Svijet
ODGOVARAT ĆE FRANCUSKI NAKLADNIK

Pariški sud oslobodio Dylana optužbe za vrijeđanje Hrvata iz formalnih razloga
Objavljeno 16. travnja, 2014.

Sud u Parizu oslobodio je poznatog američkog kantautora Boba Dylana optužbi za vrijeđanje Hrvata iznesenoj u tužbi jedne hrvatske organizacije u Francuskoj, izjavio je jučer Dylanov odvjetnik Thierry Marembert.

Protiv američkog glazbenika u studenome prošle godine u Parizu je pokrenuta istraga zbog "javnog vrijeđanja" i "poticanja mržnje", nakon što je Predstavničko vijeće hrvatskih udruga i zajednice Francuske (Conseil Représentatif des Institutions et de la Communauté Croates de France, CRICCF), podnijelo tužbu protiv njega, prenose francuski mediji.

Ta organizacija tužila je Dylana zbog intervjua koji je u listopadu 2012. godine objavio časopis Rollilng Stone, u izdanju na francuskom jeziku, a koji je preveden s engleskog, iz američkog izdanja tog lista.

U tom intervjuu, koji se prije svega odnosi na njegovo povijesno angažiranje u pokretu za građanska prava crnačkog pučanstva, Bob Dylan je izjavio: "Ako imate Ku Kluks klan u krvi, crnci to mogu osjetiti, čak i danas. Isto kao što Židovi mogu osjetiti nacističku, a Srbi hrvatsku krv".

Sud u Parizu tada je prihvatio tužbu kao osnovanu, a glavni tajnik hrvatske organizacije rekao je kako od glazbenika ne traži materijalnu odštetu, nego samo ispriku.

Pariška sutkinja Marion Potier, kojoj je razmatrala taj slučaj, oslobodila je Dylana optužbi, uz zaključak kako je kantautor dao svoj pristanak za objavljivanje intervjua u američkom izdanju časopisa, ali ne i u izdanju na francuskom jeziku. Slavnog glazbenika, uhvaćenog u šovinističkom činu, spasila je čudnovata fiškalska logika. Dakle, Dylan je prostačio u Sjedinjenim Državama, ali ne i u Francuskoj, gdje mu je suđeno. No, to nije spriječilo njegovog odvjetnika Maremberta da izjavi: “Drago mi je što je pravosuđe shvatilo kaiko Bob Dylan nije želio nikoga uvrijediti ni klevetati".

Sutkinja je, međutim, naložila da Prekršajni sud preuzme slučaj direktora nadležnog za objavljivanje francuskog izdanja časopisa Rolling Stone zbog "javnih uvreda" i "poticanja mržnje", prenosi francuski list Le Figaro.

Bob Dylan (73) jedan je od najvećih kantautora 20. stoljeća, a prošle godine mu je u Francuskoj dodijeljen orden Legije časti. (dc)

VELIKI PJESNIK, ALI MALI ČOVJEK, MRZITELJ I ŠOVEN!

Nakon što je sud u Parizu oslobodio Roberta Allena Zimmermana, alias Boba Dylana, za govor mržnje i vrijeđanje Hrvata, moglo bi se reći da smo još i dobro prošli. Naime, ne tako davno, u vrijeme bezobzirne Miloševićeve agresije na Hrvatsku, usput, vrlo slične onome što danas Putin radi Ukrajini, s te iste adrese, dakle iz Pariza, stizala je cinična potpora “balkanskom krvniku” iz Beograda. Na vlasti je bio socijalistički predsjednik Mitterrand koji je u Hrvatima isključivo vidio stare njemačke saveznike iz Drugog svjetskog rata. Oni upoznati s njegovim životopisom jetko će dodati kako je time prao svoju nečistu savjest iz vremena njemačke okupacije kada je bio dužnosnik profašističkog režima u Vichyju. Srećom, za Hrvatsku, odnekuda su se pojavili nekonvencionalni, ali ugledni francuski intelektualci, poput Finkielkrauta, Glucksmanna i Arrabala koji su oštro kritizirali Mitterranda. Dylan je 2008. i 2010. s ovacijama dočekan u Hrvatskoj. Svoje divljenje velikom glazbeniku, ali malome čovjeku, mrzitelju i šovenu, hrvatski kritičar Darko Glavan platio je glavom. Naime, neki ga je domaći manijak pogazio autom na povratku s koncerta. Možda je američka pjevačica Barbra Streisand ipak poštenija kada je prije osam godina odbila nastupiti u Bjelovaru uz obrazloženje kako ne želi pjevati u zemlji u kojoj su za Drugog svjetskog rata ubijani Židovi. Nažalost, novcu očito skloniji Dylan, nema tu kičmu. D.Celing

Čudnovatom fiškalskom logikom, Dylan nije kriv, jer navodno nije dao pristanak na objavljivanje intervjua u francuskom izdanju istih novina!

Najčitanije iz rubrike