Svijet
SKANDALOZNO PONAŠANJE TEL AVIVA

Palestinske kršćane Izrael sprječava da posjete Kristov grob
Objavljeno 19. travnja, 2014.
Zbog policijskog teroriziranja kršćani se sve više iseljavaju iz Istočnog Jeruzalema

JERUZALEM - Palestinski kršćani žale se da ih izraelske vlasti namjerno isključuju iz obreda Velikog tjedna u Istočnom Jeruzalemu tako što su ograničili broj propusnica, objavio je američki list Christian Post.

Prema izvješću Radio Betlehema, vlada u Tel Avivu propisala je posebne ulaznice za palestinske kršćane koji su se ponadali sudjelovati svetkovini Cvjetnice, ali ih dijeli samovoljno. U mnogim slučajevima kada su cijele obitelji preko svojih crkava i župa podnijele molbu da im izraelske okupacijske vlasti izdaju propusnice, vlasti su posve arbitrarno nekim članovima obitelji omogućili odlazak u okupirani Istočni Jeruzalem, a drugima su to uskratili. Najpoznatija kršćanska crkva u Jeruzalemu je Bazilika Kristovog groba.

Inače, izraelske okupacijske vlasti premrežile su cijelu Zapadnu obalu betonskim zidovima visokim osam metara te tako gotovo onemogućile komunikaciju među domicilnim pučanstvom.

Jedan stanovnik s okupiranih palestinskih područja, koji je zatražio da se spomenu samo njegovi incijali A. R., rekao je Radio Beltehemu kako izraelska vlada koristi dvostruke standarde za Palestince. “Ne mogu zamisliti kako bi sve reagirali međunarodni mediji i kakav bi javni skandal nastao da je nekoj židovskoj osobi zanijekano pravo molitve”, rekao je. “Oni bi preokrenuli svijet naopako, pozivajući se na slobodu vjeroispovijesti, ali izraelski rasizam ne poznanje nikakvu religiju”.

Palestinci upozoravaju kako je pristup kršćanskim crkvama u Istočnom Jeruzalemu fizički onemogućen zbog brojnih zapreka, policijskih točaka i drugih mjera koje diskriminiraju kršćane u njihovoj slobodi kretanja i odlaska na vjerske obrede.

“Izraelsko policijsko uznemiravanje usmjereno protiv palestinskih kršćana tijekom Uskrsa nema nikakve veze sa sigurnošću. Ono je isključivo motivirano političkim interesima okupacijskih izraelskih (židovskih), vlasti u Istočnom Jeruzalemu koje sustavno krše međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava”, stoji u izjavi koju je potpisao odvjetnik Ass'ad Mazawwi.

Broj kršćana koji žive u Jeruzalemu pao je na jednu trećinu od vremena kada je osnovana Država Izrael. Naime, danas ih ima tek 11.000, a 1948. godine bilo ih je 33.000.

Procjenjuje se da još 200.000 palestinskih kršćana živi u Palestini i Izraelu, a u Svetoj zemlji se za Uskrs očekuje dolazak 125.000 hodočasnika iz cijelog svijeta. (dc)

KRIŽNI PUT NA VIA DOLOROSA

Kršćani u Svetoj zemlji jučer su obilježili razapinjanje Isusa Krista na Veliki petak molitvama i procesijama u jeruzalemskom Starom gradu. Više tisuća kršćanskih hodočasnika prolazilo je Via Dolorosom, u sklopu obreda križnog puta, noseći drvene križeve pored svake od 14 postaja gdje je Krist zastao. Povorka se zaustavila kod drevne Bazilike Kristovog groba, podignute na mjestu gdje je Krist razapet, pokopan i uskrsnuo. Ove godine Uskrs se poklapa s proslavom židovskog blagdana Pashe. Prema kršćanskom vjerovanju, Isus je sa svojim učenicima bio na posljednjoj večeri u povodu Pashe, nekoliko sati prije nego što je izdan, podsjeća Associated Press. Kršćani vjeruju da je razapet na Veliki petak i uskrsnuo u nedjelju. Upravo se po uskrsnuću taj dan u tjednu na ruskome jeziku naziva voskresenije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike