Sport
OSIJEK – HRVATSKI DRAGOVOLJAC 1:1

Drama u Gradskom vrtu:
Josip Barišić pogotkom u 84.
minuti ostavio Osijek u Prvoj ligi!
Objavljeno 17. svibnja, 2014.

Kakva je to večer bila! Drama bez premca. Otprilike kakva je bila i cijela sezona bijelo-plavih. Na kraju happyend ali svi koji bili na stadionu definitivno su ostarili barem, pet godina. Navijači su reagirali sjajno. Dugo, jako dugo nije bila takva atmosfera. Osijek je opet živio za svoj klub, sve je bilo spremno za slavlje, ali Hrvatski dragovoljac je imao svoje planove i umalo ih i ostvario Pune 84. minute držao je Gradski vrt u smrtnom strahu, a onda je ušla zlatna višnjevačka glava Josip Barišić i u prvom kontaktu s loptom pogodio za izjednačenje i Osijekov opstanak u eliti. Silne su se emocije oslobodile u tom trenutku. Da je netko zapalio šibicu Gradski vrt bi valjda eksplodirao. Na kraju je sve dobro što se dobro završi, ali toplo se nadamo kako se Osijek više nikada neće naći u ovakvoj situaciji.

BOŽIĆ ŠOKIRAO GRADSKI VRT

Prvih 45 minuta dodatno je zakompliciralo Osijekovu situaciju jer je na odmor otišao s minimalnim zaostatkom. Bili su bijelo-plavi nešto poduzetniji ali samo jedna neopreznost sredinom tog prvog razdoblja igre skupo ih je stajala. Inače, Osječani su prvi i zaprijetili, a kako drugačije nego iz prekida. U četvrtoj minuti Borna Barišić je ubacio zdesna, Mišić je prenio loptu glavom u sredinu do Škorića koji je bio u matnoj situaciji ali je loše zahvatio loptu pa se ona doktorljala u Čovićevo naručje. Iako su morali pobijediti gosti nisu ušli u bezglavo srljanje već su strpljivo čekali svoju priliku za pogodak i dočekali su je u 21. minuti. Obrana Osijeka vrlo loše je raščistila jednu gužvu u kaznenom prostoru lopta je došla do Tomića koji je uputio s lijeve strane idealan ubačaj na prvu vratnicu, a tamo je Božić izmakao pozornosti svojih čuvara i glavom proslijedio loptu u suprotni lijevi kut – 0:1. Teški uzdah razlio se lijepo popunjenim tribinama Gradskog vrta jer je u tom trenutku Osijek bio u drugoligaškom društvu. Bordili su se bijelo-plavi međusobno nakon tog šoka i zato su brzo opet posložili glave i krenuli po izjednačenje. Prilika je bilo, a najbolje od njih nisu iskoristili Šorša i Jonjić. Šorša je u 34. minuti sve dobro napravio, izmiješao svoje čuvare na desnoj strani i onda odapeo sa sedam-osam metara iskosa ali je taj udaraca otišao preko grede. Tri minute kasnije mreža se čak i zatresla ali s vanjske strane. B.Barišić je opet odlično izveo slobodan udarac zdesna, još jednom je Mišić prenio glavom loptu, ovaj put na drugu vratnicu ali je ona bila malo prebrza za Jonjića koji nije stigao na vrijeme kako bi je na prvi način zahvatio pa je ona odsjela s vanjske strane mreže. Vrijeme je letjelo, a nervoza kod Osječana je vidljivo rasla. Gosti su se povukli pred svoj šesnaesterac i do odmora sačuvali kapitalnu prednost.
JUNAK JOSIP BARIŠIĆ

Nastavak utakmice očekivano je donio totalnu dominaciju Osijeka. Pritisnuli su bijelo-plavi junački ali isto tako odolijevali su gosti. Imali su pri tome i malo sreće jer je pokušaja Osijeka gotovo čudesno završilo pored okvira vrata. Redali su se napadi bijelo-plavih bokovi su radili prekovremeno. Bilo je vrlo upotrebljivih lopti, ali nijedna nije htjela u mrežu. Kao da je bilo prokleto. Cesraec je u 53.minuti promašio nemoguće. Matas je uputio sjajnu loptu na drugu vratnicu, a iskusni centarfor trebao ju je, sa tri-četiri metra, samo gurnuti u mrežu. Gurnuo ju je, ali pored vrata. Sjevali su udarci Mišića, Bralića, pa opet Cesareca, ali mreža gostiju je mirovala. Kako je vrijeme odmicalo pritisak je rastao. Hrvatski dragovoljac gotovo više nije izlazio iz svojih 20 metara. Vijesti s drugih terena sugerirale su kako Osijeku treba samo jedan pogodak za opstanak. Ušlo se i u posljednjih deset minuta ali gosti su i dalje odolijevali. I onda je trener bijelo-plavih povukao ključni potez. U 84. minuti uveo je Josipa Barišića. Taman se pogodio i prekršaj za Osijek. Loptu je uzeo Josip Mišić, ubacio u srce kaznenog prostora, a tamo je Josip Barišić skočio i glavom zakucao loptu u donji lijevi kut -1:1. Čović se nije ni pomaknuo. Uslijedila je erupcija oduševljenja, ali i golemo olakšanje. Preostalih desetak minuta koliko se ostalo sa sudačkom nadoknadom više se nije ni igralo. Samo se slavilo. Kada je Bruno Marić označio kraj slika kakvu desetljećima nismo vidjeli u Gradskom vrtu. Navijači su se našli na travnjaku u zagrljaju s igračima slaveći ono najvažnije – Osijek ostaje prvoligaš! 

Dalibor KELER

OSIJEK – HRVATSKI DRAGOVOLJAC 1:1 (0:1)

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno. Teren dobar. Gledatelja: 6.000. Sudac: Bruno Marić (Daruvar) -7. Strijelci: 0:1 Božić (21), 1:1 J.Barišić (84). Žuti kartoni: Matas, Ugarković (Osijek), Gregov, Čović (Hrvatski dragovoljac). Crvenih kartona nije bilo.
IGRAČ UTAKMICE: JOSIP MIŠIĆ (OSIJEK)
OSIJEK
Mikulić 6, Matas 6,5, Jonjić 6,5, Bralić 6,5(od 83. J.Barišić 7), B.Barišić 6,5, Kurtović 6, Glavaš 5,5 (od 58. Ugraković 6), Šorša 7,5, Mišić 7,5, Škorić5,5, Cesarec 6(od 86. Perošević - ).

HRVATSKI DRAGOVOLJAC
Čović 6, Zlatar 5,5,Gregov 6, Mrčela 6, Tomić 6(od 76. Kluk -), Lesjak 5,5, Jazvić 6, Ljubičić 5, Bačelić-Grgić 6(od 35. Rašić 5,5), Doležal 5,5, Božić 6.

KOHORTINO SRCE
Uoči početka susreta Kohorta je uobičajno izabrala svog igrača sezone. Ove godine izbor je pao na sjajnog mladog „veznjaka“ Josipa Mišića. Pokal „Kohortino srce“ uručili su predstavnici osječke navijačke skupine, a Mišić im je uzvratio odličnom igrom. 
IZJAVE TRENERA

TOMISLAV RUKAVINA
- Žao mi je Hrvatskog dragovoljca. Ako ostanu na okupu brzo vratiti u društvo najboljih. Igrali su lijep nogomet, a u ovoj utakmici sreća je otišla na našu stranu. Ja sam presretan. Kada sam dolazio na klupu Osijeku svi su mi govorili „da nisam normalan, što ti to treba“. Ovu utakmicu dobio je naš karakter. Vjerovali smo do posljednjeg trenutka i to nam se vratilo. Zauvijek ću se sjećati ove večeri.


DAVOR MLADINA
- Znali smo da će biti zahtjevna utakmica. Pod smo bili pritiskom i jedni i drugi. Ključna stvar bila je ozljeda Bačelić-Grgića. Izgubili smo ritam, Osijek je bio agresivniji nego mi. Očekivali da ćemo odradili još koju kontru, zabiti još drugi pogodak. Međutim, primili smo pogodak iz prekida. Nastala je zbrka kod ulaska Barišića jer se nismo dogovorili tko ga treba čuvati. Osijeku čestitke na izborenom opstanku, a nama ostaje vidjeti što i kako dalje. Vjerujem da ćemo se brzo vratiti u prvoligaško društvo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike