Svijet
UKRAJINA PRED POTPUNIM RASPADOM

Narodna Republika Odesa proglasila odcjepljenje!
Objavljeno 17. travnja, 2014.

ODESA - Proruski prosvjednici u Odesi proglasili svoju regiju “Narodnom Republikom Odesom” i pozvali građane da zapriječe promet u gradu, prenose novinske agencije.

"Od danas, ovo područje postaje 'Narodna Republika Odesa', u kojoj vlast pripada narodu koji živi na njezinom teritoriju", kaže se u priopćenju na službenoj internetskoj stranici lokalnih boraca za rusku stvar.

Aktivisti su pozvali građane da blokiraju saobraćaj u Odesi i obilježili 153 mjesta na zemljovidu koja trebaju biti blokirana. Planirano je da se obustave sve vrste prijevoza, osim vozila hitne pomoći. "Od sutra do 16 sati, Odesa mora biti doslovno blokirana", kaže se u pozivu.

"Svatko tko nije do sada shvatio da je rat došao na naša vrata, ne treba sutra ići na posao", priopćili su aktivisti koji se protive novoizabranim, prozapadno orijentiranim vlastima u Kijevu.

Za to vrijeme, ukrajinska vojska poslana je prema onim gradovima u istočnoj Ukrajini u kojima su zgrade mjesnih uprava već zauzeli također proruski orijentirani pobunjenici. Kako prenose novinske agencije, više tih tenkova zauzeli su proruski pobunjenici. Nije jasno jesu li se ukrajinski vojnici iz tenkova predali, ili su oni zauzeti na silu. Također, Reuters javlja da su naoružani proruski aktivisti preuzeli nadzor nad zgradom gradskog vijeća u Donjecku. (dc)

RUSKI TENKOVI OSTAJU U BERLINU

Njemačka vlada odbacila je prijedlog listova Bild i B.Z. da se ruski tenkovi uklone iz memorijalnog kompleksa posvećenog sovjetskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu. Pomoćnik glasnogovornika njemačke kancelarice Angele Merkel Georg Streiter, odbacio je, međutim, tu inicijativu napominjući kako je Berlin 1990. potpisao sporazum s Rusijom o "poštovanju, očuvanju i brizi o sovjetskim ratnim spomenicima u Nemačkoj u sadašnjem obliku”. (dc)

Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike