao umirovljene stručnjake svih profila, neovisno o njihovoj dobi, da im nađu radno mjesto. Treba znati da je zagrebački Medicinski fakultet u samo dvije godine umirovio 78 nastavnika, a budući da je recesija, novih zapošljavanja nema te se čini da će Hrvatska uskoro imati velik problem - upozorava prof. Katičić. N. Z. Eberhard

Sekcija seniora zatražit će i od lokalnih zajednica da im omoguće prostorije za ambulante u kojima bi pacijentima davali tzv. treće mišljenje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike